Ο αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι έφυγε από τη ζωή στα 102 του χρόνια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.5.2019

Στα 102 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο διάσημος αρχιτέκτονας Ιεό Μινγκ Πέι. Πρόκειται για τον άνθρωπο που τόλμησε να σχεδιάσει τη γυάλινη πυραμίδα που τοποθετήθηκε έξω από το Μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία.


Μάστερ της γεωμετρίας, ο Ι.Μ. Πέι απέκτησε το κορυφαίο βραβείο της αρχιτεκτονικής, Pritzker, το 1983, ως επιβράβευση για την αξιοσημείωτη καριέρα του στον χώρο της αρχιτεκτονικής και τα σχέδιά του από κτήρια σε ασυνήθιστα σχήματα.

Γεννημένος στην Κίνα, βρέθηκε στην Αμερική το 1935 για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται Κινέζος, απάντησε: «Δεν έφυγα ποτέ από την Κίνα. Η οικογένειά μου είναι εκεί εδώ και 500 χρόνια». Ωστόσο επαγγελματικά ανέφερε ότι «η αρχιτεκτονική μου δεν είναι συνειδητά κινεζική. Είμαι ένας δυτικός αρχιτέκτονας».

Αυτά είναι έξι από τα πιο ονομαστά μουσειακά αρχιτεκτονικά του κτήρια:
Ι.Μ. Pei, Des Moines Art Center, πτέρυγα Γλυπτικής, 1968

Ι.Μ. Pei, Des Moines Art Center, πτέρυγα Γλυπτικής, 1968




Το πρώτο μουσείο που σχεδίασε ο Πέι ήταν η πτέρυγα γλυπτικής του κέντρου τέχνης Des Moines, το οποίο σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί μνημειακά γλυπτά. Χρειάστηκε να είναι διπλάσιο από το ύψος του υπάρχοντος κτηρίου που είχε σχεδιάσει ο Eliel Saarinen, αλλά ο Πέι έχτισε τη νέα πτέρυγα στη βάση μιας πλαγιάς, κρατώντας σε απόσταση το μεγαλύτερο κτήριο και ενσωματώνοντας μια πισίνα για να ισορροπήσει τη διαφορά ύψους με την αντανάκλαση του νερού.

Μουσείο Μίχο, Κιότο, Ιαπωνία (1997)




Η δημιουργικότητα του Πέι συνέδεσετο σύγχρονο αυτό σχέδιο με την παράδοση, τοποθετώντας το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου από χάλυβα, γυαλί και ξύλο κάτω από το έδαφος στην πλαγιά ενός βουνού.
Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών, Ντόχα, Κατάρ (2008)

Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών, Ντόχα, Κατάρ (2008)




Ο Πέι σταμάτησε τη συνταξιοδότησή του προκειμένου να χτίσει αυτό το μουσείο, το οποίο ολοκληρώθηκε όταν ήταν 91 ετών. Ενώ προετοίμαζε το έργο, πέρασε έξι μήνες ταξιδεύοντας στη Μέση Ανατολή για να βυθιστεί στις αρχιτεκτονικές παραδόσεις της περιοχής και τελικά να ενσωματώσει στο τελικό του σχέδιο γεωμετρικά σχέδια, που αποτελούν ένα ισχυρό χαρακτηριστικό της ισλαμικής τέχνης.
Μουσείο Σούζου, Σούζου, Κίνα (2006)

Μουσείο Σούζου, Σούζου, Κίνα (2006)




Το κτήριο για αυτό τομουσείο κινεζικής τέχνης και βιοτεχνίας αντλεί από την παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική, με ασβεστωμένη τοιχοποιία και κεραμίδια ενσωματωμένα σε ένα νέο, αναμφισβήτητα μοντέρνο σχέδιο. Το έργο, ένα από τα τελευταία του Πέι, ήταν το θέμα ενός επεισοδίου της σειράς PBS American Masters.
Ανατολική Πτέρυγα, Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης, Ουάσιγκτον, DC (1978)

Ανατολική Πτέρυγα, Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης, Ουάσιγκτον, DC (1978)




Με τους δυο όγκους να δημιουργούν την εντύπωση πύργων και την ταράτσα του τελευταίου ορόφου, η Ανατολική Πτέρυγα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσιγκτον δημιουργεί μια τεράστια οπτική εντύπωση. Η επιτυχία αυτού του έργου του Πέι, οδήγησε στην ανάληψη του έργου της Πυραμίδας στο Λούβρο. Το κτήριο θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματά του.
Η Πυραμίδα του Λούβρου, Παρίσι (1993)

Η Πυραμίδα του Λούβρου, Παρίσι (1993)




Σήμερα η Πυραμίδα του Πέι αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της γαλλικής πρωτεύουσας διεθνώς. Η εντυπωσιακή κατασκευή από γυαλί και μέταλλο ως νέα είσοδος στο μουσείο του Λούβρου, αποτέλεσε έναν τόπο σφοδρής αντιπαράθεσης όταν κατασκευάστηκε το 1989, με φανατικούς φίλους και επικριτές. «Στο Παρίσι είδα τις πιο θυμωμένες ματιές», είχε εξομολογηθεί ο Πέι. «Μετά το Λούβρο, σκέφτηκα ότι κανένα έργο δεν θα ήταν πολύ δύσκολο».

ΠΗΓΕΣ: ft.com | elculture.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ