Μια βραδιά για τον Μάνο Ελευθερίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.9.2019

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα


Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Ασπασία Στρατηγού αλώνισαν την Ελλάδα και την Κύπρο με σκοπό να μεταφέρουν τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου σε όλους με τον δικό τους, μοναδικό μουσικό τρόπο.

Το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και μάγεψαν τους παρευρισκομένους τραγουδώντας για το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής. Κι ο Μάνος τους καμάρωνε από ψηλά. «Θυμάμαι μια φορά με πήρε ο Μάνος (σ.σ Ελευθερίου) στο τηλέφωνο πολύ χαρούμενος. Τον ρώτησα γιατί τόση χαρά... ’Μόλις πέταξα 200 σελίδες στα σκουπίδια’, απάντησε. Εκείνην τη στιγμή σκεφτόμουν αν έπρεπε να τρέξω στα σκουπίδια και να πάρω αυτά τα αριστουργήματα». Με αυτά τα λόγια ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης προσπάθησε να περιγράψει τον Μάνο Ελευθερίου, όπως ο ίδιος τον έζησε. Το 2018 ξαφνικά ο Μάνος έφυγε. Ο άνθρωπος που έκανε τραγούδια τα όνειρα, τον πόνο, τους έρωτες, έφυγε για πάντα αφήνοντας πίσω του τεράστια απώλεια. Ο Μάνος, όμως, θα ζει μέσα από την ποίηση, τη γραφή και τα τραγούδια του, μέσα από τους στίχους του που μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους συνθέτες.

Μεγάλη κληρονομιά

Ο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση, το «Ποιος στη ζωή» του Μίκη Θεοδωράκη και το «Δίψασα στην πόρτα σου» του Κουγιουμτζή, ο «Άμλετ της σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια» του Σταύρου Ξαρχάκου, είναι ελάχιστα από τα τραγούδια που ερμήνευσαν το βράδυ της Τετάρτης οι καταξιωμένοι ερμηνευτές, οι οποίοι περιέγραψαν τον Μάνο Ελευθερίου όπως οι ίδιοι τον έζησαν. Ως τον άνθρωπο που τους έμαθε να γράφουν και οι ίδιοι τα δικά τους τραγούδια τα οποία σαν παλιό καλό κρασί κρατάνε στον χρόνο.

Συναισθηματικά φορτισμένοι όλοι από τον αδόκητο θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανέβηκαν στη σκηνή και αφιέρωσαν τη βραδιά τόσο στον ίδιο, όσο και στον Σάκη Μπουλά και τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Γιόρτασαν 30 χρόνια προσφοράς με τραγούδι

Στο κατάμεστο από κόσμo θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συναυλία στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 30 χρόνων από την ίδρυση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής. Μιλώντας εκ μέρους του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, η Φωτεινή Τσιρίδου εξήρε το έργο που επιτελείται εδώ και τριάντα χρόνια. Το Κέντρο ιδρύθηκε από τον Εμερίκο Αργυρού και σκοπός του είναι η διάγνωση ανωμαλιών στον μεταβολισμό νεογνών. Στην πορεία των ετών, το Κέντρο προχώρησε και στην έναρξη του προγεννητικού ελέγχου που στόχο έχει τη διάγνωση του συνδρόμου Down ή άλλες χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Από το 2004, το Κέντρο προσφέρει ακόμη ένα σημαντικό πρόγραμμα σε συνεργασία με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που αφορά στο Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής νεογνών. Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση της νεογνικής βαρηκοΐας.

Το «ευχαριστώ» του ΠτΔ

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού έκανε λόγο για τον σεβασμό της πολιτείας στο έργο που επιτελεί το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του αναφέροντας πως το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί το Κέντρο κατά το ήμισυ, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των υπηρεσιών που προσφέρει προς την κοινωνία και ειδικά τα νεογνά. Πρόσθεσε πως χάρη στα προγράμματα που προσφέρει το Κέντρο, εκατοντάδες παιδιά έχουν διαγνωστεί εγκαίρως και μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ