Νέα Μορφωτική Σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.7.2018

Νέα Μορφωτική Σύμβουλος στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα έχει διορισθεί η δρ Νάντια Στυλιανού, η οποία και θα αναλάβει καθήκοντα στα τέλη του μήνα Ιουλίου.


Η δρ Νάντια Στυλιανού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία καθώς και και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο Πανεπιστήμιο της Λυών και του Μονπελιέ. Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ (με τη διάκριση très honorable avec les félicitations du jury unanimées). Το 2015 κυκλοφορεί από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Μεσογείου στη Γαλλία (Μονπελιέ) η μονογραφία της (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής) La grécité dans l’oeuvre d’Odysseas Elytis- Η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, έργο το οποίο απέσπασε ευμενέστατες κριτικές από κορυφαίους Νεοελληνιστές όπως Bertrand Bouvier (Université de Genève), Jacques Bouchard(Université de Montréal), Marie Paule Masson, (Université de Montpellier), To 2007 διορίστηκε Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και διηύθυνε τον Τομέα των Γραμμάτων, της Θεατρικής Ανάπτυξης κα του Σύγχρονου Χορού. Έχει διδάξει Πολιτισμικές Σπουδές, Νεοελληνική Φιλολογία και ελληνικό πολιτισμό σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Ως Διευθύνουσα του Τομέα των Γραμμάτων έχει διοργανώσει και έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το 2012 με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού  Συνεδρίου “Δια ανθύμησιν καιρού και τόπου- Λογοτεχνικές αποτυπώσεις του κόσμου της Κύπρου”, όπου έλαβαν μέρος σαράντα κορυφαίοι Νεοελληνιστές από 23 πανεπιστήμια. Θεσμοθέτησε, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα λογοτεχνικής μετάφρασης έργων της κυπριακής γραμματείας σε ξένες γλώσσες, το πρόγραμμα επιχορήγησης μετάφρασης και έκδοσης έργων της γραμματείας της Κύπρου στην τουρκική και της τουρκοκυπριακής γραμματείας στην ελληνική ενώ πρωτοστάτησε στη θεσμοθέτηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με τον αείμνηστο Νίκο Σιαφκάλη. Το 2017, στα πλαίσια του «Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα», ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση εμβληματικής εκδήλωσης με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημιουργούς. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Λογοτεχνικής Μετάφρασης, της Επιτροπής Επιλογής Έργων του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, της Επιτροπής για την λογοτεχνική μετάφραση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημιουργών ενώ  προεδρεύει κάθε χρόνο της Επιτροπής Επιλογής Έργων στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτισμού.

Έχει κυκλοφορήσει ένα μεγάλο αριθμό άρθρων και δοκιμίων, στον Καναδά, στη Γαλλία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Άρθρα και δοκίμια της δημοσιεύτηκαν σε εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστήμιου του Μονπελιέ, του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, στις Εκδόσεις Del Busso (Καναδάς), σε εκδόσεις της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, στα Περιοδικά Νέα Εστία, Δέλτος, Ακτή, Διόραμα, Πνευματική Κύπρος Το 2017 εξέδωσε  το έργο Ζητήματα ερμηνευτικής – λογοτεχνικά τοπία της Μεσογείου 19ος -21οςαιώνας.  (Εκδόσεις Εν Τύποις).

Το 2017 διορίστηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου Επισκέπτρια Ερευνήτρια

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ