Αίτημα Μητσοτάκη για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.9.2019

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, το 2021, με αντάλλαγμα την έκθεση στο Λονδίνο άλλων ελληνικών κλασικών αρχαιοτήτων, θα προτείνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.


Όπως δηλώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer. «Ευχή και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει ανά τον κόσμο και κάνοντάς το αυτό να μεταφέρει τη σπουδαία και ουσιαστική συνεισφορά της χώρας μας στο δυτικό πολιτισμό».

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο», συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα Observer σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που θα υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών παραμένει σε ισχύ και σχολιάζει ότι η Βρετανία «δε θα έπρεπε να δίνει μια μάχη που χάνει». Όπως συμπληρώνει, «εν τέλει αυτή θα είναι μια χαμένη μάχη, στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση επ’ αυτού του ζητήματος».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχίζει λέγοντας ότι «η Ακρόπολη δεν ανήκει απαραίτητα μόνο στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Αλλά αν θέλεις πραγματικά να δεις το μνημείο στην ολότητά του, πρέπει να δεις αυτά που λέμε γλυπτά του Παρθενώνα επί τόπου. Είναι ζήτημα ένωσης του μνημείου», σημειώνει.

Σύμφωνα, επίσης, με το δημοσίευμα του Observer, «την περασμένη εβδομάδα –σε μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα έφερε σε δύσκολη θέση τη Βρετανία– η Γαλλία ανταποκρίθηκε με απρόσμενο ενθουσιασμό στην πρόταση να επιστρέψει μέρος της ζωφόρου στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Προς ικανοποίηση της ελληνικής αντιπροσωπείας η απάντηση ήταν εξαιρετικά θετική: οι Γάλλοι υποσχέθηκαν να επιστρέψουν (με δανεισμό) τα ανεκτίμητα αντικείμενα και σε αντάλλαγμα να δανεισθούν ελληνικά χάλκινα αντικείμενα στο Λούβρο».

Η εφημερίδα επισημαίνει τις επίμονες αρνήσεις του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και τις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία υπέρ της επανένωσής τους. Επισημαίνεται δημοσκόπηση της YouGov το 2014 που έλεγε ότι μόνο το 23% ήθελαν την παραμονή των Γλυπτών στη Βρετανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ