Ασυμφωνία στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2018

Στη βουλή κατέληξε χθες Τετάρτη,  το θέμα των αλλεπάλληλων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, όσον αφορά τη λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, αλλά και της Μουσικής Σχολής.


Στη συνεδρία με παρόντες βουλευτές της επιτροπής Παιδείας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ΣΟΚ, εκπρόσωποι μουσικοί της ΣΟΚ, δάσκαλοι της ΣΟΝΚ και γονείς, έθεσαν καίρια ερωτήματα για το μέλλον τόσο της ίδιας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, όσο και του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Κουντούρη. Υπενθυμίζεται ότι το δ.σ αποφάσισε την προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, γεγονός που προκάλεσε εύλογα τις αντιδράσεις τόσο από τους μουσικούς της ΣΟΚ , όσο και από τους γονείς.

Αν αναλογιστεί δε κανείς ότι στην εν λόγω συνεδρία, όλοι ανεξαιρέτως-μαζί και το δ.σ- εξήραν το έργο του κου Κουντούρη, και τη συνολική συμβολή του στην εξέλιξη τόσο της Ορχήστρας, όσο και της Μουσικής Σχολής, αναρωτιέται γιατί το δ.σ να θέλει να προβεί σε μια τέτοια απόφαση. Χαρακτηριστικό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής παιδείας Γιώργος Κάρουλλας: «Γιατί να πρέπει να τον αλλάξετε αφού πάει καλά;».

Διαβάστε επίσης: Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου πάει Βουλή

«Στα τυφλά»

Την ώρα που δεν διευκρινίστηκε κατά πόσο η προκήρυξη αυτής της θέσης νομιμοποιείται ή όχι, η επιμονή του δ.σ για την ανανέωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο το δ.σ αναγνωρίζει το αξιόλογο έργο του κου Κουντούρη, δημιουργεί ερωτήματα και θέτει θέματα προσωπικής εμπάθειας στο προσκήνιο.  Μάλιστα ο ίδιος Γιώργος Κουντούρης, επικαλούμενος προσωπικές εμπάθειες, ανέφερε ότι επί δύο χρόνια παρά τη διευθυντική του θέση, δεν του κοινοποιούνταν αποφάσεις που τον αφορούσαν, με αποτέλεσμα να κινείται «στα τυφλά».

Εντούτοις ο Αντιπρόεδρος του δ.σ Μίκης Κωστέας, ανέφερε ότι συγκρίνοντας τα έξι χρόνια θητείας του κου Κουντούρη, με τη θητεία δύο ετών που είχαν άλλοι στην ίδια θέση στο παρελθόν, δε θεωρεί ότι αδικείται ο κος Κουντούρης. Ωστόσο δεν κατέστη ξεκάθαρος ο λόγος της συνεχούς εναλλαγής των καλλιτεχνικών διευθυντών στο παρελθόν.

Από Σεπτέμβρη ξανά στη Βουλή

Η βουλευτής και μέλος της επιτροπής Άννα Θεολόγου, θέτοντας ξανά στο τραπέζι το ερώτημα κατά πόσο η απόφαση για προκήρυξη της θέσης αυτής είναι νόμιμη, πρότεινε την αναβολή της προκήρυξης , μέχρις ότου εξετασθούν τα θέματα που προέκυψαν, και δοθεί η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, αναφερόμενος στο θέμα του κου Κουντούρη, επισήμανε ότι δε βλέπει κάποιο λόγο να παρθούν βεβιασμένες κινήσεις από τη στιγμή που και η επιτροπή δεν κατέληξε κατά πόσο είναι νόμιμος ο διορισμός αορίστου χρόνου. Θέλοντας επίσης να αφήσει ανοικτό το περιθώριο επανεξέτασης του θέματος, κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς, δ.σ, μουσικούς, γονείς και κο Κουντούρη, να ενεργήσουν σε ένα συμβιβαστικό κλίμα και πάνω σε μια νόμιμη βάση.

Ωστόσο τα καταληκτικά λόγια του Προέδρου της επιτροπής κου Χατζηγιάννη δεν βρήκαν σύμφωνο τον αντιπρόεδρο του δ.σ Μάκη Κωστέα, ο οποίος τόνισε ότι το δ.σ δεν είναι πρόθυμο να ακυρώσει τις αποφάσεις του.Με αυτά τα λόγια η συνεδρία πήρε άλλη τροπή, με τους βουλευτές και τον πρόεδρο της επιτροπής, να ζητούν από το δ.σ τα πρακτικά και όλες τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιδρύματος γραπτώς, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε διεξαγωγή έρευνας.

Με αυτά τα δεδομένα το θέμα παραμένει ανοικτό, με το δ.σ να οφείλει θεωρητικά  να παγιοποιήσει την προκήρυξη της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή, και την επιτροπή παιδείας να καλεί τους φορείς σε νέα συνεδρία επί του θέματος από τον Σεπτέμβρη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ