
Ξεχωριστές οπτικές από οκτώ φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που για ένα εξάμηνο εστίασαν στo Documentary Photography, υπό την εποπτεία του Νίκου Φιλίππου.
Erin Horne
Η Erin Horne δημιούργησε μια σειρά φωτογραφιών με θέμα την Αγία Νάπα εκτός τουριστικής περιόδου. Η αντίληψη της περί μιας ζωντανής «πόλης-πάρτυ» άλλαξε με την πρώτη της επίσκεψη στην περιοχή. Εκτός τουριστικής περιόδου η Αγία Νάπα μοιάζει με πόλη φάντασμα ενώ ταυτόχρονα η πλαστότητα της τουριστικής αισθητικής μεγεθύνεται ακριβώς λόγω της απουσίας ανθρώπων.
Clarissa Schembri
Η Clarissa Schembri, κάτοικος Λεμεσού, στρέφει την προσοχή στην δραματική μεταμόρφωση της δεύτερης μεγαλύτερης Κυπριακής πόλης. Τα καινούργια ψηλά κτήρια κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου μοιάζουν προς το παρόν εκτός αναλογιών σε σχέση με το υπόλοιπο δομημένο περιβάλλον. Οι εντυπωσιακές αυτές αναπτύξεις συνδέονται με την αμφιλεγόμενη πολιτική των «Χρυσών Διαβατηρίων» και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από οργανωμένα σύνολα τα οποία ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις των αναπτύξεων στο περιβάλλον αλλά και την συνεισφορά τους στην δραματική αύξηση των ενοικίων στην πόλη. Οι φωτογραφίες της Clarissa καταγράφουν μια στιγμή στην ιστορία μιας πόλης υπό διαμόρφωση.
Léna Le Tessier
Η Léna Le Tessier καταγράφει σε κλασσικό ντοκουμενταρίστικο ύφος την δράση των εθελοντών στο καταφύγιο σκύλων “Hope for Homeless” στην Λακατάμια. Το καταφύγιο, «παιδί» των Νάντιας και Μάριου, υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες το όποιο αδέσποτο του «κτυπήσει την πόρτα». Η καθημερινή ρουτίνα συμπεριλαμβάνει καθάρισμα, τάισμα, αγκαλιές και περίθαλψη αλλά καμιά μέρα στο καταφύγιο δεν είναι η ίδια λέει η Léna.
Μαρία Σιακαλλή
Η Μαρία Σιακαλλή ξεκίνησε με μια καταγραφή των γκράφιτι που κοσμούν το αστικό δομημένο περιβάλλον της Λευκωσίας με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής και πολιτικής τους σημασίας. Στην πορεία η Μαρία συνειδητοποίησε ότι η ακούσια παρουσία τυπογραφικού υλικού στους δρόμους της πόλης είναι επίσης δεικτική του σύγχρονου αστικού πολιτισμού. Η φωτογραφία της ενός πεταμένου κουτιού των KFC, για παράδειγμα, λέει πάρα πολλά για την σύγχρονη, καταναλωτική και «μιας χρήσης» νοοτροπία μας.
Katharina Diem
Η Katharina Diem εξερευνά τον μικρόκοσμο του διαμερίσματος της και την συγκατοίκηση της με τον Marco. Περιγράφει την εμπειρία της ως εξής: «Τέσσερις μήνες και δύο ημέρες. Από την Αυστρία στην Κύπρο. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι η συγκατοίκηση μου με έναν Ιταλό θα είχε τέτοιο αντίκτυπο στην διαμονή μου εδώ. Χαλαρώνοντας στο εξωτερικό μας σαλόνι, παίζοντας με τον πηλό, βρίσκοντας καινούργιά σημεία για τυχαίες διακοσμητικές παρεμβάσεις. Τα μικρά που με κάνουν να χαμογελώ. Δεν μπορεί κανείς παρά να αγαπήσει τις μικρές ιδιορρυθμίες του και την αντίληψη του για την ζωή. Κάθε μέρα είναι διαφορετική με τον Marco.»
Sophy Markova
Οι φωτογραφίες της Sophy Markova απεικονίζουν οικιστικές αναπτύξεις στα συνεχώς επεκτεινόμενα προάστια της Λευκωσίας. Οι απεικονίσεις των σκελετών των υπό ανέγερση οικιών προσφέρουν μια τυπολογία των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων οι οποίες διαμορφώνουν την μελλοντική αισθητική των προαστίων της πόλης. Οι «γυμνοί» τσιμεντένιοι και μεταλλικοί σκελετοί των καινούργιων αναπτύξεων μπορεί να εκλαμβάνονται ως συμβατικά «άσχημοι» στα μάτια όμως της Sophy έχουν την δική τους ποιητική.
Θεοδοσία Ιταλού
Την Θεοδοσία Ιταλού απασχολεί έντονα η περιβαλλοντική κρίση γενικά και η απόρριψη σκουπιδιών στην ξηρά και την θάλασσα ειδικά. Η ανησυχία της αυτή την ώθησε να καταγράψει την μόλυνση στον ποταμό και το δάσος πλησίον της κοινότητας της στην επαρχία Λευκωσίας. Οι τετράγωνες φωτογραφίες της δείχνουν έναν ειδυλλιακό Κυπριακό τοπίο να διαταράσσεται από την παρουσία πεταμένων πλαστικών.
Holly Watson
Η Holly Watson φανταζόταν μια νησιώτικη χώρα γεμάτη αμμώδης παραλίες και ελαιόδεντρα. Όπως στις καρτ-ποστάλ και τους τουριστικούς οδηγούς. Κατά την διαμονή της στην Κύπρο όμως η αντίληψη της για την χώρα μεταμορφώθηκε από την εξιδανικευμένη ενός τουρίστα σε μια πιο ρεαλιστική, αυτή του μόνιμου κάτοικου. Στην εργασία της η Holly επιζητούσε να αποστασιοποιηθεί από τις ρομαντικές απεικονίσεις της Κύπρου. Σε αντιπαραβολή με αυτές εστίασε την προσοχή της στην αισθητική των προαστείων της Λευκωσία. Αναπόφευκτα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά των προαστίων των Κυπριακών πόλεων που διαφέρουν από τα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως οι επίπεδες οροφές, η μινιμαλιστική αρχιτεκτονική και οι μεγάλες περιοχές ακάλυπτου χώρου.
* Η έκδοση «Cyprus/New Documents» εκτίθεται και μπορεί να αγοραστεί στο Ίδρυμα Phaneromenis70 στη Στοά Παπαδοπούλου στην Παλιά Λευκωσία.Πληροφορίες τηλ. 22 663320.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.