6ο Windcraft Music Festival

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.7.2019

Η πιο αέρινη μουσική γιορτή του καλοκαιριού επιστρέφει για έκτο συναπτό έτο και σε προσκαλεί να δεις την παράδοση με άλλη ματιά. 


Με πρωταγωνιστές τα πνευστά και με τη σύγχρονη δημιουργία να αντλεί από τις παραδόσεις της παγκόσμιας μουσικής, το Windcraft Music Fest επιστρέφει ξανά στα Κατύδατα Σολέας, το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου 2019. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, θα έχει ένα ξεχωριστό τόνο, αφού σημαντική θέση στο πρόγραμμά της αποκτούν οι "τέχνες του δρόμου".Συνδιάζοντας αρμονικά τις παραδοσιακές με τις μοντέρνες τέχνες, το Μουσικό Φεστιβάλ Windcraft έχει γίνει θεσμός που προβάλλει το αξιόλογο έργο Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, ενθαρρύνει την μεταξύ τους συνεργασία και εντάσσει τους επισκέπτες στη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας μέσω της διάδρασης. Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι να αναβιώσει την ευρύτερη περιοχή Σολέας, μεταφέροντας έναν αέρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και έντονη ζωντάνια από τα αστικά κέντρα στην υπαίθρο.

Ακολουθώντας την πεποίθηση ότι οι τέχνες δεν συναντιούνται μόνο στη σκηνή αλλά κάνουν την παρουσία τους σε κάθε γωνιά της ζωής μας, η φετινή διοργάνωση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις "τέχνες του δρόμου". Εκτός από τις παρουσίες μουσικών σχημάτων στις κύριες σκηνές, ετοιμαστείτε να βιώσετε μουσικές, χορευτικές και εικαστικές παρεμβάσεις στους δρόμους του χωριού. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εργαστήρια, προβολές, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, και άλλες δραστηριότητες που θα προσκαλούν τον καθένα να δράσει, να εξερευνήσει, να ανταλλάξει εμπειρίες και να απολαύσει την υπέροχη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το φετινό πρόγραμμα συναυλιών υπόσχεται να χαρίσει στιγμές μαγείας και χορού. Στις τρεις ειδυλλιακές σκηνές του φεστιβάλ – στο χάνι, το περβόλι και την πλατεία – θα παρουσιαστούν σχήματα που σμίγουν παραδοσιακές μουσικές με μοντέρνους ήχους: Οι ‘Ndiaz από τη Βρετάνη της Γαλλίας φτιάχουν “ακουστική trance” με στοιχεία από τη μουσική της Βραζιλίας, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας ενώ το σχήμα The Khat αναβιώνει την παραδοσιακή μουσική της Υεμένης σε αραβικούς και εβραϊκούς στίχους με μοντέρνα όργανα εν μέρει κατασκευασμένα από τους ίδιους. Οι Bunta Planedo προσκαλούν σε χορό με τις ηλεκτρονικές διασκευές γνωστών τραγουδιών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι Agios Lavrentios Brass Band ξεσηκώνουν με τον χάλκινο ήχο τους και τις μελωδίες των Βαλκανίων και της Νέας Ορλεάνης ενώ το Nicolas Tryfonos Quintet φέρνει κοντά τους δρόμους της τζαζ και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχουν τρεις νέες συνεργασίες κυπριακών σχημάτων με ξένους καλλιτέχνες. Το τρίο του Οδυσσέα Τουμάζου φιλοξενεί τον πρωτοποριακό μουσικό Itai Weissman (σαξόφωνο, ΕWI) σε μια παράσταση που ταυτόχρονα αποτελεί παρουσίαση του πρώτου δίσκου τους Ensticto. Επίσης το latin jazz σχήμα Macumba, μετά τη συνεργασία τους στο στούντιο για την πρόσφατη ηχογράφηση του δίσκου τους Como Jugando, ετοιμάζεται να μοιραστεί την σκηνή με τον κρουστό Nils Fischer. Το ντουέτο LARVA που εμπνέεται από την κυπριακή μουσική για να δημιουργήσει νέους ήχους, θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ μαζί με τον σαξοφωνίστα Federico Pascucci. Το σύνθημα για την έναρξη του φεστιβάλ θα δώσουν με τα πνευστά και τα κρουστά τους αντίστοιχα, το Windcraft Band και οι Batukinio.

Αυτή τη φορά, το Windcraft εξαπλώνει τη δραστηριότητά του και εκτός Σολέας, αφού κατόπιν συνεργασίας με το Θέατρο Ριάλτο, θα λάβει χώρα μια “μουσική συγκατοίκηση” [residency] για επαγγελματίες πνευστούς και κρουστούς μουσικούς στα πλαίσια του Rialto World Music Festival με συντονιστή τον Νεοζηλανδό σαξοφωνίστα Hayden Chisholm. To residency θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου-1 Αυγούστου στη Λόφου και ο καρπός της δημιουργίας του θα παρουσιαστεί και στο Windcraft Music Fest.

Το φετινό φεστιβάλ σας προσκαλεί να αφαιθείτε στη μαγεία της μουσικής και να γητευτείτε από τον ήχο των πνευστών. Να περιπλανηθείτε στα στενά του χωριού και στους ελαιώνες του, να δημιουργήστε ένα μουσικό ντοκυμαντέρ με το smartphone σας, να εξερευνήστε τη φωνή σας ή να μπείτε στο ρυθμό της μουσικής παίζοντας κρουστά, να σχεδιάστε το δικό σας mandala, να ονειρευτείτε μαζί με τον Μικρό Πρίγκιπα στα Κυπριακά, ή απλά να ακολουθήσετε τα αστέρια....

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/08/2018

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

16:00-20:00     Τρόοδος – Η φύση, ο πλούτος μας. Σταθμός ενημέρωσης από την ομάδα Αερικό

16:00-17:30     Sound of Heimat. Προβολή ντοκυμαντέρ με θέμα την γερμανική παραδοσιακή μουσική

16:00-17:00     SmartDoc. Εργαστήρι παραγωγής ντοκυμαντέρ με το κινήτο, με τον Αλέκο Γραμματικό

17:00-19:00     Paintings on a Wall.  Ομαδική κατασκευή stencil με τον καλλιτέχνη Twenty Three       

17:30-19:00     B(e) flat. Eργαστήρι Παρα-Φωνίας με την ψυχολόγο Κάλια Λοϊζίδου

18:00-19:00     Capoeira. Παρουσίαση της βραζιλιάνικης τέχνης capoeira από το  Apêiara Capoeira Academy

18:30-19:30     Amikeco. Παιδική παράσταση με κούκλες από την ομάδα Canicula Puppets

21:00-23:00     Ταξίδι στο σύμπαν. Παρακολούθηση του νυχτερινού έναστρου ουρανού με τον Δρ. Γιώργο ΝικολάουΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

19:00-19:45     Windcraft Band (CY). Διασκευές γνωστών ποπ και φανκ κομματιών για big band.

19:45-20:5       Batukinio (CY). Μπάντα κρουστών βραζιλιάνικης μουσικής samba batucada

20:15-21:00     Larva & Federico Pascucci (CY/IT). Παραδοσιακές μελωδίες μέσα από μια νέα οπτική         

21:00-22:00     Odysseas Toumazou Trio & Itai Weissman (CY/ISR). Kυπριακή τζαζ με την προσθήκη του ηλεκτρονικού πνευστού EWI

22:15-23:15     Macumba & Nils Fischer (CY/DE). Αυθεντική λάτιν μουσική με τη συμβολή ενός εξαιρετικού κρουστού

23:15-00:15     Agios Lavrentios Brass Band (GR/DE/IT/NZ/CA). Mπάντα με χάλκινα σε ρυθμούς Balkan και Νέας Ορλεάνης

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/08/2018

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

10:00-13:00     Winds & Beats. Εργαστήρι για πνευστά και κρουστά με τον Hayden Chisholm και τους Agios Lavrentios Brass Band

10:00-13:00     Draw a Mandala.  Εργαστήρι κατασκευής mandala με τον καλλιτέχνη Metatron

11:00-13:00     SmartDoc. Εργαστήρι παραγωγής ντοκυμαντέρ με το κινήτο, με τον Αλέκο Γραμματικό

15:30-15:00     Moroccana. Προβολή ταινίας – ένα μουσικό κινηματογραφικό ταξίδι στο Μαρόκο. Του  Αλέκου Γραμματικού

16:00-20:00     Τρόοδος – Η φύση, ο πλούτος μας. Σταθμός ενημέρωσης από την ομάδα Αερικό

16:30-17:30     Κούτσα-κούτσα, γιάλι-άλι. Αναλογικό παιχνίδι εξερεύνησης στο χωριό

17:00-18:30     Latin grooves. Eργαστήρι λάτιν μουσικής για κρουστούς με τον Nils Fischer και παρουσίαση του κονσερβατορίου Codarts Rotterdam

17:00-18:30     Street moves. Eργαστήρι χορού hip-hop και συμμετοχή σε cypher, με την Νεφέλη Τσιουτή                               

18:30-19:30     Ο μικρός πρίγκιπας στα Κυπριακά. Θεατρική μεταφορά του γνωστού βιβλίου σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου και ερμηνεία Γιάννη Μίνως

*Το Windcraft Music Fest διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Windcraft Loud και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Το φεστιβάλ έχει λάβει την ευρωπαϊκή διάκριση EFFE Label 2019-2020.

Πληροφορίες

Τηλ. 22-377748, info@windcraftmusic.com

Εισιτήρια

€20 – μονοήμερο, €25 – διήμερο. Παιδιά κάτω των 12, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις δωρεάν. Διαδυκτιακή προπώληση εισιτηρίων: μέχρι τις 9 Αυγούστου μέσω της ιστοσελίδας Eventbrite.com.

Διαμονή       

Δωρεάν κατασκηνωτικός χώρος με χώρους υγιεινής. Ξενοδοχεία και καταλύματα στα γύρω χωριά (Κακοπετριά, Καλοπαναγιώτης, Σπήλια, Γαλάτα κτλ)

Διοργανωτής: Windcraft Loud

Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού, Υφυπουργείο Τουρισμού

Υποστηρικτές: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Κοινοτικό Συμβούλιο Κατυδάτων, YEU Cyprus, The Sunset Sound, Bar MasonΠολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ