Τα «αντίο» στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.9.2019

«Όχι ρε φίλε... όχι», έγραψε ο Γιάννης Κότσιρας στην προσωπική του σελίδα στο facebook, αποχαιρετώντας τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019.


Με μηνύματα θλίψης, στίχους και τραγούδια του ιδίου, οι συνάδελφοί του καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Με αναρτήσεις τους στα social media αποχαιρέτισαν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και οι μουσικές σκηνές στην Κύπρο που τον φιλοξένησαν κατά καιρούς:

«Στον άνθρωπο που οι στίχοι του έγιναν κομμάτι της ζωής μας και μεγαλώσαμε μαζί με αυτούς... Στον άνθρωπο που τα τραγούδια του ήταν συντροφιά σε χαρές και λύπες....
Ένας μοναδικός καλλιτέχνης, συνεργάτης αλλά και φίλος, σήμερα μας αποχαιρέτησε...
Για όσα μας χάρισες… Καλό παράδεισο λοιπόν, αλλά βιάστηκες πολύ.» γράφει το DownTown Live.



«Καλό παράδεισο Λαυρέντη. Σε ευχαριστούμε για όσα μας άφησες...» γράφει η μουσική σκηνή Ravens Music Hall στη Λεμεσό.


«Καλό ταξίδι αγαπημένε Λαυρέντη» έγραψε η Μουσική Σκηνή RED και «μοιράστηκε» ένα βίντεο όπου τραγούδησε ζωντανά στο RED ο ίδιος:


«Λατρεμένο και χιλιοτραγουδημένο» χαρακτηρίζει ο Διονύσης Τσακνής τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο μήνυμά του. Ο ίδιος ανακοίνωσε εκ μέρους της οικογένειας του τραγουδοποιού την απώλειά του. «Οι εκδήλωσεις αγάπης και συμπαράστασης μάς συγκινούν. Ο ίδιος θα επιθυμούσε διακριτικότητα και απλότητα», έγραψε.

«Είναι μια πολύ άσχημη μέρα σήμερα. Η είδηση του θανάτου του Λαυρέντη προσωπικά έσκασε σαν βόμβα», είπε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι. «Για μένα είναι ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός της γενιάς του, μία ψυχή όμορφη και ελεύθερη, καλλιτέχνης, μετέδιδε τα τραγούδια του μοναδικά» και πρόσθεσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα γέλια που κάναμε μέσα στο καμαρίνι. Σαν να είναι αστείο αυτό σήμερα... Δεν το πιστεύω... Έχει αφήσει ένα πολύ δυνατό στίγμα. Ο Λαυρέντης θα ζει στις ψυχές μας, θα ζει μέσα από τα τραγούδια του και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα ξεπεραστεί. Τι να πω; Είναι τραγικό».

Για έναν εμπνευσμένο άνθρωπο, έναν «ιδιαίτερο βάρδο» και έναν σεμνό άνθρωπο έκανε λόγο ο Γιάννης Ζουγανέλης, μιλώντας επίσης σε τηλεοπτικό σταθμό. «Φεύγει από τη ζωή ένα χαμόγελο, μια κατάσταση, η οποία δεν επανέρχεται» δήλωσε ο Γιάννης Ζουγανέλης, εμφανώς σοκαρισμένος από τον θάνατο του φίλου και συναδέλφου του.

Μαύρο στη φωτογραφία προφίλ του στο facebook έβαλε ο Γιώργος Νταλάρας, σε ένδειξη πένθους.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης «μοιράστηκε» το τραγούδι «Τρόμαξα» που τραγουδούν μαζί ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Ελένη Βιτάλη, με το σχόλιο: «Βαρύ το νέο αμείλικτο / Πως φτάνει απόκοσμος ο ήχος του κουβά».

Ο Γιάννης Κότσιρας έγραψε «Όχι ρε φίλε... όχι» και «μοιράστηκε» το τραγούδι «Εφάπαξ» που τραγουδά ο ίδιος σε μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Μηνύματα για τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανάρτησαν στα social media και οι Έλενα Ακρίτα, Ελένη Δήμου, Στάθης Δρογώσης και άλλοι.

Την οδύνη του για την απώλεια του αγαπημένου τραγουδοποιού εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και ο φίλος του και επίσης γνωστός καλλιτέχνης Δημήτρης Σταρόβας, με τον οποίο συνεργάστηκε: «Τι να πω, είμαι σοκαρισμένος. Μεγάλη απώλεια. Δεν είμαστε απλά συνεργάτες, είμαστε και φίλοι τόσα χρόνια, έχουμε ζήσει πράγματα... Κρίμα».

Σύμφωνα με τον παραγωγό του «Ράδιο Ένα» στον Βόλο, Ηλία Κουτσέρη, το βράδυ της Κυριακής ο τραγουδιστής διασκέδασε με παρέα στο «Πηγάδι» της Μαγνησίας και ήταν ιδιαιτέρως ευδιάθετος. «Είχε ζωντάνια και ενεργητικότητα, τίποτα δεν προμήνυε το τραγικό συμβάν», είπε χαρακτηριστικά.

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριακός Μητσοτάκης έκανε τουίτ για τον θάνατο του καλλιτέχνη. «Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά. Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έγραψε στο Twitter: «Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το «Διδυμότειχο Μπλουζ» μέχρι το «Νότο» συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές & γενιές. Συλλυπητήρια στους οικείους του».



Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη:

«Η αιφνίδια απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχει προκαλέσει βαθιά θλίψη σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια και τη μουσική του. Με τη μακρά και δημιουργική πορεία του στη μουσική, από την ελληνική ροκ σκηνή με τους Τερμίτες μέχρι το έντεχνο τραγούδι και τις μουσικές που έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αυτό που πέτυχε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν ήταν απλώς να γράψει πολλά τραγούδια που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Κατάφερε να είναι φίλος αγαπητός. Μοιραζόμαστε μαζί του τη μουσική και το συναίσθημά του. Το χιούμορ του και την αισιοδοξία του.

Ήταν ανοικτός, δημιουργικός, ευφάνταστος, πρόθυμος πάντα να δουλέψει με τους συναδέλφους του, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των συνεργασιών του με τους περισσότερους από τους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και δημιουργούς της ελληνικής μουσικής της εποχής μας.

Τα τραγούδια του, αφήνουν το βαθύ του αποτύπωμα που δεν πρόκειται να ξεθωριάσει. Μέσα από αυτά θα τον κρατήσουμε κοντά μας. Οι Άγγελοί του «ζουν ακόμη στη Μεσόγειο» και θα ζουν για πάντα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» καταλήγει το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού.

«Για εκείνη τη στιγμή που σιγοτραγουδήσαμε μαζί σου. Σ' ευχαριστούμε που άγγιξες τις ζωές μας», έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο Facebook.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα εξέδωσε και η ομάδα που υποστήριζε, ο Παναθηναϊκός.

«Καλό ταξίδι Λαυρέντη... Σύσσωμη η οικογένεια του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την ξαφνική απώλεια ενός δικού της ανθρώπου, του σπουδαίου τραγουδοποιού και τραγουδιστή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε θα τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη όλων μας για πάντα. «Αιώνια πιστός» στον Σύλλογο, ήταν τακτικός θαμώνας στις «πράσινες» εξέδρες σε όλα τα αθλήματα και ήταν ένας ενεργός φίλαθλος που έπαιρνε θέση για το αγαπημένο του "τριφύλλι". Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Καλό ταξίδι Λαυρέντη... "Μια ευκαιρία στον Παράδεισο να... ΠΑΟ"!»

Εξόδιος ακολουθία την Τετάρτη

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 11/9/19 στις 15:30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.
Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Τα στοιχεία για όποιους θέλουν να κάνουν δωρεά αντί στεφάνου [με την αιτιολογία: Εις μνήμην Μαχαιρίτσα]:

EUROBANK
Αρ. Λογ. 0026.0102.16.0200303078
IBAN: GR 8302 601020000 160200303078

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρ. Λογ. 6017 0400 56698
ΙΒΑΝ: GR210 171 0170 0060 1704 0056 698

Ή τηλεφωνικά στο +0030 210 74 82 690.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ