Μια βραδιά για τον Γιώργο Νταλάρα στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.9.2019

Σε μια ξεχωριστή βραδιά στη Λευκωσία από την οποία δεν έλειπαν ούτε η Ιστορία, ούτε η συγκίνηση αλλά ούτε και το τραγούδι, το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου και οι εκδόσεις Αρμός παρουσίασαν το βιβλίο του Θανάση Λάλα «Γιώργος Νταλάρας: Και το καλοκαίρι… κρυώνω».


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκης, με την συμμετοχή του ίδιου του Γιώργου Νταλάρα αλλά και του Θανάση Λάλα, οι οποίοι μίλησαν για το βιβλίο, τη σχέση τους, τη διαδρομή τους και για όσα σημαντικά τους ενώνουν με τον κόσμο της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σολώνειου Κέντρου Βιβλίου, ο Έλληνας τραγουδιστής μίλησε μέσα από την καρδιά του για την πορεία του στο τραγούδι, τα παιδικά του χρόνια, αλλά και την «αμηχανία» του απέναντι στο εγχείρημα μιας αυτοβιογραφίας για την οποία αρχικά υπήρξε πολύ επιφυλακτικός.

Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσωπα τα οποία γνώρισε και αγάπησε από τον καλλιτεχνικό κόσμο, στις σημαντικές στιγμές της ζωής του και στις γνωριμίες που αποτέλεσαν γι’ αυτόν την αφορμή να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Ο Γιώργος Νταλάρας δεν παρέλειψε να στείλει για άλλη μια φορά μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό, από το πλευρό του οποίου δεν έλειψε ούτε στιγμή στο πέρασμα των 45 ετών που μεσολάβησαν ως σήμερα από το δράμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Λάλας, αφού αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας και στην διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, περιέγραψε την στενή σχέση του με τον τραγουδιστή, τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του και τον αποκάλεσε «τον πιο εξελισσόμενο συνομιλητή» που έχει γνωρίσει ποτέ.

Χαρακτήρισε το είδος του βιβλίου ως μια «διαλεκτική αυτοβιογραφία» η οποία σέβεται τις αλλαγές του χρόνου και διηγήθηκε ιστορίες από τις προσωπικές στιγμές του με τον Γιώργο Νταλάρα, ξεδιπλώνοντας έτσι την αθέατη πλευρά της ζωής του.

Την κύρια ομιλία της παρουσίασης συνέγραψε ο πρέσβης Αντρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ενέκυψε εις βάθος στο έργο και την προσωπικότητα του τραγουδιστή και μίλησε για την γνωριμία και την προσωπική σχέση που διατηρούν, αναδεικνύοντας την σημαντικότητα των επιλογών του και τονίζοντας την καθοριστική στάση του απέναντι στα γεγονότα. Ωστόσο λόγω των υποχρεώσεών του στη Νέα Υόρκη και τα Ηνωμένα Έθνη, το κείμενο της ομιλίας αναγνώσθηκε από τον αδερφό του, Παύλο.

Στην συνέχεια, ο Κύπριος στιχουργός του ελληνικού τραγουδιού Πόλυς Κυριάκου, σε μια φορτισμένη ομιλία, χαρτογράφησε το αίσθημα του Έλληνα μετανάστη στην Αμερική, λέγοντας ότι η παρουσία και οι συναυλίες του τραγουδιστή στις κοινότητες του ελληνισμού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού υπήρξαν φορέας μνήμης και ελπίδας.

DELTIO TIPOU 4


Σε μια «εκτός προγράμματος» παρέμβαση ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης αναφέρθηκε στον σπάνιο χαρακτήρα, την εφευρετικότητα και την συνέπεια του Γιώργου Νταλάρα και διηγήθηκε ιστορίες από την δεκάχρονη συνεργασία τους.

Την βραδιά έντυσαν μουσικά ο Κούλης Νικολάου, ο Πέτρος Κουλουμής οι οποίοι παρέα με τον Γιώργο Δημητρίου στο μπουζούκι επέλεξαν κι ερμήνευσαν σπουδαία τραγούδια από την δισκογραφία του καλλιτέχνη.

DELTIO TIPOU 3
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ