«Το φάντασμα του Πήτερ Σέλλερς » στη Βενετία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.7.2018

Το ντοκιμαντέρ του Πήτερ Μέντακ με θέμα το γύρισμα μιας ταινίας στην Κύπρο το 1973 έχει προσκληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (29 Αυγ.-8 Σεπτ. 2018) για την παγκόσμια πρεμιέρα του ,  ως «Ειδικό Γεγονός» στο τμήμα Venice Days (Giornate degli Autori) του φεστιβάλ.


«The Ghost of Peter Sellers»

Μια ιστορία για έναν νεαρό βραβευμένο σκηνοθέτη σε διαμάχη με μια κωμική ιδιοφυία και ένα τεράστιο κινηματογραφικό στούντιο, προσπαθώντας απελπισμένα να ολοκληρώσει μια ταινία στην ανοικτή θάλασσα με ένα πρωταγωνιστή που προσπαθεί να σαμποτάρει την ταινία.

Το Σεπτέμβριο του 1973 ο Σέλλερς ξεκίνησε την παραγωγή μίας κωμωδίας με πειρατές του 17ου αιώνα στην Κύπρο για την Columbia Pictures. Ο Σέλλερς έχασε την πίστη του στην ταινία μόλις ξεκίνησε η παραγωγή και προσπαθούσε απεγνωσμένα να την σαμποτάρει, απολύωντας τους παραγωγούς την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια βάζοντας στο στόχαστρο τον φίλο του, τον σκηνοθέτη, Πήτερ Μέντακ.

11836818_1643279242625750_3977027363261471049_n


Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού ανάμεσα στον Σέλλερς, τον σκηνοθέτη, το καστ, τους τεχνικούς και τους παραγωγούς. Η ταινία ολοκληρώθηκε κατα κάποιο τρόπο, αλλά απορρίφθηκε από την Κολούμπια και δεν έγινε διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στον πυρήνα του βρίσκεται η ιστορία του παραλογισμού της ταινίας αλλά και η ιστορία ενός νεαρού επιτυχημένου σκηνοθέτη που βρισκόταν σταθερά σε ένα μονοπάτι προς την επιτυχία. Ο Πήτερ Μέντακ είχε κάνει 3 επαναλαμβανόμενες επιτυχίες, κυρίως το 'The Ruling Class' το '72 με τον Πήτερ Ο' Τούλ(υποψήφιο τόσο για το Palm D'Or όσο και για το βραβείο Όσκαρ) αλλά αυτή η ταινία τον έβγαλε εκτός πορείας.

Μετά από 43 χρόνια τα τραύματα δεν έχουν καλά καλά επουλωθεί για τον Μέντακ και αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια ευκαιρία για αυτόν να πει την ιστορία του και τελικά να απελευθερώσει το βάρος που συνδέεται με την αποτυχία του.

Το φάντασμα του Πήτερ Σέλλερς είναι ένα κωμικό-τραγικό ντοκιμαντέρ για το τι χρειάζεται για να είναι κανείς σκηνοθέτης ταινιών και να επιβιώσει τη μεγαλύτερη αποτυχία του, τότε και τώρα.

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Πήτερ Μέντακ το 2015, εδώ .

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ