Η θεατρική ομάδα Φρέαρ στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.9.2018

Χτίζοντας μια παράσταση γύρω από την ιδέα των "παραμελημένων πτυχών της καθημερινότητας", η θεατρική ομάδα Φρέαρ, από την Αθήνα, παρουσίασε το έργο "Expendable Chapters", τον περασμένο Αύγουστο στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου, ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά φεστιβάλ στον κόσμο. Η Σέτα, η Σοφία, ο Γιώργος και η Ιωάννα αποτελούν την ομάδα Φρέαρ, αφού εκτός από την αγάπη τους για τη λογοτεχνία μοιράζονται επίσης και μια κοινή αντίληψη για το θέατρο. Η παράσταση βασίζεται στον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων όπου τα πολυάσχολα προγράμματα θολώνουν την καθημερινότητα και τις μνήμες, καλώντας το κοινό να ταξιδέψει τον δρόμο της μνήμης και να θυμηθεί αυτά που έχει ξεχάσει. Η ομάδα μιλά για την εμπειρία της στο Fringe, "τη μεγαλύτερη πλατφόρμα του κόσμου για δημιουργική ελευθερία", αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το ανέβασμα της παράστασης και στην Κύπρο.


Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς... Ποιοι είστε, πώς προέκυψε η δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας;

H ομάδα Φρέαρ αποτελείται από τους τέσσερίς μας, Σέτα, Σοφία, Γιώργο και Ιωάννα. Γνωριστήκαμε στο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος στην Ελευσίνα. Μας έφερε κοντά η κοινή αντίληψη για το θέατρο. Παρότι έχουμε διανύσει διαφορετικές πορείες, μας ένωσε εξαρχής η αγάπη για τη λογοτεχνία, η διάθεση να εμπλακούμε με κείμενα και να βρούμε έναν τρόπο να τα μοιραστούμε.

Πώς ήταν η εμπειρία στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου;

Το Fringe είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Η εμπειρία μας εκεί ήταν φανταστική, γεμάτη εικόνες και χρώματα. Kατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όλο τον Αύγουστο, η πόλη μετατρέπεται σε μια μεγάλη καλλιτεχνική πλατφόρμα. Σε κάθε γωνία υπάρχουν ακροβάτες, ηθοποιοί και τραγουδιστές. Βρεθήκαμε στη μέση ενός παγκόσμιου καλλιτεχνικού πανοράματος, όπου ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την τέχνη και τις ιδέες του με όποιον τρόπο θέλει. Ήρθαμε σε επαφή με πολλούς άλλους καλλιτέχνες και παρακολουθήσαμε παραστάσεις που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πώς σας αντιμετώπισε το κοινό στο φεστιβάλ;

Πήραμε την απόφαση να πάμε σε ένα φεστιβάλ τόσο μεγάλης έκτασης γνωρίζοντας εξαρχής πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει μια παράσταση. Ωστόσο, τα σχόλια που δεχτήκαμε ήταν θερμά και ενθαρρυντικά, παρά τη δυσκολία της γλώσσας, η παράσταση παίχτηκε στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους. Υπήρξαν στιγμές που η ανταπόκριση του κοινού απέναντι στην προσπάθειά μας ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής, κάτι το οποίο μας έδωσε θάρρος να συνεχίσουμε παρά τις όποιες δυσκολίες προέκυπταν. Στο τέλος όμως, αυτό που μένει και θεωρούμε ως το πιο ουσιαστικό κομμάτι της αλληλεπίδρασής μας με το κοινό είναι η συνδιαλλαγή μας με θεατές και καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο.

Τι κερδίσατε μέσα από αυτή την ευκαιρία;

Είχαμε την ευθύνη μιας θεατρικής παραγωγής που ταξιδεύει στο εξωτερικό. Η εμπειρία και η γνώση που αποκομίσαμε ήταν τεράστια. Αναλάβαμε μόνοι μας την παραγωγή, την οργάνωση, την εύρεση χορηγίας, τη σύνθεση των κειμένων, την προώθηση της παράστασης, την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά το έργο μας. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης αλλά και η ελευθερία που εμπεριέχεται σ' αυτήν, το να ορίζουμε δηλαδή εμείς το δημιουργικό αποτέλεσμα, είχε πολλά θετικά αλλά συνοδευόταν και από πίεση. Αναζητήσαμε συνεργασίες, αναγκαστήκαμε να βρούμε λύσεις και να προχωρήσουμε.

EXPENDABLE CHAPTERS... είναι ο τίτλος της παράστασής σας η οποία πραγματεύεται τους παραμελημένους τομείς της καθημερινότητας, πράγματα που όλοι προσπερνάμε ως δεδομένα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Ο τίτλος Expendable Chapters είναι δάνειο από το "Κουτσό" του Χούλιο Κορτάσαρ. Αφορά το τρίτο μέρος του βιβλίου. Αποτελείται από κεφάλαια-μπαλαντέρ που μπαίνουν εμβόλιμα στη γραμμική αφήγηση της ιστορίας. Κάτω από αυτό τον όρο, φτιάξαμε μια σύνθεση κειμένων, με πυρήνα το βιβλίο "Πικρούτσικα-Πικρούτσικα" του Θάνου Κάππα.
Διαβάζοντάς το, αναγνωρίσαμε μια βαθιά συγγένεια. Συγκινηθήκαμε με τα κείμενα, τον απλό αλλά βαθύ και ακριβή τρόπο γραφής, τη συμπύκνωση μιας στιγμής, την εγγύτητα με τα αισθήματα και τις εικόνες που προβάλλει. Η συνεργασία μας με τον ίδιο ήταν αποκαλυπτική. Στάθηκε κοντά μας καθ' όλη τη διάρκεια που κάναμε πρόβες, τόσο δημιουργικά, όσο και προσωπικά, με έναν τρόπο πολύ τρυφερό, αφήνοντάς μας ελεύθερους να προσεγγίσουμε τα κείμενα όπως θέλουμε. Η σχέση αυτή είναι αναντικατάστατη και ακόμη ανακαλύπτουμε τα δώρα που μας δίνει.

Πώς μπορούμε να "φυλακίσουμε" καλύτερα όμορφες αναμνήσεις ώστε να μην χαθούν μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας;

Σε φωτογραφίες, σε τραγούδια με στίχους ή χωρίς, καθώς και στα λογοτεχνικά κείμενα θα μπορούσαμε να πούμε ότι εντοπίζει κανείς "φυλακισμένα" θραύσματα αναμνήσεων. Αυτά άλλωστε ήταν και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για να συνθέσουμε τελικά την παράστασή μας. Ωστόσο, στόχος της προσπάθειάς μας δεν είναι να "φυλακίσει" στιγμές και αναμνήσεις. Τι επιλέγει η μνήμη μας να κρατήσει μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, όπως λέτε; Ίσως να είναι κάτι εντελώς ασήμαντο και αμελητέο που έρχεται η λογοτεχνία να αναδείξει ως κορυφαίο.

Πώς βιώνετε τη θεατρική σκηνή σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νέα ομάδα;

Κατ' αρχάς είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η μόνη μας εμπειρία μέχρι τώρα είναι στην Αθήνα. Δυσκολίες υπάρχουν παντού - τόσο σε οικονομικό όσο και σε δημιουργικό επίπεδο.

Μια νέα ομάδα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Πρώτα πρώτα τα τρία από τα τέσσερα μέλη της ομάδας Φρέαρ δεν έχουν φοιτήσει σε δραματική σχολή, παρ' όλα αυτά έχουν δουλέψει στο θέατρο σαν ηθοποιοί, βοηθοί σκηνοθετών και έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια. Όμως γενικά η κατάσταση είναι βίαιη για έναν νέο ηθοποιό. Τα χρήματα είναι ανύπαρκτα, οι ώρες εργασίας πολλές και αν δεν εμπλέκεται με μεγάλους φορείς πολύ δύσκολα επιβιώνει. Το αποτέλεσμα και η πορεία μας στηρίζονται μόνο σε προσωπικό πείσμα και στη βοήθεια που μας έδωσαν φίλοι της ομάδας. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, η σκηνογράφος μας, φίλοι στάθηκαν δίπλα μας αμισθί, στηρίζοντας και βοηθώντας μας να φέρουμε εις πέρας τη συμμετοχή μας στο Edinburgh Festival Fringe. Χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι ονειρεύεται ο καθένας;

Αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε μαζί. Το μεγαλύτερο δώρο είναι η συνάντηση με ανθρώπους που θαυμάζουμε και μας βοήθησαν πολύ στις πρόβες και με αυτή τη διάθεση ελπίζουμε να συνεχιστεί η πορεία μας. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ανεβάσουμε την παράσταση στην Κύπρο, ελπίζουμε πριν το τέλος της χρονιάς.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ