Μια «κακή στιγμή» το μεταλλικό φαράσι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.4.2018

Για μια «κακή στιγμή» με την οποία υποβαθμίζεται ολόκληρο το έργο του τμήματος Αρχαιοτήτων έκανε χθες λόγο η διευθύντρια του τμήματος Μαρίνα Ιερωνυμίδου, κληθείσα από το «Π» να σχολιάσει μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε διαδικτυακά και απεικονίζει μια γυναίκα να καθαρίζει ψηφιδωτά στην Αίθουσα του Αιώνα, στην Πάφο, χρησιμοποιώντας μεταλλικό φαράσι.


Τόσο η κ. Ιερωνυμίδου όσο και ο συντηρητής-αρχαιομέτρης δρ Λευτέρης Χαραλάμπους που εργάζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου, κάνουν λόγο για μια εικόνα η οποία σαφώς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη προσπάθεια του τμήματος Αρχαιοτήτων για τη συντήρηση και ανάδειξη των ψηφιδωτών όχι μόνο της Πάφου αλλά της Κύπρου.

Και οι δύο τόνισαν ότι σαφώς τα ψηφιδωτά δεν καθαρίζονται με τη χρήση μεταλλικού αλλά πλαστικού φαρασιού αλλά πως είναι άδικο να εξάγονται γενικευμένα συμπεράσματα σχετικά με την συντήρηση των ψηφιδωτών, από μια εικόνα. Σε σχέση με τη χρήση σκούπας, δεν τίθεται θέμα ζημιάς στα ψηφιδωτά, ιδιαίτερα αυτά στην αίθουσα του Αιώνα, τα οποία είναι καμωμένα από ασβεστολιθικά πετρώματα με βαθμό σκληρότητας 4.

Η φωτογραφία που προκάλεσε ένα μικρό χάος στο διαδίκτυο, λήφθηκε από τον φωτογράφο Αντρο Ευσταθίου και αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook.



«Πρότυπο η Κύπρος»

Όπως ανέφερε στο «Π» η κ. Ιερωνυμίδου, η Κύπρος αποτελεί πρότυπο στην Ανατολική Μεσόγειο για τη συντήρηση των ψηφιδωτών της, με πρότυπο εργαστήριο ψηφιδωτών το οποίο λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου. Σύμφωνα με την ίδια, τυχόν φθορά θα γινόταν σε ένα ασυντήρητο ψηφιδωτό, ωστόσο όλα τα ψηφιδωτά -όπως και αυτό στην Αίθουσα του Αιώνα- είναι άρτια συντηρημένα.

Πιο λεπτομερής ως προς τη δουλειά που γίνεται ήταν ο συντηρητής-αρχαιομέτρης δρ Λευτέρης Χαραλάμπους: «Η Κύπρος διαθέτει 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ψηφιδωτά», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «το τμήμα Αρχαιοτήτων έπρεπε κάποια στιγμή να διαχειριστεί 250 ψηφιδωτά δάπεδα χαράσσοντας ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2003 με άμεσο στόχο τις σωστικές εργασίες σε όλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο, κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Απρίλιο, γίνονται σωστικές εργασίες συντήρησης και καθαρισμού. «Περπατούμε ψηφίδα ψηφίδα και τις αποκαθιστούμε με συγκόλληση εκεί όπου χρειάζεται», δήλωσε ακόμη ο δρ Χαραλάμπους. Απ’ εκεί και έπειτα, καθαρίζονται μια φορά τη βδομάδα. «Γίνεται πολλή και σωστή δουλειά, όμως έκανε λάθος μια καθαρίστρια και αμέσως στοχοποιήθηκε».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ