Το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου απονεμήθηκε το φετινό λογοτεχνικό βραβείο Booker 2019, στο Γκίλντχολ του Λονδίνου.
Το βραβείο μοιράστηκαν η Μάργκαρετ Άτγουντ και η Μπερναντίν Εβαρίστο. Η 79χρονη συγγραφέας Μάργκαρεντ Άτγουντ για το μυθιστόρημα «The Testaments», την πολυαναμενόμενη συνέχεια του «The Handmaid's Tale» και η Αγγλο-Νιγηριανή για το «Girl, Woman, Other», ένα χρονικό της ζωής των μαύρων οικογενειών στη Βρετανία. Οι δύο συγγραφείς θα μοιραστούν το ποσό των 50.000 λιρών.
Είναι μόλις η τρίτη φορά από τη δημιουργία του 50χρονου βραβείου, που το Booker μοιράζεται σε δύο βιβλία: το ίδιο συνέβη το 1974 και το 1992. Το 1993, οι κανονισμοί του βραβείου άλλαξαν και δεν επέτρεπαν την απονομή του σε δύο συγγραφείς, ωστόσο οι κριτές ανέφεραν πως «δεν μπορούσαν διαχωρίσουν τα δύο έργα». Με αυτόν τον τρόπο η Μάργκαρετ Άτγουντ γίνεται η γηραιότερη συγγραφέας που κατακτά το βραβείο και η Μπερναντίν Εβαρίστο η πρώτη μαύρη γυναίκα.
We’re delighted to announce that the winners of The #BookerPrize2019 are @MargaretAtwood with The Testaments @ChattoBooks and @BernardineEvari with Girl, Woman, Other @HamishH1931 #FinestFiction https://t.co/SQurx2Ky4u pic.twitter.com/zfyGHQIYaX
— The Booker Prizes (@TheBookerPrizes) October 14, 2019
Ήδη νικήτρια του βραβείου, η Καναδή μυθιστοριογράφος και ποιήτρια Μάργκαρετ Άτγουντ εξασφάλισε αυτή τη φορά το Booker 2019 για την πολυαναμενόμενη συνέχεια του έργου της The Handmaid’s Tale (1985), όπου δημιουργεί ένα δυστοπικό, μισογυνικό σύμπαν. Μετά την διασκευή του σε επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, το έργο της μετατράπηκε σε φεμινιστικό μανιφέστο, την εποχή του κινήματος #MeeToo.
«Είμαι κατάπληκτη, νόμιζα πως ήμουν πια πολύ ηλικιωμένη» γι’ αυτό το βραβείο, ήταν η αντίδραση της Μάργκαρετ Άτγουντ, η οποία φόραγε μια κονκάρδα του οικολογικού κινήματος Extinction Rebellion («Εξέγερση εναντίον της εξάλειψης») κατά την τελετή της απονομής του βραβείου.
Το βραβείο απονεμήθηκε ταυτόχρονα στην Μπερναρντίν Εβαρίστο για το βιβλίο Girl, Woman, Other, μια μυθιστορηματική καταγραφή της ζωής μαύρων οικογενειών στη Βρετανία. «Είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο», διαπίστωσε με ικανοποίηση η λογοτέχνιδα, χαρακτηρίζοντας «απίστευτο» πως μοιράστηκε το Booker με την Άτγουντ, έναν «θρύλο» της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, όπως είπε.
With Bernadine Evaristo, fellow shortlisted author, at @TheBookerPrizes evening in London . Girl, Woman, Other is her book. pic.twitter.com/b3hrAXtDuw
— Margaret E. Atwood (@MargaretAtwood) October 14, 2019