Η γιορτή της συναδέλφωσης στην Πελαθούσα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.10.2019

Μια εκδήλωση που φέρνει μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε ένα πανηγύρι χαράς, φιλίας και ειρήνης διοργανώνει η Κυπριακή Ταινιοθήκη στην Πελαθούσα, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού, στην Πάφο.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 19 Οκτωβρίου στις 19:00 στο κοινοτικό κέντρο της Πελαθούσας, ενός τουρκοκυπριακού χωριού από το οποίο οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να μετακινηθούν το 1975. Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες από την Καρπασία και την περιοχή της Μόρφου εγκαταστάθηκαν στην Πελαθούσα ξεκινώντας μια καινούρια ζωή. Το χωριό έγινε μια μικρογραφία της Κύπρου και του κακού που τη βρήκε. Από τη μια οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους με πληγές και με πόνο. Κι από την άλλη, κάποιοι άλλοι άνθρωποι με αντίστοιχες πληγές και πόνο, που αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τον δικό τους τόπο, ήρθαν και βρήκαν καταφύγιο στον τόπο εκείνων που έφυγαν.

Στο χωριό βρήκε καταφύγιο και ένα πολιτιστικό σωματείο με δράση στο χώρο της παράδοσης και της τέχνης. Η Κυπριακή Ταινιοθήκη που δημιούργησε ο Πανίκος Χρυσάνθου, συγκεντρώνει, συντηρεί και αξιοποιεί κινηματογραφικά έργα τέχνης, φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο υλικό θεωρήσει ότι αποτελεί μαρτυρία και ντοκουμέντο της ζωής και του πολιτισμού. Έχει μια μεγάλη συλλογή ταινιών, αποθηκευμένες όλες στην Πελαθούσα, έχει χιλιάδες φωτογραφίες και ένα μεγάλο γραπτό αρχείο. Έχοντας τον άνθρωπο και την ανθρωπιά στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της, η Κυπριακή Ταινιοθήκη οργανώνει εδώ και 20 χρόνια μικρές γιορτές στο χωριό, μέσα από τις οποίες μεταδίδει ένα μήνυμα ελπίδας, σεβασμού και αλληλεγγύης, καθώς και την πίστη σε μιαν επανενωμένη πατρίδα.

«Και φέτος θα βρεθούμε μαζί στην Πελαθούσα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα φάμε μαζί, θα τραγουδήσουμε μαζί, θα μιλήσουμε τη γλώσσα της ειρήνης και θα δώσουμε ο ένας στον άλλο κουράγιο για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη εποχή και να φέρουμε πίσω την ελπίδα για την επανένωση του τόπου μας», σημειώνει ο Πανίκκος Χρυσάνθου σε ανακοίνωση για αυτή τη γιορτή.

«Ετοιμάζουμε και φέτος ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα-έκπληξη με μουσική, τραγούδι, ποίηση, κινηματογράφο, πολύ κέφι και ζωντάνια. Δεν θα έχουμε είσοδο. Θα υπάρχει προσφορά φαγητού (catering), που όσοι επιθυμούν θα μπορούν να πάρουν φαγητό και ποτό σε χαμηλές τιμές.»

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Μελάντρα, όπου θα λάβει χώρα μια μικρή εκδήλωση με έκθεση φωτογραφίας, ξενάγηση και τραγούδια στον χώρο ανάμεσα στην εκκλησία και το τζαμί του χωριού. Θα ακολουθήσει γεύμα σε εστιατόριο της Πόλης.

+ Για όσους σκέφτονται να διανυκτερεύσουν στην περιοχή, δύο ξενοδοχεία θα προσφέρουν ειδικές τιμές για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 99434923 (Πανίκκος Χρυσάνθου).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ