Εργαστήρια της Τετάρτης στον ΘΟΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.9.2019«Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα».

– Sydney J. Harris

Το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ εύχεται καλή νέα θεατρική σεζόν και ανακοινώνει τη νέα σειρά με  αυτοτελή θεματικά εργαστήρια που θα προσφέρονται όπως κάθε χρόνο στο Θεατρικό Καταφύγιο, στο Κτίριο ΘΟΚ. 

Κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου θα φιλοξενηθούν 11 πρωτότυπα, αυτοτελή,  καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά εργαστήρια, με αρχή την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Τα Εργαστήρια της Τετάρτης έχουν στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων, συνδυάζοντας τη θεατρική τέχνη με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την απόκτηση πρακτικών γνώσεων για όλους τους συμμετέχοντες. 

Λίγα λόγια για τα Εργαστήρια της Τετάρτης

Ο ΘΟΚ δημιούργησε το 2013 το Θεατρικό Καταφύγιο, ένα χώρο που θα αφουγκραζόταν τις ανάγκες και θα πρόσφερε «καταφύγιο» δημιουργικό σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε σχέση με το θέατρο. Τα Εργαστήρια της Τετάρτης είναι εκπαιδευτικές, αυτοτελείς δράσεις που έχουν πρακτικό κυρίως χαρακτήρα, με συμβολικές χρεώσεις, για να είναι προσιτές σε όλους. Στόχος είναι αφενός να ενδυναμώσουν και να συσφίξουν τη σχέση του κοινού με το θέατρο μέσα από εργαστήρια και αφετέρου, να δώσουν την ευκαιρία αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο, προς όφελος του ευρύτερου κοινού. 

Πρακτικές πληροφορίες

Τα εργαστήρια είναι τρίωρα, αυτοτελή και προσφέρονται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με πολύ μικρό αντίτιμο (6€), κάθε Τετάρτη απόγευμα, 4.00-7.00μ.μ. στο Κτίριο ΘΟΚ, από Οκτώβριο έως και Μάιο. 

Οι εισηγητές είναι επαγγελματίες του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του θεάτρου. Τα εργαστήρια καταπιάνονται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για τον καθένα, και με την ολοκλήρωση κάθε εργαστηρίου απονέμεται Δίπλωμα Συμμετοχής στους συμμετέχοντες.  Τη γενική επιμέλεια έχει η Μαρίνα Μαλένη.

Δηλώσεις συμμετοχής στο ταμείο ΘΟΚ, τηλ. 77772717

Πληροφορίες τηλ. 22864320-1 και ηλεκτρονικά mmaleni@thoc.org.cy

www.thoc.org.cy

Αναλυτικό Πρόγραμμα

2/10 | Θεατρική γραφή για αρχάριους (Μέρος Ι)

Με την Αλεξία Παπαλαζάρου

“Απλώς να γράψουμε. Τί; Μα αυτό που μας αφορά, αυτό που μας φοβίζει. Καθορίζοντας ίσως έτσι το θέμα, την ιδέα του θεατρικού μας. Μετά θα έρθουν τα πρόσωπα, έπειτα η πλοκή…” 

Ένα εργαστήριο σε τρία μέρη, την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Κύριος στόχος είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες στην τέχνη και τις τεχνικές συγγραφής θεατρικού κειμένου, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την κατάθεσή της στο χαρτί. Μέσα από ασκήσεις γραφής, θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία ενός ομαδικού θεατρικού μονόπρακτου από τους συμμετέχοντες. 

Απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή και δεν το έχουν τολμήσει ακόμα! Απαραίτητη η συμμετοχή και στις τρεις συναντήσεις ώστε να υπάρχει σταθερή ομάδα συμμετεχόντων καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι σκηνοθέτις και σύμβουλος επεξεργασίας κειμένων.

9/10 | Τα Πρώτα Στάδια της Πρόβας - Εισαγωγή στη Θεατρική Σκηνοθεσία

Με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

Οι συμμετέχοντες μέσω πρακτικών ασκήσεων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν εργαλεία και εισηγήσεις ούτως ώστε να βοηθηθούν στα πρώτα στάδια σκηνοθεσίας ενός θεατρικού έργου. Θα εξοικειωθούν με το πώς ξεκινάει η διαδικασία μεταφοράς ενός έργου ‘από το χαρτί στη σκηνή’ (from page to stage), και με εργαλεία που αφορούν τη θεατρική σκηνοθεσία όπως: Κριτήρια για την επιλογή του έργου, Ακροάσεις, Επιλογή ηθοποιών & δημιουργικών συντελεστών, Κατανόηση κειμένου και χαρακτήρων, Διαμόρφωση προγράμματος πρόβας, Αρχικός σχεδιασμός σκηνικού χώρου και αρχικά στάδια επικοινωνίας με τον σκηνογράφο της παράστασης, κ.α.

Το εργαστήρι είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.

Ο Πάρις Ερωτοκρίτου είναι Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Fresh Target Theatre Ensemble. Σπούδασε νομική και υποκριτική και είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος θεατρικής σκηνοθεσίας της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου Royal Academy Dramatic Art.

16/10 | Εργαστήριο Χοροθεάτρου  

Με τον Φώτη Νικολάου

Ένα εργαστήριο για το πώς το σώμα αντιστέκεται στη βαρύτητα, αλλά και πώς αφήνεται στη βαρύτητα. Πως το σώμα συνομιλεί, έρχεται σε επαφή με το πάτωμα χωρίς να συγκρούεται, αναπτύσσοντας μία φιλική, σχεδόν τρυφερή σχέση! Πως τα σώματα μας συνομιλούν με άλλα σώματα, πως αφήνονται, πως ακολουθούν και πως επιβάλλονται. Πώς το έδαφος / πάτωμα γίνεται σύμμαχος και μας στηρίζει ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ένας σωματικός διάλογος!

Το εργαστήρι απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών κ.α. που επιθυμούν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της κίνησης.

Ο Φώτης Νικολάου είναι ιδρυτής της Χοροθεατρικής Ομάδας X-it, με την οποία παρουσίασε έργα του διεθνώς.  Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες σε Αθήνα και Κύπρο.

23/10 | Από το κείμενο στη σκηνή

Με τον Τάκη Τζαμαργιά

Το εργαστήρι επικεντρώνεται στο διαμεσολαβητικό ρόλο του σκηνοθέτη από το κείμενο στη σκηνή.  Η διαμεσολάβηση αυτή περιλαμβάνει τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνική εικονοποίηση. Ο εκπαιδευτικός στο νέο του ρόλο ως σκηνοθέτης, καλείται να αξιοποιήσει τους κώδικες του Δράματος και τις τεχνικές του Θεάτρου και να τα εργαλειοποιήσει στη διδακτική του μεθοδολογία. Θα διερευνηθεί σε σωματικό, φωνητικό και εκφραστικό επίπεδο ο κώδικας υποκριτικής σε αποσπάσματα του έργου του Κάρλο Γκολντόνι: Η τριλογία του παραθερισμού. Στοιχεία της commedia dell’ arte συνδυάζονται με το ρεαλισμό και συνθέτουν ένα διαφορετικό – διαχρονικό τοπίο στην προσέγγιση των ρόλων του έργου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές.

Ο Τάκης Τζαμαργιάς είναι Σκηνοθέτης, Εκπαιδευτικός με ειδίκευση στο «Θέατρο στην εκπαίδευση» και διδάσκει σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τον Νοέμβριο του 2019 θα σκηνοθετήσει το έργο του Κάρλο Γκολντόνι “Η τριλογία του παραθερισμού” στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ.

30/10 | Με αφετηρία την τεχνική Viewpoints, και με το βλέμμα στη Σύνθεση

Με την Νάντια Φώσκολου

Ένα πρακτικό σεμινάριο που εισάγει τους συμμετέχοντες στις τεχνικές των Viewpoints και της Σύνθεσης.  Τα Viewpoints είναι μια φιλοσοφία, μεταγλωττισμένη σε τεχνική, γύρω από τις αρχές που διέπουν την κίνηση μέσα στον χρόνο και τον χώρο.  Θα διερευνηθεί η δημιουργία κίνησης επί σκηνής, η ανάπτυξη θεατρικού λεξιλογίου, το χτίσιμο συνόλου, και οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με σύντομες ομαδικές «παρουσιάσεις.»

Απευθύνεται κυρίως σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες του θεάτρου, αρκεί να διαθέτουν ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε πρακτικό εργαστήριο.

Η Νάντια Φώσκολου είναι σκηνοθέτις και μέντορας σκηνοθεσίας (Πανεπιστήμιο Fordham) με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτη του MFA Σκηνοθεσίας Θεάτρου του Πανεπιστημίου Columbia, το οποίο διευθύνει η Anne Bogart. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το “The Viewpoints Book.”

6/11 | Θεατρική γραφή για αρχάριους (Μέρος ΙΙ) 

Με την Αλεξία Παπαλαζάρου

Η δεύτερη από τις τρεις συναντήσεις του εργαστηρίου θεατρικής γραφής με την Αλεξία Παπαλαζάρου, εισάγει τους συμμετέχοντες μέσα από ομαδικές και ατομικές ασκήσεις στην τέχνη και την τεχνική συγγραφής θεατρικού κειμένου. 

Η ομάδα καθορίζεται από τις 2 Οκτωβρίου.

Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι Σκηνοθέτις και Σύμβουλος επεξεργασίας κειμένων.

13/11 | Σωματική έκφραση και αναπνοή για τον ηθοποιό, με βάση τις τεχνικές γιόγκα

Με την Κορίνα Κονταξάκη

Το εργαστήριο στοχεύει στην εκπαίδευση του σώματος και της αναπνοής, ως φυσικά διάμεσα του ρόλου.  Μέσα από συγκεκριμένες σωματικές κινήσεις και ασκήσεις, και με τη χρήση αναπνευστικών τεχνικών, ο ηθοποιός εκπαιδεύει το σώμα του ώστε να γίνει πιο εκφραστικό και ενδυναμώνει την φωνητική του έκφραση.  Πάντα, ο στόχος είναι ο ωμός ρεαλισμός στην ερμηνεία, σωματική ή λεκτική.

Απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες και θεατροπαιδαγωγούς.

Η Κορίνα Κονταξάκη είναι συγγραφέας, ηθοποιός και δασκάλα γιόγκα.  Δημιούργησε το Υπερβατικό Θέατρο που εστιάζει στο αυτογνωσιακό σωματικό θέατρο.

20/11 | Συνδέοντας τη φωνή με το σώμα 

Με τον Δημήτρη Σπύρου 

Βασισμένο πάνω στην απλότητα και την παρόρμηση, το εργαστήρι ερευνά τη σύνδεση της φωνής με το σώμα, και πώς το τραγούδισμα μπορεί να δώσει το έναυσμα στον κάθε συμμετέχοντα να ανακαλύψει τη δική του προσωπική έκφραση, τόσο ως μέρος ενός συνόλου όσο και ως μονάδα.

Απευθύνεται σε ερασιτέχνες, επαγγελματίες και σπουδαστές από τον χώρο των τεχνών.

Ο Δημήτρης Σπύρου είναι μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής με έρευνα στο αρχέγονο, παραδοσιακό και σύγχρονο τραγούδι.  Το 2018 ήταν υποψήφιος για το βραβείο ‘’καλλιτέχνης της χρονιάς´’ στα Bραβεία Θεάτρου ΘΟΚ.

27/11 | Εργαστήριο Σκηνογραφίας & Ενδυματολογίας 

Με την Έλενα Κατσούρη

Πρακτική εισαγωγή στη χρήση του υφάσματος και στη δημιουργία κοστουμιού με απλά μέσα, προκειμένου να «ντυθεί» το θεατρικό έργο και να μεταφερθεί μια ιστορία σκηνικά, μέσα από έξυπνες και εφικτές σκηνογραφικές λύσεις, με σκηνική οικονομία και ευρηματικότητα.  Το εργαστήρι είναι πρακτικής φύσεως, βοηθητικό για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερα για τις ευρηματικές ενδυματολογικές λύσεις με λίγα μέσα. Η Έλενα Κατσούρη μοιράζεται τη γνώση και τις εμπειρίες της με τρόπο χρήσιμο, ουσιαστικό και πολύτιμο.

Απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η Έλενα Κατσούρη είναι βραβευμένη σκηνογράφος & ενδυματολόγος, με συμμετοχή σε διεθνή φόρα σκηνογραφίας.

4/12 | Θεατρική γραφή για αρχάριους (Μέρος ΙΙΙ) 

Με την Αλεξία Παπαλαζάρου

Στην τρίτη και τελευταία συνάντηση του εργαστηρίου θεατρικής γραφής θα προκύψει η δημιουργία ενός θεατρικού μονόπρακτου που θα γράψουν από κοινού οι συμμετέχοντες.

Η ομάδα καθορίζεται από τις 2 Οκτωβρίου.

Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι Σκηνοθέτις και Σύμβουλος επεξεργασίας κειμένων.

11/12 | Αφήγηση: από την απομνημόνευση στην απόδοση  

Με την Μαρίνα Κατσαρή

Περιεκτικό σεμινάριο αφήγησης, βιωματικής και εξ ολοκλήρου συμμετοχικής μορφής, που προ(σ)καλεί τους συμμετέχοντες να διασχίσουν και να εξασκήσουν στην πράξη τη θεωρία της αφηγηματικής τέχνης, να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ανείπωτη δύναμη της προφορικότητας και να εμβαθύνουν στις τεχνικές της ιστόρησης, ανακαλύπτοντας τον προσωπικό τους τρόπο αφήγησης.

Απευθύνεται σε όσους τους ενδιαφέρει η αφηγηματική τέχνη σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο.

Η Μαρίνα Κατσαρή είναι Αφηγήτρια και Θεατροπαιδαγωγός.  Συνεργάζεται με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, πραγματοποιεί παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ