«Θησαυρός» τα ευρήματα για τη Γεροσκήπου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.7.2019

Σε τροποποίηση των αρχικών σχεδίων του έργου Eden City προχωρά η Αρχιεπισκοπή, με σκοπό «τον σεβασμό και την ανάδειξη του πολιτισμού μας», όπως ανέφερε στον «Π» ο τεχνικός της Αρχιεπισκοπής Στέλιος Γεωργίου. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από το επίμαχο έργο εντός αρχαιολογικού χώρου στον Δήμο Γεροσκήπου, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για την αρχαία Ιεροκηπία και τους κήπους της θεάς Αφροδίτης, ο κ. Γεωργίου περιορίστηκε να αναφέρει ότι ύστερα από διαβούλευση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Αρχιεπισκοπή βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αρχικών σχεδίων του έργου, στο οποίο περιλαμβάνονται τρεις πύργοι: ένας 14όροφος και δύο 11 ορόφων.


Έπονται συναντήσεις

Την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, τη διάσωση και την ανάδειξή του ζητά από την πλευρά του ο Δήμος Γεροσκήπου. Σε συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε όπως έχει συναντήσεις με όλα τα αρμόδια τμήματα του κράτους, ήτοι το τμήμα Αρχαιοτήτων και το τμήμα Πολεοδομίας, για περισσότερες εξηγήσεις και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την ανασκαφή και την οικοδομική ανάπτυξη αντίστοιχα.

Πρόταση για ανταλλαγή γης

Μιλώντας στον «Π», ο δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί, παράλληλα, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Κύπρου. Μάλιστα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση ανταλλαγής της γης όπου έχουν αποκαλυφθεί τα ευρήματα με παρακείμενη χαλίτικη γη για την οικοδομική ανάπτυξη, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να παραμείνει ανέπαφος. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ο Αρχιεπίσκοπος να συναινέσει σε αυτήν την πρόταση.
Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα του Δήμου είναι η συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών με σκοπό την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, το οποίο, όπως σχολίασε, αποτελεί «έναν θησαυρό για τον Δήμο μας». Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η ίδια η κοινότητα θέλει την ανάπτυξη, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι οι δημότες της Γεροσκήπου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι ως προς τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δημότης που να είναι εναντίον της προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Τέλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα Αρχαιοτήτων την Τρίτη, όπου γίνεται λόγος για εναρμονισμένη συνύπαρξη της οικοδομικής ανάπτυξης με τον αρχαιολογικό χώρο, ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι «μας λυπεί το γεγονός» ότι τίθεται τέτοιο θέμα για μια τόσο σημαντική ανακάλυψη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ