Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες συγχαίρουν την Κωνσταντία Σωτηρίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.7.2019

Τα θερμά τους συγχαρητήρια στην Κύπρια συγγραφέα Κωνσταντία Σωτηρίου για τη βράβευσή της με το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες.


Η Κωνσταντία Σωτηρίου ξεχώρισε με το διήγημά της «Έθιμα Θανάτου» μέσα από άλλα 5080 διηγήματα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό από 50 χώρες της Κοινοπολιτείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού επιθυμούν να εκφράσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στη συγγραφέα, καθώς και στη μεταφράστρια του διηγήματος στα αγγλικά, Λίνα Πρωτοπαπά. Η διεθνής αυτή διάκριση αποτελεί τιμή για την Κύπρο και προβάλλει τη σύγχρονη λογοτεχνική μας δημιουργία στο εξωτερικό.»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, είναι η πρώτη φορά που συγγραφέας από την Κύπρο βραβεύεται με το εν λόγω βραβείο ενώ είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που βραβεύεται μεταφρασμένο διήγημα.

Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά την Τρίτη 9 Ιουλίου. Προηγουμένως το διήγημα είχε κερδίσει στην περιφέρεια Ευρώπης και Καναδά και στη συνέχεια συναγωνίστηκε με τα διηγήματα που κέρδισαν στις αντίστοιχες αναμετρήσεις των υπόλοιπων περιφερειών: Αφρική, Ασία, Καραϊβική και Ειρηνικός.

Το σκεπτικό της Επιτροπής αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι τα «Εθιμα Θανάτου» είναι «μια ποιητικά έντονη και σύνθετη ως προς τη μορφή και το θέμα ιστορία, η οποία, ωστόσο, παραμένει αξιοθαύμαστα καθαρή και συγκινητική και επάξια κερδίζει το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ