9o Open House Festival

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.9.2018

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διοργανώνει για 9η χρονιά το Open House Festival. Το Φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5-7 Οκτωβρίου θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονου χορού και περφόρμανς από την εγχώρια και διεθνή σκηνή.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι σχεδιασμένο - όπως και τις προηγούμενες χρονιές- για να προσφέρει μια ‘ανοιχτή’ εμπειρία στο κοινό με έργα που προτείνουν μέσα από τις θεματικές τους μία σύγχρονη ματιά ως προς τη χορογραφική/καλλιτεχνική δημιουργία.

05.10 Παρασκευή

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΕΘΑΛ


20:00 72' | Grace - Ηοdworks (Ουγγαρία) 18+

Πόσο αποδεκτές είναι οι εμπειρίες και τα συναισθήματά μας; Πολλά ανθρώπινα συναισθήματα και καταστάσεις είναι «απαγορευμένα», ανεπίτρεπτα, αδύνατο να εκδηλωθούν. Η τέχνη μπορεί να μετατραπεί σε άλλοθι γι’ αυτό. Στον βωμό της, επιτρέπεται να κάνει κανείς πράγματα απαγορευμένα στην πραγματική ζωή. Γι’ αυτό ακριβώς, η τέχνη είναι παιχνίδι, το άλλοθι για την ελευθερία.

Ο αφηρημένος χορός της Adrienn Hód αγγίζει τον λόγο, τις λέξεις. Σκηνές χορογραφημένες με ακρίβεια συνθέτουν μια αφηρημένη θεατρική επιθεώρηση γεμάτη γοητεία. Μια τελετή χωρίς κανόνες, μια ανοικτή εξομολόγηση τεσσάρων «πονηρών» κοριτσιών σε μια αποκαλυπτική παράσταση που φανερώνει τη γυμνή και ωμή ιστορία της καθεμιάς.

Η μαγεία της ευτυχίας και του πόνου,

μια τελετουργική κάθαρση υπό το φως του προβολέα,

πλούσιες, εκκωφαντικές ιστορίες πάθους,

η πορεία προς την έκσταση,

μια ηλεκτρική και κλασική παρωδία.

Περφόρμερς, συνδημιουργοί: Marcio Canabarro, Emese Cuhorka, Csaba Molnár, Imre Vass

Δραματουργία: Ármin Szabó-Székely

Μουσική: Márk Bartha

Φωτισμός: Miklós Mervel

Χορογραφία: Adrienn Hód

Ευχαριστίες: Studio Wayne McGregor for providing TED Talk audio extract, Júlia Garai, Éva Kormos, Annamária Láng, Zoltán Mizsei, Zsolt Sőrés, Marco Torrice, Tamara Vadas

Υποστηρικτές: Ministry of Human Resource (H), National Cultural Fund (H), New Performing Arts Foundation (H), Workshop Foundation (H), SÍN Cultural Center (H), OFF Foundation (H)



06.10 Σάββατο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

18:00 90' | Moving the New -Second Look

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης. Παρουσιάσεις των έργων σε εξέλιξη από τους καλλιτέχνες του προγράμματος.

Did you ever consider that only one of us might be enjoying this?- Δημήτρης Χειμώνας  (Κύπρος)

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας Moving the New, ο καλλιτέχνης διερευνά τη σχέση μεταξύ του θεατή και θεάματος, του προσωπικού και του συλλογικού χώρου, τη σχέση εσένα και εμένα, εμένα και του εαυτού μου. Μελετώντας δυαδικές έννοιες και διπολικές αφηγήσεις, τα όνειρα, οι ψευδαισθήσεις, οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες θα αποτελέσουν εργαλείο έυρεσης των στιγμών ενότητας, ως στρατηγική απελευθέρωσης.

Mέντορες: Λουίζα Παπαλοϊζου, Λουκία Πιερίδου



Re:move - Ελεάνα Αλεξάνδρου (Κύπρος)

‘Είμαι μια χορεύτρια που έσιει τζαιρό να χορέψω τζαι θέλω να έβρω τζαινούρκο χορό μέσα μου.’

Κάποιες μέρες βρίσκω τον, άλλες γεμώνω τύψεις που τον γυρεύκω.  Διερωτούμαι αν το να κάμνεις παραστάσεις χορού εν πολυτέλεια ή ανάγκη.  Αν εν σχετικές με το σήμερα ή αν εν μέρος μιας κουλτούρας υψηλής τέχνης που ζει σε άλλο κόσμο που τζείνο που ζω εγώ.

Το σώμα μου ζητά τον χορό τζαι τους τελευταίους μήνες διώ του την ευκαιρία να τον έβρει.  Μπορεί όμως να επικοινωνήσει τούτος ο χορός με τον θεατή;  Θα ’θελα να βρω συνθήκες που πραγματικά προσκαλούν τον θεατή να παρακολουθήσει χορό - τον δικό μου χορό.

Mέντορας: Λία Χαράκη



WE – NESS - Μιλένα Ugren Κούλας (Κύπρος)

Aσχέτως με τις πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές ή σεξουαλικές διάφορες και διαμάχες ανάμεσα μας, είμαστε όλοι από την αρχή της ύπαρξης μας ενωμένοι με τον ρυθμό.

Στο WE-NESS θα παρουσιάσουμε κινησιολογικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού όπου οι χορευτές αυθόρμητα μαθαίνουν νέες κινήσεις, προσαρμόζονται στους ρυθμούς, στις εντάσεις και στην αλλαγή της συναισθηματικής ροής τον μυών.

Μέσω αυτών των αυτοσχεδιασμών, εκπαιδευόμαστε στην ικανότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μεταξύ μας,  με την κατανόηση, την σωματική και ρυθμική έκφραση, χρησιμοποιώντας παρόμοια γλώσσα κίνησης.

Αυτή η έρευνα ξεκίνησε για τον χορογραφικό μεταπτυχιακό της  Μιλένας στην Ολλανδία. Μέχρι τώρα συμμετείχαν παραπάνω από 30 επαγγελματίες χορευτές και 50 μαθητές χορού από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό. Το πρώτο μέρος αυτής της έρευνας έχει παρουσιαστεί το 2018, στην Ακαδημία Codarts στην Ολλανδία και στην Στέγη Χορού Λεμεσός  στο πλαίσιο το προγράμματος καλλιτεχνικής ανάπτυξης Moving The New.

Ερευνήτρια: Μιλένα Ugren Κούλας

Μουσική: Γιώργος Κούλας



T:me Be - Σουζάνα Φιαλά (Κύπρος)

Το T:me B ξεκίνησε ως έρευνα των αλγόριθμων, της κρυπτογραφίας, των ψηφιακών δίκτυων και της ιστορίας του Διαδικτύου από τη γέννηση του μέχρι τη σημμερινή μαζική του χρήση.
Το Bitcoin και η τεχνολογία του Blockchain είναι γέννημα των “computer geeks”, μιας νέας ψηφιακής επανάστασης ως η αντίδραση από εντάσεις που έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ένας τρόπος εξέγερσης ενάντια σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τους λίγους, ενάντια στην απώλεια της ιδιωτικότητας και μια μάχη μεταξύ κλειστών/ιδιοκτησιακών και ανοιχτών/παγκόσμιων συστημάτων.

Iδέα, δημιουργία: Σουζάνα Φιαλά

Μέντορας: Ράνια Γλυμίτσα

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

suzanaphialas.com

https://vimeo.com/suzanaphialas



ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΕΘΑΛ



20:00 45' | Forecasting - Premier Stratagème /Barbara Matijević & Giuseppe Chico (Γαλλία)

Το έργο FORECASTING είναι βασισμένο σε μία συλλογή ερασιτεχνικών βίντεο, τα οποία προέρχονται από τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα διαμοιρασμού βίντεο: το YouTube. Μέσω επιδέξιων χειρισμών σε φορητό υπολογιστή, η περφόρμερ αποκαλύπτει επί σκηνής μία σειρά από βίντεο με λήψεις σε ανθρώπινη κλίμακα. Η οθόνη γίνεται σημείο τομής μεταξύ του σώματός της και δισδιάστατων εικόνων που απεικονίζουν άλλους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικό γεωγραφικό σημείο. Το αποτέλεσμα είναι μια ιλιγγιώδης υβριδική εμπειρία, που αναιρεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ κοινότυπων καθημερινών καταστάσεων και νέων μεθόδων αφήγησης. Το έργο απέσπασε Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου MESS στο Σαράγεβο, τον Οκτώβριο του 2016.

Δημιουργοί: Giuseppe Chico, Barbara Matijevic

Περφόρμερ: Charlotte Le May

Παραγωγή: 1er Stratageme & De facto

Συμπαραγωγή: Kaaitheater (Bruxelles/Βρυξέλλες), UOVO (Milan/Μιλάνο)

Με τη στήριξη των: DRAC Ile-de-France, Beaumarchais-SACD Association Paris, Γαλλικό Ινστιτούτο Ζάγκρεμπ, Υπουργείο Πολιτισμού Κροατίας, Δήμος Ζάγκρεμπ, PACT Zollverein Essen (πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών).

Υπεύθυνη παραγωγή και περιοδειών: Marion Gauvent

Διοικητικός υπεύθυνος:  Dantes Pigeard



21:00 45' | Your Mother at My Door - Timothy and the Things (Ουγγαρία/ Hungary)

Το ντουέτο αξιοποιεί τον φαινομενικά ανώφελο χρόνο για να δημιουργήσει ένα χορευτικό έργο εμπνευσμένο από καθημερινά συναισθήματα και καταστάσεις.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνεις που σου πήρε τρεις μέρες να μου τηλεφωνήσεις; Που δεν μπορείς να σταματήσεις ούτε για πέντε λεπτά; Δεν είναι δυνατό να εξαφανίζεσαι έτσι απλά! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαφανίζεται χωρίς να πει κουβέντα!

Ένα αλλόκοτο ντουέτο, εμπνευσμένο από καθημερινές καταστάσεις, που συναρπάζει χάρη στις συγκλονιστικές ερμηνείες των Emese Cuhorka και László Fülöp.

Δημιουργοί, περφόρμερ: Emese Cuhorka, László Fülöp

Μουσική: Antonín Dvořák: IX. “New World” Symphony, Zoltán Mizsei

Φωτισμός: Orsolya Pete

Κοστούμια: Emese Kasza / Mei Kawa

Διεύθυνση παραγωγής: Dóra Trifonov

Παραγωγός: SÍN Culture Centre

Επικοινωνία: Anikó Rácz, racz@sinarts.org

Στηρίζουν: Visegrad Fund, National Cultural Fund, Open Latitudes3 – Culture Europe Programme, L1 Association, Workshop Foundation, MU Theatre.

www.laszlofulop.com / www.vimeo.com/laszlofulop / www.sinarts.org



07.10 Κυριακή

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΕΘΑΛ

20:00 30' | Homo Furens - Filipe Lourenço - Plan K (Γαλλία)

Το έργο επανεξετάζει την ταινία του Kubrick Full Metal Jacket, εξερευνώντας τη σωματική και ψυχική εκπαίδευση των καταδρομέων. Πέντε άντρες επί σκηνής εκτελούν στρατιωτικές ασκήσεις με αδιάκοπο ρυθμό. Το έργο Homo Furens διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κίνηση, είτε αυτή προορίζεται για χορογραφικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς. Με την εξάντληση και την επανάληψη να αυξάνονται διαρκώς, οι κινήσεις θα επιφέρουν εν τέλει στον θεατή μία αίσθηση γαλήνης.

Xορογραφία: Filipe Lourenço

Βοηθός Χορογραφίας: Deborah Lary

Xoρευτές: Jérémy Κοuyoumdjian , Youness  Aboulakoul, Rémi  Leblanc Messager, José Meireles, Sylvère Lamotte



21:00 40' | The Nature of the Beast - Aριάνα Μαρκουλίδου (Κύπρος)

Η Αριάνα Μαρκουλίδου (χορογράφος) και ο Πάνος Μπάρτζης (σχεδιαστής ήχου) εξερευνούν το τί σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Το κομμάτι αντιμετωπίζει το τί μας κάνει ανθρώπους, από πού ερχόμαστε, πού πηγαίνουμε και τι κάνουμε τώρα.

Δέν υπάρχει προορισμός απλά μία συνεχή εξέλιξη.

Xορογράφος: Aριάνα Μαρκουλίδου

Σχεδιαστή ήχου: Πάνος Μπάρτζης



22:00 40' | Artist,Artist too - Ελεάνα Αλεξάνδρου (Κύπρος)

Οκτώ άτομα τα οποία συνήθως είναι θεατές παραστάσεων τοποθετούνται στην απέναντι πλευρά και δοκιμάζουν τους εαυτούς τους στη σκηνή ως περφόρμερς.  Η παράσταση Artist, Artist too τους ενεργοποιεί σε μια καλλιτεχνική διαδικασία με στόχο την εξερεύνηση και κατόνοηση παραστατικών εργαλείων και συνθηκών.

Στο στούντιο μαζί με την χορογράφο Ελεάνα Αλέξανδρου διαπραγματεύονται θέματα που αφορούν το ρόλο τους στη σκηνή, τη θέση των παραστατικών τεχνών, τη καλλιτεχνική ιδιοκτησία και την επιδεξιότητα.

Χορογράφος: Ελεάνα Αλεξάνδορυ

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Συμμετέχοντες: Xρυσαυγή Δαμιανού, Τροόδια Χριστοφόρου, Αγγέλα Σταύρου, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Φλόρα Μαυρομμάτη, Χριστίνα Παπακυριακού, Μαρία Schwarz Δημητρίου, Μικαέλλα Αλεξάνδρου

Στέγη Χορού Λεμεσού                ​​​

Aνδρέα Δρουσιώτη 17, Λεμεσός   ​​

Τηλ: +357  25 340618​​​​​
Email: info@dancehouselemesos.com

www.dancehouse.com.cy​​​​​

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ