Πικάσσο στη Λευκωσία

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 12.6.2019

Τη σημαντικότητα της παρουσίας έργων του Πάμπλο Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο τόνισε χθες βράδυ η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο. Έργα σε πηλό».  «Είναι μεγάλη τιμή να εγκαινιάζω αυτή την έκθεση», ανέφερε η υπουργός, σημειώνοντας ότι η παρουσίαση έργων του Πάμπλο Πικάσσο συνιστά από μόνη της ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, πόσω μάλλον όταν αυτά αντιπαραβάλλονται με κυπριακές αρχαιότητες. 


Από Παρίσι και Ελβετία


Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες και θα παραμείνει στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2019 παρουσιάζονται κεραμικά έργα του Πικάσσο τα οποία δημιούργησε στο εργαστήρι κεραμικής Μαδούρα, στο χωριό Βαλορίς της νότιας Γαλλίας.
Πρόκειται για έργα από τη συλλογή δύο σημαντικών μουσείων της Γαλλίας, το Εθνικό Μουσείο Πικάσσο στο Παρίσι και το Μουσείο Πικάσσο στην πόλη Αντίπ.
Όπως τονίστηκε χθες τόσο από τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου - Ιερωνυμίδου όσο και από τις επιμελήτριες της έκθεσης, την ιστορικό σύγχρονης τέχνης δρα 'Αντρη Μιχαήλ και τη λειτουργό Α΄ του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ευτυχία Ζαχαρίου - Καΐλα, χωρίς τη στήριξη των διευθυντών των δύο μουσείων η έκθεση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, η δρ Μιχαήλ, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία της παρουσίασης έργων του διάσημου καλλιτέχνη στο Κυπριακό Μουσείο, επισήμανε τη «θερμή στήριξη» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- του γιου του Πικάσσο, Κλοντ, για αυτή την έκθεση. Στη συλλογή των κληρονόμων του καλλιτέχνη, άλλωστε, ανήκει το έργο που έδωσε το έναυσμα για την έκθεση.

Μέσω της έκθεσης, στήριξη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η υπουργός Μεταφορών -στο υπουργείο της οποίας υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων- επισήμανε ότι ο δανεισμός των σημαντικών έργων του Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο «αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης στον επαγγελματισμό του μουσείου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων». Μάλιστα, εκτός κειμένου, η υπουργός δήλωσε περήφανη για το τμήμα και συνεχάρη το προσωπικό το οποίο εργάστηκε για να παρέχει στο κοινό τη μοναδική ευκαιρία «να δούμε αυθεντικά έργα ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη που έρχονται σε διάλογο με επιλεγμένες κυπριακές αρχαιότητες».
Εξάλλου, στους δικούς τους χαιρετισμούς, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου - Ιερωνυμίδου και η έφορος Μουσείων Δέσπω Πηλείδου εξήραν τη δουλειά που «με ενθουσιασμό και αγάπη» έκαναν όχι μόνο οι επιμελήτριες και οι λειτουργοί του τμήματος, αλλά και οι τεχνικοί και οι ξυλουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων. «Όλα αυτά, με τη συνηθισμένη αυταπάρνηση που πάντα τους χαρακτηρίζει», ανέφερε με νόημα η διευθύντρια.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί η αναφορά της δρος 'Αντρης Μιχαήλ, η οποία κλείνοντας την ομιλία της χθες βράδυ σημείωσε: «Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πόσο περήφανη νιώθω σήμερα ως Κύπρια ιστορικός τέχνης για τους επαίνους που δέχτηκε όλη η ομάδα προετοιμασίας του στησίματος της έκθεσης εδώ, στο Κυπριακό Μουσείο, που ανταποκρίνεται στις πλέον αυστηρές προδιαγραφές σύγχρονης μουσειακής παρουσίασης. Εκ μέρους των δανειστών και των υπευθύνων των Μουσείων Πικάσσο, διαβιβάζω σε όλους τους συντελεστές της έκθεσης τα πιο θερμά συγχαρητήρια.»

Τον μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Λάρα 'Αλφα και τη γραφιστική της ταυτότητα ο Φίλιππος Βασιλειάδης.

EB0A2512
EB0A2520
EB0A2523
EB0A2526
EB0A2531
EB0A2535
EB0A2556
EB0A2600
EB0A2580
EB0A2582
EB0A2596

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ