Καλλιτεχνικές και πολιτισμικές πρακτικές για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.4.2018

Ένα συμπόσιο με θέμα «Καλλιτεχνικές και πολιτισμικές πρακτικές για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς» παρουσιάζεται στις 27 Απριλίου στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, στη Λευκωσία.


Το συμπόσιο, το οποίο διοργανώνουν οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Νίκη Σιώκη και Εύη Τσελίκα, έχει ως στόχο να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους πολιτισμικές και καλλιτεχνικές πρακτικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για κοινωνική αλλαγή. Ειδικότερα όταν η αλλαγή αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν, διαμέσου της τέχνης, γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μεταναστών, προσφύγων και τις κοινωνίες που τους υποδέχονται. Στο πλαίσιο μεθόδων που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των κοινοτήτων και την ανοιχτή πρόσβαση σε διαδικασίες πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παραγωγής θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι τέχνες, με την ευρύτερη έννοια του όρου που περιλαμβάνει τις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, επιστρατεύονται με σκοπό την κινητοποίηση, την ενημέρωση και τον κριτικό αναστοχασμό για τη σύγχρονη μετακίνηση πληθυσμών και παραδόσεων.

Παρουσίαση περιοδικού

Ταυτόχρονα με το συμπόσιο θα γίνει η παρουσίαση του δοκιμαστικού τεύχους του περιοδικού Κύματα επιδιώκοντας να λειτουργήσει ως έναυσμα για μια πολυθεματική και διαθεματική συζήτηση ανάμεσα στην εκδοτική ομάδα, τους εισηγητές και ερευνητές του Shaping Common Paths project, ακτιβιστές, και πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε διαφορετικά γνωστικά πεδία όπως τις σπουδές στον πολιτισμό και τα ΜΜΕ, την ανθρωπολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και τις πολιτικές επιστήμες.

Το περιοδικό Κύματα είναι ένα περιοδικό τέχνης και πολιτισμού που δημιουργήθηκε από κοινότητες μη Ευρωπαίων στην Κύπρο και κυκλοφορεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018. Το πρώτο (δοκιμαστικό) τεύχος έχει θέμα τις μεταβολές που δημιουργεί στην κοινωνία η μετακίνηση ανθρώπων και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι που μετακινούνται προσαρμόζονται στις συνθήκες που συναντούν στον δρόμο τους. 

Το συμπόσιο πραγματοποιείται με επιχορήγηση από το European Cultural Foundation, με τη στήριξη και φιλοξενία του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC]. Στηρίζει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψηφιακές Τέχνες και Σχεδιασμός, Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Συμπόσιο | 13:00-20:00 (Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα)

Παρουσίαση του Waves Arts and Culture Journal* | 20:00-22:00

Ομιλητές | Sarah Halqvist, Melissa Hekkers, Δώρος Πολυκάρπου, Έφη Σαββίδη & Akid Hassan, Nίκη Σιώκη, Στέφανος Σπανέας, Νίκος Τριμικλινιώτης, Μαρίνα Τσέκου, Εύη Τσελίκα, συντακτική ομάδα περιοδικού Waves [Fadi A. Hamad, Ester Beatty, Mazen Beshtawe, Adi Atassi]

Διοργάνωση Shaping Common Paths Project (Νίκη Σιώκη & Εύη Τσελίκα)

+ 27 Απριλίου 2018 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας [NiMAC] / Οδός Τεμπών 10-12, 1016 Λευκωσία

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Wave, του ζωγράφου Αdi Atassi, ο οποίος είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Κύματα»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ