Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.5.2019

Με αφορμή μια συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας στις 24 Ιουνίου, αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, ο μεγάλος συνθέτης έστειλε το δικό του μήνυμα.


Την συναυλία διοργανώνει η Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και σ' αυτήν θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Παντελής Θαλασσινός, Ρίτα Αντωνοπούλου, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Καλογιάννης και πολλοί άλλοι.

«Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς. Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης.

Αυτούσιο το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία της 24ης Ιουνίου 2019:

«Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων.

Απορώ ειλικρινά, πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας.

Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια.
Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μάς χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης.

Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.

Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα;
ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθείστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς.
Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!».

Αθήνα, Παρασκευή 17 Μαΐου του 2019

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ