Η Λευκωσία πέρα από φραγμούς

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 4.7.2019

Μια ανθολογία σύγχρονης γραφής -η πρώτη στο είδος της- για την πόλη της Λευκωσίας κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Saqi, τον κορυφαίο ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο του Ηνωμένου Βασιλείου.


Η αγγλόγλωσση ανθολογία έχει τίτλο Nicosia Beyond Barriers - Voices from a Divided City και αποτελεί μια ποικιλόμορφη συλλογή κειμένων που επιμελήθηκαν τέσσερις Κύπριες γυναίκες: η Alev Adil, η Aydn Mehmet Ali, η Bahriye Kemal και η Μαρία Πετρίδη.

Οι ίδιες κάλεσαν ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τη δύναμη να φαντάζονται και να οραματίζονται πέρα από τους φραγμούς της χωρισμένης πρωτεύουσας.

Εμπειρίες και ιδανικά

«Είναι μία έκδοση πέρα από φραγμούς, πέρα από είδη, που διασφαλίζει ότι κάθε διαφορετική φωνή ακούγεται: είτε πρόκειται για πρόσφυγες, για άτομα ΛΟΑΤΙ, για γυναίκες, που είναι και πολλές σ’ αυτό το βιβλίο. Επιπλέον, δεν θέσαμε όρια στο τι θα γραφτεί. Έτσι, η έκδοση ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο της, «χωρίς φραγμούς». Επιτρέψαμε στον καθένα να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο τη Λευκωσία», σχολιάζει στο «Π» η Αϊντίν Μεχμέτ Αλί, συγγραφέας η ίδια και ακτιβίστρια μεταξύ πολλών άλλων. Δική της ήταν η πρωτοβουλία για την εν λόγω έκδοση, η οποία προέκυψε ως ιδέα από μια σειρά εργαστηρίων στα οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες από την πόλη τους με ιδιόμορφους τρόπους. Μερικά από τα κείμενα που προέκυψαν από αυτά τα εργαστήρια περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκδοση.

nicosia_beyond_barriers
Ποιοι είναι οι «φραγμοί» για τους οποίους γίνεται λόγος στη συλλογική έκδοση: όπως εξηγεί στον «Π» η Αϊντίν Μεχμέτ Αλί, αυτοί εκτείνονται από τα φυσικά εμπόδια μέχρι τον φραγμό του φόβου, πολιτικού και πραγματικού.


«Η συλλογή αυτή συγκροτεί μια συνάντηση 49 συγγραφέων που είτε επισκέφτηκαν την Κύπρο, την έζησαν ή που δεν την γνώρισαν ποτέ προσωπικά, και αυτό που έχουν κοινό είναι το βιβλίο ως τόπο και χρόνο για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και τη συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων πέραν των φραγμάτων και των αδιεξόδων», σχολιάζει με τη σειρά της η Μαρία Πετρίδη.

«Κατά κάποιο τρόπο, όλοι -κάποιοι περισσότερο και πιο βάναυσα από άλλους- έχουμε βιώσει βία από όρια που καταπιέζουν, συστήματα που εξουσιάζουν, κοινωνίες που υπαγορεύουν. Διά μέσου διαφόρων δημιουργών, πολλών ειδών συγγραφικής φόρμας αλλά και πολυποίκιλων προσεγγίσεων, η συλλογή αυτή με τρυφερότητα αλλά και με οικειότητα συνερίζεται τις θεματικές και τις όψεις τής κάθε ξεχωριστής σύνθεσης, θυμίζοντάς μας πόσο πολύτιμη είναι η ποιότητα τού να είσαι άνθρωπος», σχολιάζει ακόμη.

+ Παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 19:30, στο βιβλιοπωλείο Rustem (Κερύνειας 22, κατεχόμενη Λευκωσία).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ