Ρήνα Κατσελλή: Ανακαλείται η απόφαση για την Κρατική Βιβλιοθήκη;

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.7.2019

Το ερώτημα «εάν μας έχει απομείνει, έστω και μια μικρή ελπίδα για να ανακληθεί» η ακύρωση της ανέγερσης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στον ιστορικό χώρο της Αρχιγραμματείας απευθύνει η Επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής Βιβλιοθήκης, Ρήνα Κατσελλή.


Διαβάστε ακόμη: Η Βιβλιοθήκη

Η κ. Κατσελλή, με «αισθήματα οδυνηρής έκπληξης» πληροφορήθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι ο χώρος που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2015 για να ανεγερθεί επαρκές και λειτουργικό κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, με καθυστέρηση 37 χρόνων, θα δοθεί αλλού, πού αλλού δεν φανέρωσαν, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε ανοικτή της επιστολή η κ. Κατσελλή αναφέρει ότι «ο χώρος αυτός, όμορος με τον ιστορικό χώρο της Αρχιγραμματείας, που στεγάζει τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε χαρακτηριστεί φιλέτο προς πώληση (!) για να ορθοποδήσει η οικονομία μας και ο Σύνδεσμος Φίλων Κυπριακής Βιβλιοθήκης έκανε πόλεμο για να αποχαρακτηριστεί και να οριστεί ως χώρος ανέγερσης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης».

Προσθέτει ότι «ως Σύνδεσμος αλλά και ως πολίτες απαιτούμε να πληροφορηθούμε σε ποια άλλη υπηρεσία κρίθηκε σημαντικότερο να παραχωρηθεί αυτός ο χώρος από τους κυβερνώντες».

Η κ. Κατσελλή αναφέρει ότι «πολλοί περηφανεύονται για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες που υπάρχουν σε όλους τους δήμους, εκτός της Λευκωσίας, όπου υπήρχε μια αλλά την έχουν κλείσει ίσως διότι η πρωτεύουσα έγινε εργοτάξιο».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «λείπει η κύρια: Αυτή του κράτους που έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσα όπως σε όλα τα άλλα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους, αντί αυτού το κράτος μας έχει ένα αχούρι δίπλα στο ταχυδρομείο στην Πλατεία Ελευθερίας, ένα δεύτερο ενοικιαζόμενο ακατάλληλο κτήριο, ένα μόνιμο υπάλληλο και μερικούς αποσπασμένους, που αγωνίζονται να κάνουν έστω και τα ελάχιστα».

Στην ανοικτή της επιστολή η κ. Κατσελλή επισημαίνει ότι «έχουμε διπλά και τριπλά στάδια σε κάθε πόλη, και σε κοινότητες, έχουμε χώρους θεάτρου και εκδηλώσεων και ξοδεύουμε όχι λίγα σε θεάματα πάσης φύσεως και ποιοτήτων εφήμερα με τους κυβερνώντες να έχουν άλλες προτεραιότητες».

«Τα λογοτεχνικά σωματεία αγρόν ηγόρασαν και δεν ευκαιρούν, δυστυχώς και διερωτώμαι η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών που ιδρύθηκε πρόσφατα τι λέει;» συνεχίζει η ανοικτή επιστολή της Επίτιμης Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Καταλήγοντας η κ. Κατσελλή ψέγει πρακτικές των ενήλικων οι οποίοι «διδάσκουμε στα παιδιά μας από νηπιακή ηλικία πώς να μας μιμούνται χρησιμοποιώντας κινητά και μετά διερωτόμαστε γιατί τα γραπτά των μαθητών έχουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα Νέα Ελληνικά, γιατί ο λόγος τους είναι φτωχός και γιατί υπάρχουν μικροί που καίνε τα σχολεία τους».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ