Ο Ai Weiwei σκηνοθετεί όπερα στη Ρώμη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.8.2019

Μετά τη Σοφία Κόπολα, που σκηνοθέτησε την «Τραβιάτα» προ τριετίας, ήρθε η σειρά του Άι Γουέι Γουέι να αναλάβει παραγωγή στο Teatro dell’ Opera της Ρώμης. Ο διάσημος καλλιτέχνης και ακτιβιστής θα σκηνοθετήσει αλλά και θα σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια για την παραγωγή της κλασικής όπερας του Πουτσίνι «Τουραντό», το 2020.

Η προσέγγιση του Άι Γουέι Γουέι θα έχει σαφείς αναφορές στη βαθιά πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ

Πολιτικός «Πουτσίνι»

«Θα είναι μια όπερα βυθισμένη στον σύγχρονο κόσμο, με τους σημερινούς πολιτισμικούς και πολιτικούς αγώνες να παρουσιάζονται μέσω της ιστορίας που αφηγείται ο Πουτσίνι», ανέφερε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 2015 και σχετικά πρόσφατα έστειλε ομάδα για βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, σχεδιάζοντας την παραγωγή ντοκιμαντέρ ή σειράς συνεντεύξεων. «Οι διαδηλώσεις θ’ αντανακλώνται οπωσδήποτε στην όπερα», είπε ακόμη.
Η παραγωγή θα έχει την πρεμιέρα της στις 25 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου 2020.

Η αξία της «Τουραντό»

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Republica, ο Άι Γουέι Γουέι υπογράμμισε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Teatro dell’ Opera di Roma επειδή γι’ αυτόν η όπερα «Τουραντό» έχει ιδιαίτερη σημασία. Ως άφραγκος καλλιτέχνης που προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του στη Νέα Υόρκη, ο ίδιος και ο αδελφός του εμφανίστηκαν ως κομπάρσοι στην ιστορική παραγωγή της όπερας από τον Φράνκο Τζεφιρέλι, στη Μητροπολιτική Όπερα της Ν.Υ. (Met) το 1987. «Δεν θα αποδεχόμουν ποτέ αν δεν ήταν η ‘Τουραντό’» είπε. «Ποτέ δεν ξέχασα ότι εμφανίστηκα στη Met με τον αδελφό μου. Το έκανα για να υποστηρίξω οικονομικά τις σπουδές μου, πολιτισμικά η δουλειά ήταν πολύ μακριά από τα ενδιαφέροντά μου».

Η όπερα Τουραντό τοποθετείται στο Πεκίνο την εποχή των μύθων και σ’ αυτήν πρωταγωνιστεί η πριγκίπισσα της Κίνας Τουραντό, που θέτει ως όρο να δοθεί μόνο σε εκείνον που θα λύσει τα τρία αινίγματά της.

O Άι Γουέι Γουέι είναι εικαστικός καλλιτέχνης και ακτιβιστής με διεθνή εμβέλεια. Το 2011 κρατείτο για τρεις μήνες στο σπίτι του στην πατρίδα του, Κίνα, εξαιτίας της κριτικής που ασκεί στην κινεζική κυβέρνηση. Από το 2015 ζει στο Βερολίνο και εργάζεται σε όλο τον κόσμο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στα παρασκήνια της Teatro dell' opera di Roma. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Yasuko Kageyama via La Republica

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ