Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τιμά την Ζιλιέτ Μπινός

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.9.2019

Σε αναγνώριση μιας πλούσιας πορείας μπροστά από την κάμερα, η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός θα παραλάβει το τιμητικό βραβείο Ευρωπαϊκής Προσφοράς στο Παγκόσμιο Σινεμά, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.


«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου απονέμει στην Ζιλιέτ Μπινός το Βραβείο Ευρωπαϊκής Προσφοράς στο Παγκόσμιο Σινεμά, για την εντυπωσιακή αφοσίωσή της στην 7η Τέχνη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Γεννημένη στο Παρίσι, η Ζιλιέτ Μπινός έκανε θέατρο από πολύ μικρή. Το «Rendez-vous» του André Téchiné ήταν το πρώτο βήμα σε μια εντυπωσιακή καριέρα στον κινηματογράφο (μετά το Hail Mary του Ζαν Λικ Γκοντάρ) στο οποίο υποδυόταν μια νεαρή ηθοποιό που ταξίδεψε στο Παρίσι για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

Μετά την ερμηνεία της στο The Night is Young του Léos Carax, ξεκίνησε τη διεθνή της πορεία με την Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι (1988) του Φίλιπ Κάουφμαν. Δούλεψε ξανά με τον Léos Carax στην ταινία The Lovers on the Bridge με το οποίο απέσπασε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου το 1992.

Η ερμηνεία της στην περίφημη ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι «Μπλε», το 1993, της χάρισε ένα Volpi Cup στο Φεστιβάλ της Βενετίας και ένα γαλλικό Σεζάρ.

Χάρη στην ερμηνεία της στον «Άγγλο Ασθενή» το 1996, κέρδισε το δεύτερο της Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου, την Αργυρή Άρκτο της Μπερλινάλε, ένα Bafta και ένα Όσκαρ.

Το 2000 πρωταγωνίστησε στο Chocolat του Λας Χάλστρομ για το οποίο απέσπασε υποψηφιότητες στα Bafta και τα Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο Κοινού των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.

Το 2010, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού των Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία Certified Copy του Αμπάς Κιαροστάμι.

Στη διάρκεια της πορείας της, η Ζιλιέτ Μπινός υπήρξε πέντε φορές υποψήφια για Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου (EFA) και τρεις φορές το κέρδισε. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 60 μεγάλου μήκους ταινίες στη γαλλική και αγγλική γλώσσα και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Chantal Akerman, Olivier Assayas, John Boorman, Rupert Sanders, Isabel Coixet, David Cronenberg, Claire Denis, Bruno Dumont, Abel Ferrara, Amos Gitaï, Michael Haneke, Hou Hsiao-Hsien, Naomi Kawase, Hirokazu Kore-eda, Louis Malle, Jean-Paul Rappenau και Małgorzata Szumowska.

Η Ζιλιέτ Μπινός θα είναι η επίτιμη καλεσμένη στη φετινή τελετή απονομής των 32ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, στις 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ