REVIEW: Παγκύπριες πρεμιέρες και μαγευτικό βιολί Sibelius από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.10.2019

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης


Μια πολύ όμορφη συναυλία μας χάρισε τη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την πρώτη της στη φετινή σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στον σπουδαιότερο Φινλανδό συνθέτη Sibelius, με δύο σημαντικά του έργα σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση: Andante Festivo και την πλούσια 3η Συμφωνία.

Πρωταγωνιστής υπήρξε ο διεθνούς φήμης βιολινίστας Βερολινέζος Kolja Blacher που, ευτυχώς για τους μουσικόφιλους της Κύπρου, είχε αποδεχτεί την πρόσκληση του Μαέστρου Bachmann να παίξει πλάι στην Ορχήστρα μας το φημισμένο Κοντσέρτο για Βιολί. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το λυρικότατο Andante Festivo, σε μια επίδειξη μεστού ήχου από τα έγχορδα της ΣΟΚ.

Η συνέχεια ανήκε αποκλειστικά στον Κ. Blacher, που μας μάγεψε με το “Ex-Zukermann” Guarneri del Gesù (1730) βιολί του. Και οι τρεις κινήσεις εκτελέστηκαν στην εντέλεια, με τον σολίστ να δικαιώνει απόλυτα τη φήμη του, τόσο στα αργά μελωδικά σημεία, όσο και στα εκρηκτικά μέρη, που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Ο J Bachmann καθοδήγησε τη ΣΟΚ σε μια αντάξια συνοδεία, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τα κοντραμπάσα, των οποίων ο βαθύς ήχος δονούσε στην αίθουσα και στήριζε υποδειγματικά τον σολίστ.

Μετά το διάλειμμα, απολαύσαμε την πρώτη στην Κύπρο εκτέλεση της 3ης Συμφωνίας. Μαέστρος και Ορχήστρα διατήρησαν την υψηλή ποιότητα εκτέλεσης από το έργο που είχε προηγηθεί, δίνοντας μας μια γενναιόδωρη εκδοχή αυτής της συμπυκνωμένης σύνθεσης. Όλες οι ομάδες οργάνων αρίστευσαν, να σημειώσουμε όμως τα ωραιότατα pizzicato από τα έγχορδα και, φυσικά, το θριαμβευτικό και σβέλτο φινάλε στη Ντο μείζονα. Οι φιλόμουσοι αποχώρησαν απόλυτα ικανοποιημένοι…

(Να μας επιτραπεί εδώ να παρακαλέσουμε τη Διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, τη μέρα κάθε συναυλίας, να γίνεται τουλάχιστον ένα καλό σκούπισμα έξω από το κτήριο, αφού κανείς πια δεν ενδιαφέρεται για τους ανθώνες. Και να φροντίζει οι ξύλινες πόρτες στον εξώστη να είναι κλειστές κατά τη διάρκεια μιας Συναυλίας: αυτό βοηθάει στην καλή ακουστική του χώρου και τον απομονώνει από ανεπιθύμητους εξωτερικούς θορύβους. Είναι πολύ δύσκολο;)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ