Αναμένοντας το ΡΙΚ για την επιστροφή των έργων από τα κατεχόμενα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 4.6.2019

Σε αναμονή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) βρίσκεται η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, σχετικά με το αρχειακό υλικό του ιδρύματος που ζητήθηκε από τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της ανταλλαγής έργων τέχνης ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).


Όπως ανέφερε χθες στον «Π» η συμπρόεδρος της επιτροπής Ανδρούλα Βασιλείου, για να προχωρήσει η ανταλλαγή πρέπει να συγκεντρωθεί ολόκληρο το αρχειακό υλικό (ηχητικό και οπτικό) που ζητήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Το ΡΙΚ έχει αποστείλει υλικό για ψηφιοποίηση στις Βρυξέλλες και αναμένεται η επιστροφή του.

  • Διαβάστε ακόμη: Πολιτιστική Ανταλλαγή, ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δεν ξανάγινε


Συνάντηση τον Ιούνιο

Στο μεταξύ, περί τα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής με τον διευθυντή του ΡΙΚ Μιχάλη Μαραθεύτη για αποσαφήνιση του υλικού που ζητήθηκε αλλά και ενημέρωσης σχετικά με το πού βρίσκεται η ψηφιοποίηση.
Πάντως, σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, έχει ήδη δοθεί μέρος του αρχειακού υλικού του ΡΙΚ στους Τουρκοκύπριους σε ένδειξη καλής θέλησης.

  • Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η Καμράν Αζίζ, ηχογραφήσεις της οποίας βρίσκονται στο Αρχείο του ΡΙΚ


Καταγραφή των έργων

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την κ. Βασιλείου, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς μετέβη στον χώρο όπου φυλάσσονται τα έργα Ελληνοκύπριων ζωγράφων ο Γιάννης Τουμαζής, μέλος της επιτροπής. Ο κ. Τουμαζής, διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και ιστορικός τέχνης, κατέγραψε τα έργα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ως γνωστόν πίνακες των Πολ Γεωργίου, Σκοτεινού, Χριστόφορου Σάββα και άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2019, σε συνάντηση του Προέδρου της ΚΔ Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ανακοινώθηκε η επιστροφή έργων τέχνης που είχαν μείνει στα κατεχόμενα και βρέθηκαν στην Αμμόχωστο μετά το 1974.

Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα δοθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ της περιόδου 1953-1963, στο οποίο εμφανίζονται Τουρκοκύπριοι μουσικοί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ