Μουσείο Μπενάκη: «Δυσβάστακτη η απώλεια» του Α. Δεληβορριά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.4.2018

Με μια λιτή ανακοίνωση στο τέλος της οποίας αναγράφεται ότι «η απώλεια είναι δυσβάστακτη», το Μουσείο Μπενάκη εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή του Μουσείου επί 41 χρόνια και μέλους της διοικητικής επιτροπής τα τελευταία τέσσερα.


«Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Μουσείου. 

  • Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβορριάς




Ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, απεβίωσε την Τρίτη 24 Απριλίου σε ηλικία 81 ετών. Είχε εισαχθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο από τη Μεγάλη Πέμπτη με πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά. Παρέμεινε δε για πολλές μέρες στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Ίδρυμα Ωνάση: Αποχαιρετισμός στον Άγγελο Δεληβορριά

Με ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Ωνάση αποχαιρετά επίσης τον Άγγελο Δεληβορριά, «έναν ξεχωριστό φίλο και έναν στενό συνεργάτη του Ιδρύματος Ωνάση, με τον οποίο μας συνέδεσαν οράματα και εμπειρίες που μας κάνουν καλύτερους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Παρέλαβε μια ιδιωτική συλλογή και παρέδωσε το πολυδιάστατο, δυναμικό Μουσείο Μπενάκη.
Συμμετείχε στην απελευθέρωση δυνάμεων μέσα στην πόλη ανοίγοντας τους μουσειακούς οργανισμούς στην καλλιτεχνική κοινότητα.
Έδωσε στη γειτονιά του Κεραμεικού το μοναδικό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Ελλάδα και στην οδό Κριεζώτου ένα νέο τοπόσημο με το σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα.
Ανέδειξε τον πολιτισμικό θησαυρό που μας καθορίζει ακόμη και σήμερα, με ανασκαφές όπως στο ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα στη Λακωνία, ένα σημαντικό έργο όπου είχε και τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Έπεισε το κοινό ότι ο χώρος του μουσείου τού ανήκει και τους ερευνητές ότι οφείλουν να καλούν και να ξανακαλούν τον επισκέπτη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, για τη συγκίνηση και τη γνώση που μας πρόσφερε γενναιόδωρα, αποχαιρετούμε τον ακαδημαϊκό, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Άγγελο Δεληβορριά.»



Η κηδεία του Αγγελου Δεληβορριά θα γίνει δημοσία δαπάνη την Παρασκευή 27 Απριλίου στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, στις 14:00.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής της Ελλάδας, Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Ο κ. Βούτσης, από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, ένας οραματιστής της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Διακρίθηκε για τη συμβολή του στη μουσειολογία και την αρχαιολογία, ιδιαίτερα όμως για το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο έργο του ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Λυπάμαι για την απώλειά του και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

«Οραματιστής, καινοτόμος, επιστήμονας υψηλού κύρους ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι», αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου. «Κλασικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ' όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ένας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε. Η θητεία του στη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, σηματοδότησε μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία. Ο Αγγελος Δεληβορριάς πρότεινε έναν νέο τρόπο οργάνωσης και μετάδοσης της γνώσης, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα σχέση με το παρελθόν, την τέχνη, την ίδια μας την ταυτότητα. Η προσφορά του στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας.»

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Dimitris Vlaikos

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ