Στον Ζαν-Πολ Ντιμπουά το Βραβείο Γκονκούρ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.11.2019

Ο μυθιστοριογράφος Ζαν-Πολ Ντιμπουά τιμήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με το βραβείο Γκονκούρ, το λογοτεχνικό βραβείο με το μεγαλύτερο κύρος στον γαλλόφωνο κόσμο, για το βιβλίο του «Tous les hommes n' habitent pas le monde de la meme facon» (εκδ. L'Olivier).


Πρόκειται για «ένα συγκλονιστικό και νοσταλγικό μυθιστόρημα για τη χαμένη ευτυχία» όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ το γαλλικό περιοδικό L'Obs το χαρακτήρισε «απλά τέλειο».

Σύμφωνα με τον Φιλίπ Κλοντέλ, μέλος της Επιτροπής του βραβείου, το μυθιστόρημα του Ντιμπουά είναι ένα «αριστούργημα, γεμάτο ανθρωπιά, μελαγχολία, ειρωνία.».


Αφηγητής του έργου είναι ο Πολ, ένας άντρας που διαβιεί σε καναδική φυλακή για κάποιο έγκλημα που δεν γνωρίζουμε.


«Η τοποθέτηση πολλών ιστοριών του κ. Ντιμπουά στη Βόρεια Αμερική αντανακλά παράδοξες γαλλικές συμπεριφορές απέναντι σε αυτή την ήπειρο: είμαστε συνεπαρμένοι αλλά την ίδια ώρα εξαιρετικά κριτικοί απέναντί σας», σχολίασε ακόμη ο κ. Κλοντέλ μιλώντας στη New York Times.




Ο Ζαν-Πολ Ντιμπουά, 69 ετών από την Τουλούζη, έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο Femina (το 2004 για το βιβλίο του «Une vie francaise»).

Διακριτικός και δημοφιλής συγγραφέας, οικοδομεί εδώ και τριάντα χρόνια ένα έργο που γοητεύει με την ευαισθησία και τη βαθιά ανθρωπιά του.

Η υπόθεση του βιβλίου

Βρισκόμαστε σε μια φυλακή στο Μοντρεάλ, όπου ο τρυφερός και καλόψυχος αφηγητής μας, ο Πολ, κρατείται τιμωρημένος για ένα έγκλημα που δεν γνωρίζουμε. Μοιράζεται το κελί του με ένα θηρίο, τον Πατρίκ, ένα μηχανόβιο που κατηγορείται για φόνο και ο οποίος περνάει τη μέρα του απειλώντας και αμπελοφιλοσοφώντας.

Ο Πολ διηγείται τη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια στην Τουλούζη, με τη μητέρα του, ιδιοκτήτρια κινηματογράφου που παρασέρνεται απ' την τρέλα του Μάη του '68, και τον πατέρα του, Δανό πάστορα, που χάνει το δρόμο του και το θεό του.

Ο Πολ θα βρεθεί στον Καναδά, ακολουθώντας τον πατέρα του, που αναλαμβάνει μια απομονωμένη ενορία. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, ο Πολ καταλήγει επιστάτης σ' ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Εκεί θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του και θα χτίσει μια ειρηνική ζωή.

Ποιο είναι το έγκλημα του Πολ; Τι μπορεί να οδηγήσει έναν άκακο άνθρωπο στη φυλακή;

+ Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ, σε μετάφραση από τα γαλλικά της Μαρίας Γαβαλά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ