Pafos Aphrodite Festival με «Μάκβεθ» και αυτοκριτική

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.7.2019

Στη δυσκολία του Δήμου Πάφου να εδραιώσει τον θεσμό του Pafos Aphrodite Festival, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται μια οπερατική παραγωγή κάθε τέλος του καλοκαιριού μπροστά από το κάστρο της Πάφου, εστίασε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος.


Παρουσιάζοντας την παραγωγή της νέας χρονιάς -με το έργο του Βέρντι «Μάκβεθ» από το Ακαδημαϊκό Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Μπολσόι της Λευκορωσίας- ο δήμαρχος ανέφερε ότι η όπερα (ως είδος) «δεν αποτελούσε μια γνωστή και διαδεδομένη μορφή τέχνης στον τόπο μας, ενώ το νησί μας δεν διέθετε την κρίσιμη μάζα των θεατών για να στηρίξει μια τέτοια διοργάνωση».

Το φετινό Pafos Aphrodite Festival θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου μπροστά από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.

Χρήσιμος και βιώσιμος

«Η μακρά πορεία του θεσμού και η απρόσκοπτη συνέχισή του ακόμη και στις δύσκολες χρονιές της οικονομικής κρίσης αποδεικνύει ότι το Pafos Aphrodite Festival είχε και έχει ρόλο να διαδραματίσει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πάφου.

Κληθείς από τον «Π» να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει χρησιμότητα του θεσμού για την πόλη, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καθαρή απάντηση». Εξήγησε πως δεν θεωρεί ότι ο εν λόγω θεσμός αποτέλεσε αφορμή «για να γίνουν τα παιδιά μας τενόροι ή σοπράνοι», ωστόσο έδωσε αναμφίβολα αίγλη στην πόλη της Πάφου και αξίζει να διατηρηθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα της διοργάνωσης, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι έχει «νοικοκυρευτεί» και ενώ δεν έχει κέρδη, δεν έχει ούτε ζημιά όπως παλιά. Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση έχει προϋπολογισμό ύψους 500 χιλ. ευρώ. Λαμβάνει κρατική χορηγία ύψους 150 χιλ. ευρώ και άλλες χορηγίες από ΚΟΤ και Τράπεζα Κύπρου.

Χωρίς τη Συμφωνική

Για πρώτη φορά από το 2013 δεν θα συμμετάσχει στο Pafos Aphrodite Festival η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Αντ’ αυτής, θα δούμε τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Εθνικού Θεάτρου Μπολσόι της Λευκορωσίας, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα παρουσιάσει τη δημοφιλή δραματική όπερα του Βέρντι «Μάκβεθ».

Σε αυτό το έργο, το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο του Σαίξπηρ, ο Βέρντι υπερβαίνει τα συμβατικά πλαίσια της εποχής του και συνθέτει ένα έργο με θεατρική δύναμη και με χαρακτήρες που διαθέτουν πρωτόγνωρο ψυχολογικό βάθος και ένταση, ενώ με τη δεξιοτεχνική ενορχήστρωση του επιτυγχάνει να σκιαγραφήσει θεαματικά τη βία, τη συνομωσία και το θάνατο. Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, «η έντονα τραγική και δραματική πλοκή του έργου, αφορά στην αναρρίχηση του Στρατηγού Macbeth στο θρόνο της Σκωτίας, αφού προηγουμένως δολοφόνησε το Βασιλιά Duncan και το Στρατηγό Banquo. Στην εκρηκτική όπερα, παρακολουθούμε το έγκλημα που διαπράττεται εξαιτίας της φιλοδοξίας της Λαίδη Macbeth και της ηθικής αδυναμίας του Στρατηγού Macbeth, οι οποίοι στο τέλος υποφέρουν από τα κακά σχέδια που εφάρμοσαν και πληρώνουν το τίμημα των πράξεων τους.»

+ Μάκβεθ από το Ακαδημαϊκό Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Μπολσόι της Λευκορωσίας στις 30, 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.

Εισιτήρια προς €25, €40, €50 και €70. Προπώληση Εισιτηρίων μέσω της ιστοσελίδας του Pafos Aphrodite Festival Cyprus, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pafc.com.cy ή στο τηλ. 26822218.

Στις τρεις παραστάσεις θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα μέσω υποτίτλων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ