Μιχάλης Ορφανός | Αθέατα έργα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.9.2018

Η έκθεση MIXAΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ-ΑΘΕΑΤΑ ΕΡΓΑ αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε το 1996 στα τριαντά τρία του χρόνια. Η επιλογή των έργων έγινε με σκοπό να παρουσιαστούν έργα απ’ όλη την εικαστική πορεία του Ορφανού όπως φοιτητικά έργα με κάρβουνο, τοπιογραφίες, νεκρές φύσεις με λάδι, προσωπογραφίες και ανθρώπινες φιγούρες.


Όπως αναφέρει ο εικαστικός Ανδρέας Νικολάου: “…Ο Μιχάλης δεν υπήρξε απλά ένας χαρισματικός Ζωγράφος αλλα ένας καλλιτέχνης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Ήταν από τους σπάνιους ανθρώπους που η αίσθηση του ωραίου ήταν συνυφασμένη  με την ύπαρξή του. Η παρουσία του, ο χώρος του, το έργο του σαγηνευτικά…. Mέχρι που ακόμα μυστηριακά με τον Μιχάλη κοντά υπήρχε μια παρηγορητική αίσθηση οτι ο χρόνος που περνά εχει νόημα. Προτίμησε να πειραματιστεί και να ψάξει δρόμους απύθμενους, αλλά δοκιμασμένους και σίγουρους για το περιεχόμενο  και την ποιότητά τους. Αλλά ο Μιχάλης δεν είναι μόνο αυτό. Η αλάνθαστη αίσθησή του για το ωραίο απλώνεται πέρα από το έργο του σε κάθε στιγμή και μέρος της καθημερινότητάς του…”

Τα αθέατα έργα δηλώνουν την παρουσία του καλλιτέχνη και μέσω αυτών ο Μιχάλης Ορφανός παρουσιάζεται στο κοινό. Ο ρόλος των έργων είναι καθαρά πρωταγωνιστικός και προβάλλουν την εικαστική παιδεία και αισθητική του καλλιτέχνη.

Άτιτλο, λάδι σε καμβά, 80x119, - - -


Ο Μιχάλης Ορφανός(1965-1996) γεννήθηκε στις 17.06.1965 και κατάγεται από το χωριό Ακανθού της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά τα γεγονότα του 1974 βρέθηκε με την οικογένεια του στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Πέμπτο Γυμνάσιο Λεμεσού.

Από τα παιδικά του χρόνια φάνηκε το ταλέντο που είχε στην τέχνη. Σαν μαθητής ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και γλυπτική. Υπήρξε μαθητής της Μάρως Σωκράτους και αργότερα μαθήτευσε κοντά στον διακεκριμένο ζωγράφο Λευτέρη Οικονόμου(1930-2007).

Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα τέχνης στο Πεκίνο, με υποτροφία της Κινεζικής κυβέρνησης. Ακολούθως φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση(1925-2016) όπου και αποφοίτησε.

Μετά την αποφοίτηση του έζησε στη Λεμεσό όπου και εργάστηκε για τα επόμενα χρόνια. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο , στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Έργα του κοσμούν πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.

Στις 12 Μαρτίου 1996 μετά από ασθένεια έχασε τη μάχη με τη ζωή.

ΑΦΙΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ




Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 | 19:30

Διάρκεια: 29.09. - 12.10.2018

ΓΚΑΡΑΖ, Αμμοχώστου 16, 1016, Λευκωσία

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 17:00-20:00 | Σάβ.: 10:00-12:00 και 17:00-20:00 | κατόπιν ραντεβού

Διοργάνωση: The Lefteris Economou Archive

Επιμέλεια: Kυριάκος Θεοχάρους, ΆνναΜαρια Χαραλάμπους

Κείμενο: Ανδρέας Νικολάου





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ