Κάννες 2019: Ιναρίτου και Λάνθιμος μίλησαν στη Συνέντευξη Τύπου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.5.2019

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης


«Είναι ωραίο να βλέπεις τις ταινίες να προβάλλονται με διαφορετικούς τρόπους στην εποχή μας, από iphones, διάφορα άλλα κινητά, βίντεο, streaming, μέσα από το διαδίκτυο, σίγουρα όμως δεν είναι τίποτα καλύτερο από τη μεγάλη αίθουσα, με την κοινοτική επαφή που αυτή δημιουργεί», ανάφερε ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, πώς βλέπει τον κινηματογράφο να αναπτύσσεται στο μέλλον, στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής (της οποίας ο Ιναρίτου είναι πρόεδρος), που έγινε σήμερα το μεσημέρι στις Κάνες. Για να προσθέσει πως «όλες αυτές οι εξελίξεις είναι αναγκαίες για να μπορεί το κοινό να βλέπει τις ταινίες, γιατί όλοι ξέρουμε πως, δυστυχώς, αρκετές από αυτές που θα δούμε εδώ στη διάρκεια του φεστιβάλ δεν θα προβληθούν ποτέ σε αίθουσα. Ήδη στο Μεξικό , και φαντάζομαι και σε πολλές άλλες χώρες, πολύ λίγες, και τολμηρές πρέπει να πω, είναι οι αίθουσες που θα προβάλουν τέτοιες ταινίες. Η προβολή όμως στην αίθουσα έχει μιαν άλλη, μεγάλη αξία που δεν πρέπει να χάσουμε.»

Παρόντες, μαζί με τον Ιναρίτου και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, οι ηθοποιοί Ελ Φάνινγκ και Μεμούνα Ντι’για, οι σκηνοθέτες, Πάβελ Παβλικόβσκι, Κέλι Ράιχαρντ, Αλίτσε Ρορβάκερ και ο Έλληνας Γιώργος Λάνθιμος, ο σεναριογράφος Ρομπέν Καμπιλό και ο κομίστας Ενκί Μπιλάλ. Σχολιάζοντας τη δίκη του επιλογή στην επιτροπή ο Λάνθιμος εξήγησε πως «πριν από δέκα χρόνια, όταν εμφανίστηκα για πρώτη φορά στις Κάννες, με ταινία μου, ήμουν φοβισμένος, γιατί δεν ήξερα τι ήταν οι Κάννες. Σήμερα, χαίρομαι που θα μπορέσω να δω τόσες ταινίες και σίγουρα έχω να μάθω πολλά από αυτές όπως και από όλα τα άλλα μέλη της επιτροπής μας.»

Σε μια ανανεωμένη Κρουζέτ, με καθαρές και πιο ευρύχωρες πλαζ, με τους χώρους έξω από το Μέγαρο του Φεστιβάλ έτοιμους να δεχτούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και τους φαν που θέλουν να θαυμάσουν και να τραβήξουν σέλφις με τους αγαπημένους τους ηθοποιούς, κάνει απόψε επίσημη έναρξη το 72ο, και πιο διάσημο, διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, με την προβολή της ταινίας «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» του Τζιμ Τζάρμους, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Μια ασυνήθιστη για τον Τζάρμους ταινία γύρω από την ξαφνική, σε μια μικρή αμερικανική πόλη, ανάσταση των νεκρών, που βγαίνουν από τους τάφους τους και επιτίθενται στους ζωντανούς, οι οποίοι αρχίζουν ένα εφιαλτικό αγώνα για επιβίωση.

Το κόκκινο χαλί, εκτός από τον σκηνοθέτη της ταινίας, Τζιμ Τζάρμους και τους πρωταγωνιστές του (ανάμεσά τους τον Μπιλ Μάρεϊ και την Τίλντα Σουίντον) και τους υπόλοιπους διάσημους Γάλλους και ξένους καλεσμένους, θα διασχίσουν ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου, μαζί με τα μέλη της επιτροπής του (ανάμεσά τους και τον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο).

Από τις πιο πλούσιες χρονιές του φεστιβάλ δείχνουν να είναι φέτος οι Κάννες, τόσο με ταινίες από διάσημα ονόματα (Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τέρενς Μάλικ, αδερφοί Νταρντέν, Κεν Λόουτς, Μάρκο Μπελόκιο, Ελία Σουλεϊμάν, Βέρνερ Χέρτσοκ, Αρνό Ντεπλεσέν, Κλοντ Λελούς,Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, Κορνίλιους Παρουμπόιου, κ.α.) όσο και με διάφορες εξαιρετικές εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους και η απονομή, στο διάσημο Γάλλο ηθοποιό Αλέν Ντελόν, του  Ειδικού Χρυσού Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, ενώ ο Αμερικανός σκηνοθέτης, γνωστός ιδιαίτερα για ταινίες του φανταστικού κινηματογράφου, Τζον Κάρπεντερ θα τιμηθεί με ένα άλλο Ειδικό Χρυσό Βραβείο (Carrosse D’ Or), εκείνο  που απονέμει η Εταιρία των Γάλλων Σκηνοθετών. Στις ωραίες εκδηλώσεις αναφέρω και τη μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας «The Shining» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σε αποκαταστημένη κόπια, ως μέρος του τμήματος «Οι κλασικές ταινίες των Κανών».

(ΚΥΠΕ/ΝΦΜ/ΓΧΡ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ