Κατοχυρώνεται η συλλογή David DJ Johnson στην Ιερά Μονή Κύκκου με παρέμβαση της Τασούλας Χατζητοφή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.9.2019

Στρατηγικής σημασίας συνεργασία υπογράφτηκε την Δευτέρα μεταξύ του Μητροπολίτη Κύκκου & Τηλλυρίας, Νικηφόρου και της Τασούλας Χατζητοφή, εκ μέρους του ιδρύματος Walk of Truth, για την κατοχύρωση του σταδιακού επαναπατρισμού της συλλογής του Βρετανού συλλέκτη David DJ Johnson ως δωρεά στην Ιερά Μονή Κύκκου. Η συλλογή του David DJ Johnson συμπεριλαμβάνει πάνω από 150 αρχαιότητες που καλύπτουν μία περίοδο από την παλαιολιθική (10,000 π.Χ) μέχρι και την ελληνιστική περίοδο (3ο αιώνα μ.Χ).


Η συμφωνία καθορίζει ότι τα αντικείμενα της συλλογής θα επαναπατριστούν σταδιακά, ούτως ώστε η Ιερά Μονή Κύκκου να έχει χρόνο για να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο στο Μουσείο της για την έκθεση των αντικειμένων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για ερευνητές, ακαδημαϊκούς και το ευρύ κοινό.

Στην τελετή που έλαβε χώρα σε κλειστό κύκλο, στο Μετόχι του Κύκκου στη Λευκωσία, παρουσία της πρέσβειρας της Ολλανδίας στην Κύπρο, κ. Nathalie Jaarsma, η Τασούλα Χατζητοφή, εκπροσωπώντας το ολλανδικό ίδρυμα Walk of Truth, κατοχύρωσε άμεσα την  ιδιοκτησία της συλλογής  Johnson στην Ιερά Μονή Κύκκου εκ μέρους και στην παρουσία του Βρετανού συλλέκτη, David DJ Johnson . Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί άλλη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2018 μεταξύ της Τασούλας Χατζητοφή και του συλλέκτη David DJ Johnson, ο οποίος είχε ζητήσει  τη βοήθεια της για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για να παραχωρηθεί και να εκτεθεί η συλλογή του όσο βρίσκεται εν ζωή. Ο Βρετανός συλλέκτης έθεσε μία σειρά από όρους, ζητώντας από την κ. Χατζητοφή να είναι κατοχυρωμένος και σε περίπτωση θανάτου της, να αναλάβει ο οργανισμός Walk of Truth την ευθύνη  της επιλογής του χώρου και την ευθύνη επίβλεψης υλοποίησης της σύμβασης που έγινε.

Οι όροι περιέχουν μεταξύ άλλων σημεία όπως ) η συλλογή του να είναι ανοικτή προς το κοινό, β) να  παραμείνει πλήρης και δεν θα διασπαστεί, γ)  να χρησιμοποιηθεί για ακαδημαϊκή έρευνα, στην οποία θα συμβάλει και ο ίδιος ο David DJ Johnson.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου καί Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον David DJ Johnson για την σημαντική δωρεά του στη Μονή Κύκκου και για την αγάπη που έδειξε στην προσπάθειά του να επιστρέψουν οι ανεκτίμητοι θησαυροί στην Κύπρο και τόνισε ότι η Ιερά Μονή Κύκκου προετοιμάζει ειδικό χώρο στο Μουσείο για να υποδεχθεί τη συλλογή τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι ενήμερος για τις επιθυμίες του Βρετανού συλλέκτη και θα μεριμνήσει να υλοποιηθούν.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός συλλέκτης David  JD Johnson, εξηγώντας γιατί άρχισε να συλλέγει κυπριακές αρχαιότητες, απέδειξε το βάθος της πνευματικής του αρχοντιάς. «Ανέκαθεν με γοήτευε ο χρόνος. Ζούμε στο παρόν, αλλά μόνο εν μέρει, αφού το παρόν εμπεριέχει το παρελθόν και το μέλλον που φανταζόμαστε. Για μένα, η αρχαιολογία αποτελεί άσκηση της φαντασίας, όπως και η τέχνη. Οι αρχαιότητες... δεν είναι αισθητικά αντικείμενα αλλά δοχεία του παρελθόντος, της ιστορίας. Επομένως, μου είναι αδιανόητο να έχω στην κατοχή μου αρχαία αντικείμενα χωρίς να μελετήσω το αρχαιολογικό τους υπόβαθρο.

Eρωτεύτηκα την ιστορία  της Κύπρου πριν καν δω τα όμορφα βουνά της και πριν γνωρίσω τους αξιαγάπητους ανθρώπους της.»  Υπογράμμισε, δε, την ιδιαιτερότητα των κυπριακών αρχαιοτήτων ως μοναδικές στον κόσμο και  μίλησε  για το ηθικό δίλημμα που τον προβλημάτισε σαν συλλέκτης, αν δηλαδή θα έπρεπε να κατέχει αρχαιότητες. Αυτό το ηθικό δίλημμα ήταν που τον οδήγησε να ψάξει και να βρει την Τασούλα Χατζητοφή για να τον βοηθήσει να επιλέξει το σωστό χώρο για τη δωρεά της συλλογής του.

Από την πλευρά της, η Τασούλα Χατζητοφή, συγγραφέας του βιβλίου «Η Κυνηγός Εικόνων» και ιδρύτρια του Ιδρύματος «Walk of Truth» τόνισε ότι: «o επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων συμβολίζει τον πόθο του κάθε πρόσφυγα ανά τον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι του και τον τόπο καταγωγής του και αυτό είναι το βασικό κίνητρο της δουλειάς μου, ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.»

Η Τασούλα Χατζητοφή ευχαρίστησε τους  δωρητές David DJ Johnson και τη σύζυγό του Catherine Mary Pomphrey Johnson, τους αποκάλεσε αριστοκράτες και εξήγησε γιατί η Ιερά Μονή Κύκκου είναι το σωστό σπίτι για τον επαναπατρισμό της συλλογής  τους. Πρόσθεσε, ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος επέδειξε την αγάπη του προς τη βυζαντινή μουσική, τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες και έχει δείξει την ευαισθησία του προς την τέχνη και τον πολιτισμό. Το μέλος του δ.σ. του Walk of Truth Μαρίνα Σχίζα και ο διευθυντής του Μουσείου Κύκκου, Στέλιος Περδίκης την ενημέρωσαν για το όραμά του να επεκτείνει το Μουσείο, ώστε να περιλαμβάνει και αρχαιότητες. Επιπλέον, υποσχέθηκε ώστε να φέρει ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό για να βοηθήσουν την Ιερά Μονή και τον Μητροπολίτη να πραγματοποιήσει το όραμά του γρηγορότερα  με δωρητές και εθελοντές.

Η πρέσβειρα της Ολλανδίας, Nathalie Jaarsma πρόσθεσε ότι η χώρα της είναι περήφανη για την ηθική υποστήριξη που προσφέρει σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα όπως το ολλανδικό ίδρυμα Walk of Truth και το σημαντικό έργο που επιτελούν. Επίσης, τόνισε ότι ήταν λόγω της πολυετούς εκστρατείας της Τασούλας Χατζητοφή που άλλαξε η νομοθεσία στην Ολλανδία και έκανε εφικτό τον επαναπατρισμό των τεσσάρων εικόνων του Αντιφωνητή στο Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας το 2013. Επικρότησε, επίσης, την πρωτοβουλία του David DJ Johnson και επιβεβαίωσε την στήριξη της κυβέρνησής της σε ηθικές προσπάθειες, όπως η σημερινή.

Κλείνοντας την τελετή, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος  ανέφερε ότι η Ιερά Μονή έχει  ορίσει το  δικηγορικό γραφείο Βελάρης & Βελάρης ΔΕΠΕ για να διασφαλίσει  το νόμιμο τρόπο επαναπατρισμού των κυπριακών αρχαιοτήτων της συλλογής Τζόνσον, που έχει τεθεί ως όρος και στα συμβόλαια μεταξύ του ιδρύματος Walk of Truth και της Ιεράς Μονής του Κύκκου, που ετοίμασε η νομικός με ειδίκευση στις αρχαιότητες, Δρ. Ειρήνη Σταματούδη.

Επιπλέον, ο David DJ Johnson αποδέχτηκε την πρόσκληση της Τασούλας Χατζητοφή για να γίνει επίτιμο  μέλος του Walk of Truth ως παράδειγμα προς άλλους συλλέκτες και συγκεκριμένα τόνισε: «Νομίζω ότι δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο σήμερα, αλλά ελπίζω η πράξη μου να εμπνεύσει κι άλλους συλλέκτες για να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Αγαπητοί συλλέκτες, οι συλλογές σας δεν χρειάζεται να χαθούν μαζί σας ή να πουληθούν από τους απογόνους σας και να σκορπίσουν. Υπάρχει εναλλακτική και είναι το Walk of Truth και η Τασούλα Χατζητοφή».



Λεζάντα φωτογραφίας:

Από αριστερά καθήμενοι: Ντέιβιντ Τζόνσον- συλλέκτης, φιλάνθρωπος, Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικοφόρος, Τασούλα Χατζητοφή- ιδρύτρια  Walk of Truth, Κάθυ Τζόνσον

Όρθιοι:  Πρέσβειρα  της Ολλανδίας Νάταλι Τζιάρσμα, Διευθυντής του Μουσείου Κύκκου Στέλιος Περδίκης  Mαρίνα Σχίζα, μέλος του δ.σ. του Walk of Truth, Χαν τεν Μρουκε- πολιτικός, σύμβουλος του WoT

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ