Πέρα από τις κόκκινες γραμμές: η Ευρώπη των εικονογράφων - σε εικόνες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.5.2019

Η έκδοση «Σχεδιάζοντας την Ευρώπη Μαζί» προβάλλει το πώς βλέπουν την κοινότητα της Ευρώπης και την έξοδο του Ηνωμένου Βασίλειου από αυτήν κορυφαίοι εικονογράφοι όπως οι Κούέντιν Μπλέικ, Τζούντιθ Κερ και Κρις Ρίντελ.




2432

Δεν παίζω από τον Ντέιβιντ Ρόμπερτς / «Μου πήρε μέρες για να σκεφτώ τι να σχεδιάσω! Συνεχώς επέστρεφα στην εικόνα των 12 χρυσών αστεριών στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιπροσωπεύουν την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αρμονία - το σύνθημα «ενωμένοι στην ποικιλομορφία». Το παρομοίασα με ένα κύκλο φίλων που απολαμβάνει ένα παιχνίδι. Σκέφτηκα πώς είναι όταν ένα παιδί σταματά να παίζει, πώς αυτό επηρεάζει τους άλλους στην ομάδα : το παιχνίδι συνεχίζεται, αλλά μερικά παιδιά μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι, αναστατωμένοι, λυπημένοι, ακόμη και ενοχλημένοι που ο φίλος τους έχει σταματήσει να παίζει






1986

Γνωρίστε τους φίλους μου από τον Κουέντιν Μπλέικ /«Αισθάνομαι προνομιούχος που σχετίζομαι με δύο ιδρύματα που έχουν το όνομα μου πάνω τους. Το ένα στο Βερολίνο και το άλλο Γαλλικό, αν και βρίσκεται στο Λονδίνο. Καθώς δημιουργούσα το σχέδιο αισθάνθηκα ακόμα πιο Ευρωπαίος »


2161

Η Βρετανία παίρνει το μπισκότο από την Έμιλυ Γκράβετ /«Κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι θα φέρει το Brexit για όλους μας στο μέλλον. Αυτό που με λυπεί είναι ότι έχει δημιουργήσει ήδη διαίρεση όχι μόνο μεταξύ των εθνών αλλά μεταξύ γειτόνων και οικογενειών.»


2145

Τα μουρμουρητά των Στούρνων της Τορ Φρίμαν /«Ο μπαμπάς μου έφυγε από τη Σκωτία ως οικονομικός μετανάστης πριν γεννηθώ. Δεν συνειδητοποίησα ότι ήμουν πολίτης της ΕΕ μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Όταν το ανακάλυψα, ήμουν απόλυτα ενθουσιασμένη να λάβω ένα διαβατήριο που θα μου επέτρέπε να ζήσω και να εργαστώ οπουδήποτε στην Ευρώπη. Πόση ελευθερία! Ήταν σαν όλα τα γενέθλιά μου και τα Χριστούγεννα σε ένα πακέτο »




1750

Νάρνια από τον Κρις Ρίντελ /«Οι σκληροί φαντασιαστές του Brexit θα κριθούν από τις μελλοντικές γενιές που δικαίως θα ρωτήσουν γιατί η οικονομική και πολιτισμική απομόνωση ήταν προτιμότερη από μια ολοένα στενότερη ένωση. Όταν θα έχουμε χορτάσει από το Τούρκικο λουκούμι και το μόνιμο χειμώνα, θα υπάρξει ένα άλλο δημοψήφισμα »





Το Βόρειο Ιρλανδικό Διαβατήριο μου από τον Όλιβερ Τζέφερς /«Το αποτέλεσμα της ψήφισης του Brexit σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία ήταν μια απότομη υπενθύμιση σε όσους από εμάς ζούμε στη Βόρεια Ιρλανδία για το πόσο λίγο μας σκέφτονται στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή η εικονογράφησει απεικονίζει το πώς αντιλαμβάνομαι αυτή τη στιγμή το Βρετανικό διαβατήριο και τις αβέβαιες συνέπειες που μπορεί να έχει το Brexit στην ήδη εύθραυστη ειρήνη της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής »




1979

Πάνω η Ευρώπη της Τζούντιθ Κερ





Αστέρια από την Τορ Φρίμαν /«Έχω φανταστεί τον Βίκτωρα Ουγκό στο γραφείο του να γράφει την ομιλία που έδωσε στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1849. Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το απόσπασμα για να εκφράσω την ελπίδα μου για το μέλλον και ελπίζω ότι αυτό το όνειρο θα ανθίσει και πάλι »




1730

Καλύτερα μαζί (Bee Better Together) από την Λύδια Μόνκς /«Ασφαλώς, είναι πάντα καλύτερα να δουλέψουμε σαν ομάδα;»


ΠΗΓΗ: The Guardian

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ