«Ρόζμαρι» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.4.2018

Ανάμεσα σε άλλες έξι ταινίες, η βραβευμένη ταινία του Άδωνι Φλωρίδη «Ρόζμαρι» προβάλλεται τον Απρίλιο στο τριήμερο προβολών «Με το βλέμμα της κριτικής», που διοργανώνει στην Αθήνα η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου [Π.Ε.Κ.Κ.].


Το τριήμερο θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 27, 28 και 29 Απριλίου και στο πλαίσιό του θα προβληθούν οι ταινίες που η Π.Ε.Κ.Κ. βράβευσε την προηγούμενη χρονιά, στις σημαντικότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις.

Η ταινία «Ρόζμαρι» απέσπασε το βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη φορά που μια καθαρά κυπριακή παραγωγή απέσπασε τη σημαντική διάκριση. Το ίδιο βραβείο απέσπασε τρεις φορές ο Κύπριος σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, ωστόσο οι δικές του ταινίες ήταν ελληνικής ή ελληνικής και κυπριακής συμπαραγωγής.

Οι ταινίες που θα προβληθούν

Κάθε χρονιά η Π.Ε.Κ.Κ. βραβεύει κορυφαίες ταινίες στις σημαντικότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις της Ελλάδας: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, και Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα, οι οποίες προβάλλουν την αφρόκρεμα της κινηματογραφικής παραγωγής του είδους τους. Παράλληλα, από το σύνολο των ταινιών που βγαίνουν κάθε χρόνο στις αίθουσες, οι Έλληνες κριτικοί ψηφίζουν και αναδεικνύουν την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς, και τις παρουσιάζουν στην ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος».

Οι ταινίες που θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση, είναι οι δυο καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με την πρόσφατη ψηφοφορία των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου:

«Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη ως καλύτερη ελληνική και

«Χωρίς Αγάπη» του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ ως καλύτερη ξένη ταινία.

Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες που απέσπασαν το βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στις κινηματογραφικές διοργανώσεις:

«Ρόζμαρι», του Άδωνι Φλωρίδη - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Village Potemkin» του Δομήνικου Ιγνατιάδη - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

«Απαγορευμένη Επίσκεψη» του Νίκου Θεοδοσίου - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

«Μια Οικογένεια» του Σεμπαστιάνο Ρίζο - Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία των δημιουργών τους και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές. Παράλληλα, στον χώρο της Ταινιοθήκης θα διατίθενται τεύχη της ετήσιας έκδοσης της Π.Ε.Κ.Κ. «Κινηματογράφος», καθώς και οι πρόσφατες μονογραφίες για τον Λουκίνο Βισκόντι και τον Αντρέι Ταρκόφσκι.

Το Σάββατο 28 Απριλίου στις 20:00 θα παρουσιαστεί το νέο τεύχος «Κινηματογράφος 2017» από τους αρχισυντάκτες του, Γιάγκο Αντίοχο, Νέστορα Πουλάκο και Ιωσήφ Πρωϊμάκη.

+ 27, 28, 29 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αθήνα [Ιερά Οδός 48 ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός]. Ώρες προβολών & εκδηλώσεων: Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή: 19:00, 21:00. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. Ελεύθερη Είσοδος. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ