Ψηφιδωτά Κανακαριάς: Εντοπίστηκε και ο Απόστολος Μάρκος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.4.2018

Με τίτλο «Συμπληρώνεται το παζλ των ψηφιδωτών της Κανακαριάς», ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Walk of Truth ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε ο Απόστολος Μάρκος και το σπάραγμα που παρουσιάζει μέρος της απεικόνισης του Χριστού.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο WoT και η πλατφόρμα του για το πολιτιστικό έγκλημα Cultural Crime Watchers Worldwide [CCWW] «καλωσορίζουν τον επαναπατρισμό του σπαράγματος ψηφιδωτού που εικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα και το οποίο προέρχεται από τον ναό Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό πωλήθηκε από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊτίν Ντικμέν και κρατήθηκε κρυμμένο παρά την τεράστια δημοσιότητα για την επιστροφή του.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του WoT, το οποίο ίδρυσε η Τασούλα Χατζητοφή το 2011, «το ίδρυμα μας πιστεύει ότι όποιος έχει στην κατοχή του ψηφιδωτό της Κανακαριάς δεν μπορεί να απαιτεί χρήματα για την επιστροφή του -ακόμη και συμβολικό ποσό- επειδή η δημοσιότητα γύρω από τη λεηλασία της συγκεκριμένης εκκλησίας και τα ψηφιδωτά της που αφαιρέθηκαν με βάναυσο τρόπο και πουλήθηκαν στο εξωτερικό, ήταν εκτεταμένη και γνωστή σε όλο τον κόσμο.»



Αναφέρεται ακόμη ότι «Η περίπτωση της δίκης της Ινδιανάπολης που αφορούσε τέσσερα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και της υπόθεσης του Μονάχου όπου στην κατοχή του Ντικμέν βρέθηκαν κλεμμένοι θησαυροί της Κύπρου μεταξύ των οποίων τα σπαράγματα ψηφιδωτών της ίδιας εκκλησίας που απεικονίζουν τον Απόστολο Θαδδαίο και τον Απόστολο Θωμά, μελετήθηκαν από ειδικούς σε διεθνή συνέδρια και αποτέλεσαν παράδειγμα λεηλασίας πολιτιστικής κληρονομιάς για όλο τον κόσμο.»

Αντίθετοι τότε, σύμφωνοι τώρα;

«Το δίκτυο εθελοντών εμπειρογνωμόνων του οργανισμού Walk of Truth στο οποίο περιλαμβάνονται και ξένοι αστυνομικοί εντόπισε παλαιότερα ψηφιδωτά της συγκεκριμένης εκκλησίας (περιλαμβανομένου και αυτού του Απ. Ανδρέα) αλλά τόσο η Εκκλησία όσο και η Κυβέρνηση ήταν αντίθετοι στο να πληρώσουν χρήματα για τον επαναπατρισμό τους, κάτι με το οποίο συμφωνεί πλήρως το ίδρυμα μας, ειδικά όσον αφορά κλεμμένους θησαυρούς των οποίων η προέλευση είναι πιστοποιημένη πέραν πάσης αμφιβολίας όπως τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς.»



Έλλειψη συντονισμένων ενεργειών

Το WoT κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμένων ενεργειών εκ μέρους Εκκλησίας και Κράτους  για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό των κλεμμένων από τα κατεχόμενα θησαυρών μας, η οποία υπογραμμίζεται με το παράδειγμα της επιστροφής του ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα έναντι συμβολικού ποσού.

«Αντιλαμβάνομαστε ότι μια χώρα ίσως χρειαστεί να πληρώσει για τον επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών της σε περιπτώσεις που τα αποδεικτικά στοιχεία ταυτοποίησης τους είναι φτωχά, όμως στην προκειμένη περίπτωση υπήρχαν όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν οι αρμόδιες κρατικές αρχές να παρέμβουν», σχολιάζεται στην ανακοίνωση.

Η ιδρύτρια του Walk of Truth Τασούλα Χατζητοφή σημειώνει ότι είναι λυπηρό γιατί χρειάστηκε η Κύπρος να καταβάλει έστω και συμβολικό ποσό για την επιστροφή του συγκεκριμένου σπαράγματος. Φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' δεν έχει ενδοιασμό στο να επιστραφούν κλεμμένοι θησαυροί έναντι καταβολής χρημάτων μέσω χορηγών.

Ξέρουν πού βρίσκεται ο Απόστολος Μάρκος, ζητά χρήματα ο κάτοχος του

Αν σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η καταβολή ποσού για τον επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών είναι μια πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, τότε το Walk of Truth είναι σε θέση να συμβάλλει στον επαναπατρισμό του ψηφιδωτού του αποστόλου Μάρκου από την εκκλησία της Κανακαριάς, καθώς o κάτοχοs- συλλέκτηs στο εξωτερικό, αρνείται να το παραδώσει χωρίς να πάρει ένα συμβολικό ποσό.

«Σε περίπτωση που οι αξιότιμοι κύριοι που κατέβαλαν το συμβολικό ποσό για το ψηφιδωτό του Απόστολου Ανδρέα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το ίδιο συμβολικό ποσό για το ψηφιδωτό του Απόστολου Μάρκου, το Walk of Truth είναι σε θέση να συμβάλει στον επαναπατρισμό του», σημειώνεται σχετικά.

St Marcus _2web


Πληροφορίες και για το σπάραγμα ψηφιδωτού με τον Χριστό

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πληροφορίες υπάρχουν και για το σπάραγμα ψηφιδωτού που παρουσιάζει μέρος της απεικόνισης του Χριστού (κάτω μέρος) από την ίδια εκκλησία, το οποίο για να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει ενσωματωθεί σε τοίχο του σπιτιού ιδιώτη στο εξωτερικό, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για φόνο (!).

Οι κρατικές αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε τα τελευταία σπαράγματα ψηφιδωτών από την εκκλησία της Κανακαριάς (Απόστολος Μάρκος και το σπάραγμα που απεικονίζει το κάτω μέρος του Χριστού) ενταχθούν στον κατάλογο κλαπέντων της Interpol καθώς η παράλειψη αυτή κάνει τον επαναπατρισμό τους πιο δύσκολη υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα που επαναπατρίστηκε πρόσφατα δεν ήταν στον κατάλογο της Interpol.

+ Όποιος επιθυμεί να συμβάλει στην επιστροφή του ψηφιδωτού του Απ. Μάρκου μπορεί να επικοινωνήσει με το WOT at info@walkoftruth.org ή στα τηλέφωνα 97623363, 99211997.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ