Ζητούνται νεαροί πρεσβευτές Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.5.2019

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και όλους τους μνημειακούς χώρους που έχει συντηρήσει τα τελευταία δέκα χρόνια, η Τεχνική Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά απευθύνει κάλεσμα στο νεαρόκοσμο της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουροκύπριους για να ποστάρουν στο Ιnstagram φωτογραφίες από αρχαιολογικούς και άλλους χώρους και να λειτουργήσουν ως Νεαροί Πρεσβευτές Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Νεαροί και νεαρές ηλικίας από 18 ως 35 χρόνων καλούνται να ποστάρουν από σήμερα έως και τις 30 Ιουνίου στο Instagram μία ώς τρεις φωτογραφίες ή και ένα μικρό βίντεο 30 δευτερολέπτων από χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Κύπρο, γράφοντας γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική για αυτούς. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο πρέπει να συνοδεύονται από τα διακριτικά hashtags #oursharedheritage #EuropeforCulture #TCCHYouthAmbassador.

Μετά τις 30 Ιουνίου θα επιλεγούν υποψήφιοι σε διαδικασία shortlisted οι οποίοι και θα παρακαθίσουν σε συνέντευξη ως τις 15 Ιουλίου. Από αυτούς/ες θα επιλεγούν οι Νεαροί Πρεσβευτές στις 31 Ιουλίου οι οποίοι και θα εμπλακούν σε πρότζεκτ που θα ανακοινωθούν από την Τεχνική Επιτροπή με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Στόχος είναι να επιλεγούν 40 νεαροί Κύπριοι και Κύπριες από όλη την Κύπρο, ως Νεαροί Πρεσβευτές.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας κοντά στο Λήδρα Πάλας όπου και ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το έργο το οποίο στηρίζουν εκτός από την Τεχνική Επιτροπή, η Κομισιόν και το γραφείο του UNDP.

Ο Kjartan Bjornsson, επικεφαλής της μονάδας στήριξης της λύσης στην Κομισιόν δήλωσε ότι oι νέοι της Κύπρου μπορούν να επιφέρουν θετικές αλλαγές στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία, τόνισε, μπορεί να ενδυναμώσει και τις σχέσεις σε διπλωματικό πεδίο. Είπε πως η πολιτιστική κληρονομιά υπήρξε πεδίο αντιπαράθεσης σε όλη την Ευρώπη στο παρελθόν όμως μπορεί να αποτελέσει και σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους, σημείο όπου η διαφορετικότητα και η πολυμορφία συναντώνται. Ο κ.  Bjornsson μίλησε για τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί και κάλεσε όλους τους νέους και τις νέες να επιδείξουν ενδιαφέρον , να κινητοποιηθούν και να δράσουν καθώς αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του νησιού και μπορούν να είναι οι μελλοντικοί ηγέτες.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας στην Τεχνική Επιτροπή, ανέφερε πως τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί ανήκουν στους νέους της Κύπρου, είναι η δική τους ιστορία και η δική τους κουλτούρα και όλες οι προσπάθειες για να συντηρηθούν τα μνημεία γίνονται για αυτούς. Ανέφερε ότι τα μνημεία αυτά, με τεράστια ιστορία και αρχαιολογική αξία, πρέπει να αγαπηθούν, να αγκαλιαστούν από τους νέους μας και να συνεχίσουν να συντηρούνται και ένας πολύ σπουδαίος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η συνδρομή των νέων και η τεχνολογία. Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως οι Νεαροί Πρεσβευτές θα εμπλακούν στο έργο της Τεχνικής Επιτροπής και σημείωσε πως το έργο αυτό είναι ένας βασικός φάρος στις προσπάθειες για επανένωση.

Ο Ali Tuncay, o εκπρόσωπος της Τ/κ κοινότητας στην Τεχνική Επιτροπή, στο δικό του χαιρετισμό είπε πως η πολιτιστική κληρνομιά της Κύπρου δεν πρέπει να δημιουργεί αντιπαραθέσεις και ένταση αλλά αντίθετα να συμβάλλει στη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία όλων των Κυπρίων και ειδικά των νέων γενιών που είναι το μέλλον μας. Τόνισε πως όσο περισσότερο ενδυναμώνεται η συνεργασία τόσο πιο επιτυχές καθίσταται το έργο της Επιτροπής και για το λόγο αυτό θεωρεί πως με την εμπλοκή και των νέων της Κύπρου, οι ιστορίες επιτυχίας είναι δεδομένες. Ο κ. Tuncay αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής και στο γεγονός ότι έχει καταστεί πλατφόρμα επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ευχήθηκε το ίδιο έργο να συνεχίσουν και οι Νεαροί Πρεσβευτές.

Η Tiziana Zennaro επικεφαλής του γραφείου του UNDP ανέφερε στην ομιλία της πως στα δέκα χρόνια λειτουργίας της Τεχνικής Επιτροπής έγιναν εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης σε 33 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο. Τόνισε πως το γραφείο της ήθελε να εμπλέξει και τους νέους της Κύπρου σε αυτή την προσπάθεια γιατί τα μνημεία του νησιού ανήκουν σε αυτούς  και πρέπει να τυγχάνουν αναγνώρισης και καθολικής προστασίας. Ανέφερε ότι με το νέο project για τους Νεαρούς Πρεσβευτές δίνεται η ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, να τον αγαπήσουν και να τον κάνουν κομμάτι της ζωής τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό και μουσική από Ε/κ και Τ/κ μουσικούς παραγωγούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ