22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου|2-22 Ιουνίου 2019

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.5.2019

Για μια ακόμη χρονιά ο Ιούνιος προσφέρει στους φίλους του σύγχρονου χορού την ευκαιρία να απολαύσουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις από πολλές χώρες, παρουσιάζοντας στο κοινό της Κύπρου τις τάσεις, δημιουργίες και ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας παράλληλα  γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία. 







2.6.2019| Κυρ 20:30 (55’)


If You Could See Me Now  ARNO SCHUITEMAKER /Ολλανδία

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού σηκώνει αυλαία με την παράσταση του χορογράφου Arno Schuitemaker, η οποία έχει παρουσιαστεί σε γνωστά θέατρα και φεστιβάλ παραστατικών τεχνών σε 15 χώρες ανά την Ευρώπη. Με φαινομενική ανεμελιά, το έργο If You Could See Me Now μεταμορφώνει έναν υποτονικό χορό για κλαμπ σε μια ιλιγγιώδη κυματοειδή κίνηση, με τους τρεις χορευτές να αψηφούν τα όρια του σώματός τους, συνεπαρμένοι από τον ρυθμό. Από την έκσταση στην έξαρση και από την κορύφωση στην αποσύνθεση, το έργο δοκιμάζει τις προσδοκίες, αποζητώντας μια νέα ματιά, μετατρέποντας τον αυθορμητισμό σε μια υπνωτική αισθητήρια εμπειρία.

Σύλληψη & Δημιουργία: Arno Schuitemaker

Χορευτές: Stein Fluijt, Ivan Ugrin, Noemie Wagner

Δραματουργία: Guy Cools

Μουσική σύνθεση: Wim Selles

€ 8- 30 (Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)

 

4.6.2019| Τρι 20:30 (60’)

Tracks | COMPAGNIE ZAHRBAT  BRAHIM BOUCHELAGHEM /Γαλλία

Από τη γέννησή της στο Δέλτα του Μισσισσιππή, η τζαζ μουσική, που αναδύθηκε την ίδια περίοδο με τον μοντέρνο χορό, ανέκαθεν αποτελούσε χώρο δημιουργικότητας και πειραματισμού. Έκτοτε, οι δύο μορφές τέχνης σπανίως συνευρίσκονται παρά τα κοινά τους στοιχεία: τον πειραματισμό και το ελεύθερο πνεύμα που αποτελούν την πεμπτουσία τους. Στο έργο του Brahim Bouchelaghem, το χιπ χοπ έρχεται σε αντίθεση με την τζαζ και τον σύγχρονο χορό που αναδύονται κατά την Οργιώδη Δεκαετία του ’20. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό συναπάντημα ενός πρώην τζαζίστα, μίας φιλόδοξης τραγουδίστριας, ενός χαμένου μουσικού κι ενός ληστή.  Με τα όνειρά τους, με ελπίδα και πίστη, ο καθένας θα προσπαθήσει να εξημερώσει τον άλλον.

Χορογραφία: Brahim Bouchelaghem

Βοηθός χορογράφου: Vincent Delétang

Χορευτές: Fouad Atzouza, Chinatsu Kosakatani, Alhouseyni N’Diaye, Brahim Bouchelaghem

€ 8- 30 (Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)



6.6.2019 |Πεμ 20:30 (45’)

Swish | TEREZA HRADILKOVA FILIP MISEK and coll /Τσεχία

Για το σωματικά απαιτητικό Swish, η Tereza Hradilková αντλεί έμπνευση από το έργο της στη χορευτική ταινία Beating. Γοητευμένη από την ευκολία με την οποία οι μποξέρ πηδάνε πάνω από το σχοινάκι, από τον ρυθμό και την αλληλεπίδραση χεριών και ποδιών, ξεκίνησε να εξερευνά τα δικά της όρια. Το σχοινάκι δεν είναι απλώς ένα παιδικό παιχνίδι: συμβολίζει τη φιλοδοξία, την επιθυμία για περφόρμανς, για αυτοβελτίωση. Το έργο απέσπασε Βραβείο «Καλύτερης Χορογραφίας της Χρονιάς» στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού της Τσεχίας το 2017.

Σύλληψη, χορογραφία, ερμηνεία: Tereza Hradilková
Δραματουργία και συνσκηνοθεσία: Biljana Golubović
Ζωντανή μουσική: Filip Míšek
Στα Τσεχικά και στα Αγγλικά, με αγγλικούς υπότιτλους

€ 8- 30 (Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)



10.6.2019 | Δευ 20:30 (80’)

Τάματα  ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / Κύπρος

Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν, την καινούργια τους πίστη. Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, εκεί όπου η μνήμη γίνεται εφιάλτης και το παρόν μια βαθιά πληγή, παλεύουν για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως. Σώματα που πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, λικνίζονται, ποθούν, υπόσχονται και τάζουν. Ένα ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της αίσθησης του να ανήκεις κάπου, το να ανήκεις σε κάποιον, της συνύπαρξης.  Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες και ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής αρσενικής ψυχής.

Σύλληψη - Χορογραφία:  Φώτης Νικολάου

Μουσική:  Δημήτρης Σπύρου

Χορευτές - Ερμηνευτές: Τάσος Καραχανίδης, Πάνος Μαλακτός, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σπύρου

€ 8- 30 (Κάρτα για όλες τις παραστάσεις )



12.6.2019|Τετ 20:30 (40’) 

Speechless FINGERSIX ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ /Ελλάδα


Μια παράσταση χορού στα όρια θεάτρου και μουσικής. Ένας ποιητικός χειμαρρώδης λόγος που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης.

Η παράσταση εμπνέεται από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα, φέρνοντας στο φως τη θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Η γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία, ζητήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, επανέρχονται διαρκώς και μοιάζουν όλο και περισσότερο σημερινά. Πώς ακούμε σήμερα τον λόγο των γυναικών που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο; Πώς συνδεόμαστε με τη γυναικεία αφήγηση;

Ιδέα, Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη

Ερμηνεία, συνδημιουργία: Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σάνια Στριμπάκου

Μουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή

€ 8- 30 (Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)

 

14.6.2019|Παρ 20:30 (60’)

inaudible ZOO THOMAS HAUERT /Ελβετία

Το έργο inaudible είναι μία βραβευμένη χορογραφία που τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ελβετικού Χορευτικού Έργου το 2017 στον Διαγωνισμό «Current Works Competition».

O Βελγοελβετός Thomas Hauert αγγίζει το κοινό έδαφος μεταξύ χορού και μουσικής, έχοντας ως αφετηρία την έννοια της «ερμηνείας» για αυτή την ομαδική περφόρμανς για έξι χορευτές. Χρησιμοποιεί υφιστάμενες μουσικές συνθέσεις, τις οποίες συσχετίζει με χορογραφικές παρτιτούρες, από τις οποίες προκύπτει ένα έργο δομημένου αυτοσχεδιασμού με βάση τη μουσική. Στο inaudible, οι χορευτές έρχονται αντιμέτωποι με το Concerto in F  του George Gershwin και το Ludus de Morte Regis του σύγχρονου συνθέτη Mauro Lanza.

Παραγωγή - Χορογραφία: ZOO / Thomas Hauert

Χορευτές: Fabian Barba, Thomas Hauert, Sarah Ludi, Albert Quesada, Gabriel Schenker, Mat Voorter

€ 8- 30 (Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)

 

16.6.2019|Κυρ 18:00 (60’)  6 + 

PARTY ALFRED ZINOLA MAXWELL McCARTHY /Γερμανία

Το PARTY είναι μία διαδραστική παράσταση όπου κοινό και ερμηνευτές χορεύουν μαζί. Διαδραματίζεται σε ένα ειδικό δωμάτιο με τεράστιες πιτσιλιές από μπογιά στο πάτωμα και στο ταβάνι, με ζωντανή μουσική με DJ και ενήλικες ντυμένους με μάσκες και κοστούμια. Στην παράσταση αυτή, το κοινό δεν αποτελεί το ακροατήριο, αλλά τους καλεσμένους στο πάρτι!

Στο PARTY οι συμμετέχοντες θα ζήσουν την εμπειρία στο έπακρον, θα χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης, θα διεισδύσουν μαζί σε έναν νέο κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να χορεύει όπως πραγματικά θέλει. Θα υπερβούν τα σύνορα της γλώσσας και του πολιτισμού, όπου ο καθένας θα είναι ευπρόσδεκτος να λάβει μέρος και κάθε παιδί να χορέψει. Καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του πάρτι, οι περφόρμερ θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να λάβουν αποφάσεις και να εκφραστούν μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα του χορού.

Μία αντισυμβατική τελετή για τη σύγχρονη επιθυμία μας για συλλογικότητα.

Ερμηνεία:  Alfredo Zinola, Maxwell McCarthy, Julia B. Laperrière

Μουσική: DJ Sarah Adorable

22.6.2019|Σαβ 20:30 ( 55’)

Silent Lines  Russell MALIPHANT DANCE COMPANY / Ηνωμένο Βασιλείο

Το 22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2019 κατεβάζει αυλαία με μια από τις σημαντικότερες ομάδες σύγχρονου χορού στο Η.Β. Η ομάδα χορού του Russell Maliphant έχει αποσπάσει δεκάδες εθνικά και διεθνή βραβεία ανάμεσα στα οποία έχει αποσπάσει δύο βραβεία Olivier, τρία βραβεία South Bank Show και τρία βραβεία της Εθνικής Ένωσης Κριτικών Χορού (Critics’ Circle National Dance) «Καλύτερης Σύγχρονης Χορογραφίας» και «Καλύτερης Ανεξάρτητης Ομάδας Χορού».

Το έργο Silent Lines είναι βασισμένο στη μελέτη και την εξερεύνηση του R. Maliphant γύρω από τον χορό και την ανατομία, χρησιμοποιώντας έναν ξεχωριστό συνδυασμό κίνησης, προβολής και φωτισμού. Το έργο εξυμνεί τις ποιητικές δυνατότητες της κίνησης, βασισμένο στη μεθοδολογία των εσωτερικών και εξωτερικών κινήσεων, της ψυχής και του σώματος, εξερευνώντας τις οπτικά πλούσιες και ηχηρές συνδέσεις μεταξύ μικρόκοσμου και μακρόκοσμου.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Maliphant συνεργάζεται στενά με τον πρωτοπόρο σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls, εξερευνώντας και υλοποιώντας τις ιδέες του.

Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Russell Maliphant

Βοηθός Συνεργάτης: Dana Fouras

Χορευτές:  Grace Jabbari, Edd Arnold, Will Thompson, Alethia Antonia, Moronfoluwa Odimayo

Σχεδιασμός βίντεο: Παναγιώτης Τομαράς

€ 8- 30 (Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)



22.6.2019|Σαβ 11:30 – 13:30 

Εργαστήρι με τον Russell Maliphant

Σε ένα ανοιχτό εργαστήρι για  χορευτές και καθηγητές, ο  Russell Maliphant, ένας από τους παγκόσμια σημαντικότερους  χορευτές  και χορογράφους, θα μιλήσει για τον χορό και τις προσωπικές του εμπειρίες εδώ και δύο δεκαετίες.

Είσοδος ελεύθερη.

Όλες οι παραστάσεις χορού αποτελούν μέρος του 22ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2019, που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.



Δωρεάν μεταφορά από Λευκωσία (99420642)  

Δωρεάν είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού

 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ