Διαδικτυακή πρόσβαση σε ιστορικές εικόνες από Αραβικό φωτογραφικό αρχείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.5.2019

Το ίδρυμα Arab Image Foundation, το πρωτοποριακό μη κερδοσκοπικό αρχείο φωτογραφίας της Μέσης Ανατολής στη Βηρυτό, ξεκίνησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που για πρώτη φορά δίνει πρόσβαση και τη δυνατότητα αναζήτησης σε 22.000 εικόνες από τη συλλογή. Το κτίριο του ιδρύματος, το οποίο είναι κλειστό για το κοινό από το 2016, θα ανοίξει ξανά αυτό το καλοκαίρι, λέει ένας εκπρόσωπος.


Το ίδρυμα ιδρύθηκε το 1997 από τον Λιβανέζο καλλιτέχνη Akram Zaatari και τους φωτογράφους Fouad Elkoury και Samer Mohdad. Αποστολή του είναι η συλλογή και διατήρηση ιστορικών φωτογραφιών της περιοχής, παρέχοντας έναν ερευνητικό πόρο και μια πλατφόρμα καλλιτεχνικών έργων.

Διαθέτει τώρα περισσότερες από 500.000 εικόνες από περισσότερες από 300 συλλογές σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και τη διασπορά του. Τις πρώτες αποκτήσεις ακολούθησαν μια σειρά δωρεών. Περίπου οι μισές φωτογραφίες της συλλογής είναι από ερασιτέχνες και οι μισές από επαγγελματίες.

Το ίδρυμα ξεκίνησε την πρωτοβουλία ψηφιοποίησης ύψους 255.000 δολαρίων το 2016, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ford και το Sharjah Art Foundation, μεταξύ άλλων. Η νέα πλατφόρμα θα φιλοξενήσει τελικά περίπου 55.000 εικόνες, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων που μετακινήθηκαν από μια παλιά βάση δεδομένων. Αντί να ενεργεί απλώς ως αρχείο, το Ίδρυμα προτίθεται να «εμπλέξει τους ανθρώπους στη διαδικασία τεκμηρίωσης - για να γίνει μια συλλογική, συμμετοχική δραστηριότητα», λέει ο διευθυντής του, Marc Mouarkech.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία της Μέσης Ανατολής από ιδιώτες συλλέκτες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση των περιφερειακών κρατικών αρχείων εν μέσω πολιτικών αναταραχών. Ο Λιβανέζος συλλέκτης φωτογραφίας και επιμελητής Tarek Nahas περιγράφει την πρωτοβουλία του ιδρύματος ως ένα «πολύ σημαντικό» βήμα προς το άνοιγμα του χώρου στο ευρύ κοινό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το πορτραίτο μιας γυναίκας σε ένα άλογο (1900, Αίγυπτος) του Selim Abu Izzedine έχει ψηφιοποιηθεί από ασημένιο αρνητικό ζελατίνης σε γυάλι. Συλλογή Faysal Abu Izzeddin. Ευγενική παραχώρηση του Arab Image Foundation

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ