Αναγκαία η διατήρηση της ακεραιότητας του Κάστρου Πάφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.5.2019

Η διατήρηση της αυθεντικότητας και ακεραιότητας ενός μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, επισημαίνει η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO σε ανακοίνωση σχετικά με την συζήτηση γύρω από την πιθανή κατασκευή προβλήτας στην περιοχή του Κάστρου της Κάτω Πάφου.


Με την ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Επιτροπή της UNESCO στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του τμήματος Αρχαιοτήτων να αναχαιτίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO: 

«Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για την κατασκευή προβλήτας στην περιοχή του Κάστρου στην Κάτω Πάφο, στα οποία διατυπώνεται μεταξύ άλλων η άποψη ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη και επισκεψιμότητα των αρχαιοτήτων της περιοχής, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1. Η ένταξη ενός μνημείου, πόλης ή περιοχής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί μεγάλη διάκριση για κάθε χώρα και το σήμα αυτό θεωρείται από τα πιο αναγνωρίσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στηρίζεται σε αυστηρά, αντικειμενικά κριτήρια, τόσο για τη συμπερίληψη όσο και για τη διατήρηση του μνημείου στον Κατάλογο. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνεται η διατήρηση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του μνημείου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος πρέπει να προστατεύεται από παρεμβάσεις που δύναται να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χώρου.

2. Η UNESCO δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη και τη συνέχιση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Αντίθετα, ενθαρρύνει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και τα μνημεία πολιτιστικής αξίας, γεγονός που τεκμηριώνεται από την ένταξη ολόκληρων ιστορικών πόλεων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς και από τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν διατυπωθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή έργα ανάπτυξης να πραγματοποιούνται με σεβασμό προς το μνημείο και τον χώρο που το περιβάλλει και με βασικό γνώμονα την περαιτέρω ανάδειξή του ως πολιτιστική κληρονομιά παρά το οικονομικό όφελος. Για τον λόγο αυτό, η UNESCO ζητά να πραγματοποιείται αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών (Heritage Impact Assessment) προτού υλοποιηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο σε χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς, ώστε να προληφθεί ενδεχόμενη μη αναστρέψιμη καταστροφή τους και συνακόλουθη αφαίρεσή τους από τον Κατάλογο.

Με βάση τα πιο πάνω, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, η οποία ήδη αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Επισημαίνεται επίσης ότι η περαιτέρω ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου έχει ήδη ενταχθεί σε σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης και προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού.

Η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία με την κύρωση των διεθνών Συμβάσεων για την πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε αυτή η κληρονομιά να παραδοθεί ακέραια στις επόμενες γενιές.»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ