Αλλα 25 εκατ. ευρώ για το Olivewood

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.10.2019

Γράφει ο Αδάμος Αδάμου


Περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί χώρος γυρισμάτων ξένων παραγωγών, επιχειρεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2020, αφού σε αυτόν προβλέπεται δαπάνη 25 εκατ. ευρώ για το σχέδιο κινήτρων που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη δαπάνη ποσού 25 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση για το Σχέδιο Κινήτρων για την ανάπτυξη οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο (Olivewood) που έχει σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών.

Διαβάστε ακόμη | Αποψη: «Ελιές και Olivewood», του Πανίκκου Χρυσάνθου

Το σχέδιο κινήτρων, όπως εξηγεί και στον στρατηγικό του σχεδιασμό το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελείται από έναν συνδυασμό χορηγιών και φορολογικών κινήτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι το σχετικό σχέδιο εγκρίθηκε περί τα τέλη του 2017 και έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΕ προωθείται από πέρσι σε ξένες χώρες μέσω του Invest Cyprus μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός προωθεί το Olivewood, δηλαδή την προσπάθεια για ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και την προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί χώρα γυρισμάτων ξένων παραγωγών με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στο εξωτερικό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το σχετικό σχέδιο κινήτρων.

Βάσει του σχεδίου κινήτρων έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τα γυρίσματα δύο ξένων ταινιών, της ταινίας «Jiu Jitsu» με τον αστέρα του Χόλιγουντ Νίκολας Κέιτζ και της ταινίας «S.O.S: Survive or Sacrifice» με τον, επίσης γνωστό, ηθοποιό Γουίλιαμ Μπάλντουιν.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο «Π», δεν έχουν δοθεί ακόμη χρήματα σε οποιονδήποτε μέσω του σχεδίου κινήτρων, αν και έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αποδεικτικών στοιχείων της ταινίας «Jiu Jitsu», και όταν ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των στοιχείων, τότε, εφόσον κριθούν δικαιολογημένα τα αιτήματα, θα δοθούν χρήματα μέσω του Υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται το σχετικό κονδύλι.

Το ΥΠΟΙΚ έχει τον τελευταίο λόγο για χορηγίες 

Σημειώνεται ότι τις αιτήσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία που καταθέτουν παραγωγές, οι οποίες προσβλέπουν στο να επωφεληθούν από το σχέδιο κινήτρων, τις συγκεντρώνει και τις αξιολογεί σε πρώτη φάση τετραμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Invest Cyprus, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Παιδείας.

Την ευθύνη ελέγχου των αιτήσεων έχει ομάδα εξωτερικών ελεγκτών που προσέλαβε ο Invest Cyprus, ενώ τον τελικό λόγο έχει το ΥΠΟΙΚ αφού ο ρόλος της τετραμελούς επιτροπής είναι συμβουλευτικός.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων χορηγίες για κάλυψη δαπανών, φορολογικές εκπτώσεις για επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό και επιστροφή ΦΠΑ επί των δαπανών μιας παραγωγής. Το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για το σχέδιο είναι μεγάλο όπως φάνηκε από επαφές του Invest Cyprus, τις ταινίες που έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας αλλά και παραγωγές που φαίνεται να προγραμματίζονται με τον νέο χρόνο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ