50χρονα Τεύκρου Ανθία - Θοδόση Πιερίδη με σειρά δράσεων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.5.2018

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο των ποιητών Τεύκρου Ανθία (1903-1968) και Θοδόση Πιερίδη (1908-1968), δύο κορυφαίων ποιητών στο όνομα των οποίων το ΑΚΕΛ, του οποίου υπήρξαν μέλη, θεσμοθέτησε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του.


Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανακοίνωσε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες με αφορμή την επέτειο της απώλειας των Ανθία - Πιερίδη.

«Οι δύο κορυφαίοι αυτοί πνευματικοί δημιουργοί εξέδωσαν ποιητικές συλλογές, έγραψαν λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, είχαν δημοσιεύσεις ανεκτίμητης λογοτεχνικής, πολιτιστικής, αλλά και πολιτικής αξίας και συμμετείχαν σε διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό δίνοντας διαλέξεις και προβάλλοντας τον πολιτισμό αλλά και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού. «Το φλέγον θέμα της ειρήνης ήταν πάντα στις προτεραιότητές τους και διαπερνούσε όλο το έργο τους», το οποίο «μιλούσε στην ψυχή των απλών ανθρώπων».

Διαβάστε ακόμη: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Εδώ ετάφησαν βιβλία» για τη Δευτέρα Παρουσία του Τεύκρου Ανθία

Το Πολιτιστικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ θα διοργανώσει την 1η Ιουνίου πολιτιστική βραδιά στην Ανδρολύκου όπου εξορίστηκε ο Ανθίας, ενώ αντίστοιχη βραδιά για τον Πιερίδη θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο στο θέατρο «Οθέλλος», στα τείχη της Αμμοχώστου. Τον Οκτώβριο θα διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα για την παρουσίαση του πολύπλευρου έργου των δύο ποιητών. Θα επανεκδοθούν επίσης υφιστάμενες εκδόσεις των δύο, θα αναδημοσιευθούν κείμενα που έγραψαν σε περιοδικά και εφημερίδες και θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα για σκοπούς ηλεκτρονικής καταγραφής του έργου τους.

Όλες οι προτάσεις του ΑΚΕΛ όπως ανακοινώθηκαν:



  1. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπως έπραξε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, να προχωρήσει σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έτσι που να αναδειχθεί το πολύπλευρο έργο των δύο κορυφαίων πνευματικών δημιουργών μας. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

  2. Κάλεσμα προς Κύπριους συνθέτες-τραγουδοποιούς για σύνθεση τραγουδιών σε ποίηση Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη. Τα τραγούδια θα αξιολογηθούν από επιτροπή η οποία θα αποτελείται από καταξιωμένους συνθέτες. Η επιτροπή θα επιλέξει αριθμό τραγουδιών, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ειδική συναυλία – αφιέρωμα στους δύο ποιητές κατά το Φθινόπωρο του 2018. Στη Συναυλία θα ακουστούν και συνθέσεις τραγουδοποιών που έχουν ήδη μελοποιήσει τους δύο ποιητές μας.

  3. Η απονομή του βραβείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ «Τεύκρος Ανθίας - Θοδόσης Πιερίδης» θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 19.30 στο Θέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία και θα είναι στο πνεύμα των 50χρονων.

  4. Διοργάνωση, τον μήνα Οκτώβριο, επιστημονικής ημερίδας για την παρουσίαση του πολύπλευρου έργου των δύο ποιητών μας.

  5. Διοργάνωση πολιτιστικής βραδιάς στην Αντρολύκου της Πάφου, χωριό όπου το 1932 ο Τεύκρος Ανθίας εξορίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Με τον τίτλο «Αντρολύκου» έχει εκδοθεί ποιητική συλλογή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 19:00.

  6. Διοργάνωση πολιτιστικής βραδιάς στην Αμμόχωστο στην οποία θα γίνει αναφορά στην ποιητική συλλογή του Θοδόση Πιερίδη «Ονειροπόληση πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Θέατρο «Οθέλλος» στα τείχη της Αμμοχώστου.

  7. Επανέκδοση ή ανατύπωση υφιστάμενων εκδόσεων των Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη. Θα γίνει επίσης αναδημοσίευση κειμένων που έγραψαν οι ποιητές μας σε περιοδικά και εφημερίδες.

  8. Παρότρυνση για διοργάνωση δραστηριοτήτων από τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, αλλά και ευρύτερα από τους φορείς πολιτισμού. Ίδια παρότρυνση θα γίνει σε ερευνητικούς φορείς και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για μελέτες πάνω στο έργο των Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη.

  9. Εισηγήσεις σε Δήμους, κοινότητες και σχολικές εφορείες για ονομασία ή μετονομασία πολιτιστικών χώρων με το όνομα των Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη.

  10. Για σκοπούς ηλεκτρονικής καταγραφής των έργων των δύο ποιητών θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα για τον Τεύκρο Ανθία και Θοδόση Πιερίδη.

  11. Εισήγηση προς τις ταχυδρομικές υπηρεσίες για την έκδοση αναμνηστικών γραμματοσήμων εις μνήμη των 50χρονων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ