Υπ. Παιδείας:Απόφαση πολιτικής η συμμετοχή της Κύπρου στη Μπιενάλε Βενετίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.9.2018

Απόφαση πολιτικής εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, η οποία κρίθηκε ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους σε σχέση με τις φετινές επετείους, αποτελεί η επιλογή για την συμμετοχή της Κύπρου στη Μπιενάλε Βενετίας φέτος, αναφέρουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, σε ανακοίνωσή τους στην οποία σχολιάζουν ανοικτή επιστολή του ιστορικού τέχνης Αντώνη Δανού.


Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ανακοίνωσαν στις 11 Σεπτεμβρίου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρουσιάσει μεταθανάτια έκθεση του καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα, στο Κυπριακό Περίπτερο στην 58η Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία, ο οποίος το 1968 ήταν ανάμεσα στους έξι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την χώρα μας στην πρώτη επίσημη συμμετοχή της ως ανεξάρτητο κράτος στην Μπιενάλε Βενετίας και ότι Επιμελητής της κυπριακής συμμετοχής θα είναι ο Jacopo Crivelli Visconti.

Ο κ. Δανός, στην ανοικτή επιστολή του, αναφέρει ότι παρόλο που οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες «κατά καιρούς έδωσαν διαβεβαιώσεις για αναθεώρηση της διαδικασίας – ιδιαίτερα, προς μια μεγαλύτερη διαφάνεια, όσον αφορά στην επιλογή επιμελητών – αυτό δεν έγινε ποτέ» και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί παρά να «θεωρήσω την ανακοίνωση των Πολ. Υπ., όσον αφορά στην επιλογή επιμελητή, που παρεμπιπτόντως, αυτή τη φορά, δεν προηγήθηκε καν, ανοικτή πρόσκληση για κατάθεση ενδιαφέροντος, ως ασέβεια και κοροϊδία, προς όσους, χρόνια τώρα, προσπαθούμε να βάλουμε στον διεθνή χάρτη της ιστορίας της τέχνης, πτυχές της κυπριακής τέχνης, όπως το έργο του Σάββα».

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής επιμελητών, η ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών διευκρινίζει ότι «από το 2003 και έπειτα επήλθε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη διαδικασία, βάσει της οποίας η Επιτροπή πρότεινε, συζητούσε και επέλεγε μέσα από τον κυπριακό ή το διεθνή χώρο τον εκάστοτε Επιμελητή/τρια, ο/η οποίος/α με τη σειρά του/της καλείτο να επιλέξει τον/τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες μέσω ανοικτής πρόσκλησης».

«Στόχος της νέας πολιτικής ήταν ασφαλώς η περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση της διαδικασίας επιλογής, καθώς και η διεύρυνση του δικτύου του κυπριακού περιπτέρου προς ένα ευρύ φάσμα διεθνών συνεργασιών με σημαντικούς επιμελητές, κριτικούς, συγγραφείς, σχεδιαστές, παραγωγούς, περιοδικά τέχνης και εκδοτικούς οίκους», σημειώνεται.

Αναφορά γίνεται σε πολλαπλά οφέλη για την κυπριακή συμμετοχή. «Αποκορύφωμα αυτής της διεθνούς αναγνώρισης ήταν η βράβευση του κυπριακού περιπτέρου από την Κριτική Επιτροπή της 55ης Μπιενάλε, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάστηκε με το Περίπτερο της Λιθουανίας για την παρουσίαση μιας ανατρεπτικής έκθεσης μεγάλης κλίμακας», προστίθεται.

Όπως αντιλαμβάνεστε, συνεχίζει η ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, «η επικείμενη συμμετοχή της Κύπρου στη Μπιενάλε Βενετίας αποτελεί εξαίρεση στη μέχρι τώρα διαδικασία και προκύπτει ως μια απόφαση πολιτικής εκ μέρους του Υπουργείου, η οποία προηγουμένως συζητήθηκε και επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή».

«Η επιλογή αυτή κρίθηκε ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους σε σχέση με τις φετινές επετείους, προτείνοντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο συζήτησης με σύγχρονες προεκτάσεις για το τοπικό και το διεθνές, όπως περιγράφεται στο σκεπτικό της σχετικής ανακοίνωσης», αναφέρεται.

«Εν κατακλείδι, παρά την αδυναμία εντοπισμού της συγκεκριμένης σας αξίωσης στην ανοικτή σας επιστολή, σας διαβεβαιώνουμε ότι η έκθεση του Χριστόφορου Σάββα ως ερευνητική, έχει αφετηρία την επισκόπηση του συνόλου της υπάρχουσας βιβλιογραφίας γύρω από τον καλλιτέχνη, που περιλαμβάνει και το δικό σας συγγραφικό έργο», προστίθεται.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΚ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ