« FORGET ME NOT ... ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ »

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.10.2018

Μέλη της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Κύπριοι Χαράκτες» παρουσιάζουν έργα τους στο πλάισιο των εκδηλώσεων του 4ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων Αθηνών, σε έκθεση υπό τον γενικό τίτλο «FORGET ME NOT ... ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».


Το «Δεν ξεχνώ», δημιουργήθηκε  από τον Νίκο Δήμου το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974, την ημέρα που ο δεύτερος Αττίλας έκοψε την Κύπρο στα δύο. Διαφημιστής τότε στο επάγγελμα ο Δήμου έδωσε οδηγίες για τη δημιουργία του συμβόλου - λογότυπου του «Δεν Ξεχνώ», το οποίο και αργότερα τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα, αφίσες  και πολλά άλλα όπως σχολικά τετράδια, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές κυπρίων.

Το «Δεν Ξεχνώ» ως σύνθημα έχει εδώ και  περισσότερο από 40  χρόνια

σημαδέψει την κυπριακή κοινωνία, αφού εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της  Τούρκικής εισβολής. Φορτισμένο με έντονο κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο το «Δεν ξεχνώ» ως έννοια έχει εκληφθεί από γενιά σε γενιά και με την πάροδο του χρόνου, πολύ διαφορετικά.

Το θέμα δόθηκε στα μέλη της Εταιρείας Κύπριοι Χαράκτες, την οποία συμπληρώνουν εικαστικοί –χαράκτες  από τους οποίους κάποιοι βίωσαν και έχουν έντονα χαραγμένα τα γεγονότα του 1974 στη μνήμη  τους, ενώ κάποιοι άλλοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη μοιρασμένη Κύπρο. Σκοπός ήταν η δημιουργία χαρακτικών έργων που δίδουν την προσωπική ερμηνεία των καλλιτεχνών στη φράση «Δεν Ξεχνώ» είτε κρατώντας, είτε αποβάλλοντας την πολιτική και πολιτισμική της υπόσταση.

Τι είναι άλλωστε σήμερα το «Δεν ξεχνώ» για τον καθένα από εμάς και πως μπορεί το απόφθεγμα αυτό να σταθεί έξω από το κυπριακό πλαίσιο και κοινωνικά τοπικά σύνορα;

Την απάντηση στο ερώτημα  δίνουν οι εικαστικοί-χαράκτες: Ευγενία Βασιλούδη, Στάθης Παπαροδίτης, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Χουρίκ Τοροσιάν, Κυριάκος Θεοχάρους, Δέσποινα Θεοχάρους, Αζνίβ Παπαζιάν, Χρίστος Χατζηστυλιανού και Χριστίνα Συμεού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο-εγκαταστάσεις, χρηστικά έργα με χαρακτήρα μιας χρήσης, χωρίς να λείπουν φυσικά από την εκθεσιακή γκάμα τα παραδοσιακά τυπώματα σε χαρτί. Όλα τα έργα, που δημιουργήθηκαν για τους σκοπούς της έκθεσης διακατέχονται από σύνθετες εννοιολογικές ερμηνείες και βασίζονται στις παραδοσιακές χαρακτικές μεθόδους. Ταυτόχρονα στην παρουσίαση των χαρακτών υπάρχει έντονα το στοιχείο της «κατάργησης» της παραδοσιακής όψης του πλαισιωμένου χαρακτικού έργου. Το γεγονός  επιδιώκει να  υπογραμμίσει τηνχρήση της τέχνης της χαρακτικής ως μέσο για τη δημιουργία μιας νέας- σύγχρονης εικαστικής γλώσσας που πάντοτε θα πηγάζει μέσα από τις παραδοσιακές αξίες της χαρακτικής.

Την έκθεση χορηγούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Η παρουσίαση της έκθεσης των «Κυπρίων Χαρακτών» στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών αποτελεί διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Την έκθεση επίσης στηρίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το E.KA.TE., ενώ χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι το ένθετο «Παράθυρο» της Εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Διάρκεια έκθεσης: 01-24 Οκτωβρίου 2018

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη – Σάββατο 10:00-14:00 \ 18:00-21:00

Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα, κλειστά.

Τηλ: +2104101402-05

Σταθμός μετρό: Πειραιάς

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ