Εργα του Λευτέρη Ολύμπιου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.10.2019

Από τις 11 Οκτωβρίου 2019 είναι μόνιμα εγκατεστημένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τρία έργα του Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου.


Τα έργα αυτά είναι δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο, στο πλαίσιο μίας συνήθους πρακτικής των κρατών μελών να κάνουν ένα δώρο που να αντικατοπτρίζει κάτι από τον πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.

Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος της μεγάλης σειράς έργων του Λευτέρη Ολύμπιου, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, με τον τίτλο Violated Beauty, που έγινε ειδικά για τον Καθεδρικό Ναό της Ουτρέχτης Domkerk, και παρουσιάστηκε εκεί το 2014-15.

Αυτή η δουλειά έχει σαν θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Είναι εμπνευσμένη από εικόνες που κλάπηκαν από βεβηλωμένες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου μετά το 1974. Τα έργα, μεγέθους 100Χ70 εκ. έκαστο, είναι ζωγραφισμένα σε ξύλο με σκόνες και κόλλα. Το κάθε ένα δίνει το δικό του μήνυμα και σχόλιο επάνω σε θεμελειώδη ανθρώπινα ζητήμα: «Στυλιανός» για την προστασία του παιδιού, «Κωνσταντίνος και Ελένη» για την ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής, «Παρασκευή» για το το ζήτημα των αγνουμένων.

lefterisolympios2


Όπως τονίστηκε από την επιτροπή του Διεθνούς δικαστηρίου που τα επέλεξε, «τα τρία αυτά έργα αντιπροσωπεύουν την ελπίδα του καλλιτέχνη για περισσότερη θρησκευτική ανεκτικότητα και για συμφιλίωση.»

Την παράδοση των έργων έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης που ταξίδεψε στη Χάγη ειδικά για το σκοπό αυτό. Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι με τη χειρονομία αυτή της δωρεάς των τριών έργων τέχνης η Κύπρος θέλει να τονίσει την εκτίμησή της για τη δουλειά που κάνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την εμπιστοσύνη που έχει σε αυτό για την απονομή δικαιοσύνης.

Ευχαριστώντας την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Robert Fremr είπε ότι τα έργα αυτά τονίζουν μερικά από τα θέματα-κλειδιά της δουλειάς του δικαστηρίου: Υπόσχεση βοήθειας στα θύματα, ισότητα κάτω από τον νόμο, και προστασία του παιδιών από τον τρόμο του πολέμου και άλλων αθλιοτήτων αφού ο σκοπός του δικαστηρίου είναι η σταθερότητα και η μόνιμη ειρήνη στο κόσμο.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης των έργων ήταν ο καλλιτέχνης, ο πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη κύριος Ελπιδοφόρος Οικονόμου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μέλη του δικαστηρίου, μέλη της Κυπριακής πρεσβείας και εκλεκτοί καλεσμένοι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ