Αναβαθμίζεται από το 2016 το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.11.2019

Γράφει η Κάτια Σάββα


Σε πολυσέλιδο σημείωμα που κατέθεσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εξ αφορμής της εξέτασης του προϋπολογισμού του υπουργείου της την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, η υπουργός Μεταφορών ενημερώνει, μεταξύ άλλων, για την πορεία αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, η οποία είναι σε εξέλιξη από το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου.

Όπως σημειώνει, οι εργασίες για την αναβάθμιση του κτηρίου άρχισαν στις 22/12/2016, έναντι ποσού συμβολαίου 1.217.000 ευρώ συν ΦΠΑ και συμπληρώθηκαν στις 7/3/2018.

Όσον αφορά τις μουσειολογικές εργασίες, βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη παραληφθεί οι προθήκες και αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες εντός του 2020, έναντι δαπάνης 600.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Το έργο, σημειώνεται, συγχρηματοδοτείται και το Τμήμα Δημοσίων Έργων είναι ο φορέας υλοποίησης.

Σύνδεση Κάτω Πάφου

Την ίδια ώρα και ενώ οι εργασίες για σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου άρχισαν στις 26/9/2016 και έπρεπε να συμπληρωθούν στις 26/6/2017, σημειώθηκε σοβαρή καθυστέρηση εκ μέρους του εργολάβου και έχει ληφθεί απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) στις 21/11/2018 για φιλικό διακανονισμό, μετά τον τερματισμό του συμβολαίου στις 31/8/2018.

enopoihsh
Οι εργασίες για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέχρι ενός σημείου.
Το έργο, όπως ενημερώνει τη Βουλή η κ. Βασιλική Αναστασιάδη, θα ολοκληρωθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων με άλλες διαδικασίες και έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες από τον Μάρτιο 2019, αφού έγινε εκχώρηση των υπεργολάβων του κυρίως εργολάβου στο Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Το έργο (έναντι αρχικά ποσού 2,7 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ) συγχρηματοδοτείται, με φορέα υλοποίησης και εδώ το Τμήμα Δημοσίων Έργων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2020.

Μακέτα ακόμη το νέο Κυπριακό Μουσείο

Ειδική αναφορά στο σημείωμά της προς τη Βουλή κάνει η υπουργός Μεταφορών και για το Νέο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας που παραμένει... μακέτα από το 2017 και συγκεκριμένα από τις 23 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και το πρώτο βραβείο δόθηκε στην αρχιτέκτονα Θεώνη Ξάνθου.

MAKETA MUSEUM
Η μακέτα του Νέου Κυπριακού Μουσείου
Χρειάστηκαν δύο χρόνια, ήτοι στις 4/3/2019 για να υπογραφεί συμβόλαιο με την αρχιτέκτονα, το οποίο διαλαμβάνει την ετοιμασία λεπτομερών μελετών, κατασκευαστικών σχεδίων & εγγράφων για προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευή του έργου και στη συνέχεια την επίβλεψη των εργασιών, ως μελετητές του έργου.

Η προκήρυξη προσφορών για κατασκευή του έργου αναμένεται, σύμφωνα με την υπουργό Β. Αναστασιάδη να γίνει τον Νοέμβριο του 2020 και η έναρξη του έργου τον Μάιο του 2021 «νοουμένου ότι θα έχει, εν τω μεταξύ, προχωρήσει η μετακίνηση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, των Εξωτερικών Ιατρείων Λευκωσίας και των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών».

Η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι 37 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση του Έργου, ο εργολάβος θα έχει την ευθύνη για τυχόν ελαττώματα και για την τακτική/προληπτική συντήρησης, για περίοδο 12 ετών.

Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε 83 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ, και διαλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κτήριο με τις αίθουσες για τα εκθέματα, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, εργαστήρια, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάστημα/art shop του μουσείου, υπόγειους χώρους στάθμευσης για 100 οχήματα και μέρος της τοπιοτέχνησης των εξωτερικών χώρων.

Το έργο προωθείται σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 13/2/2019. Το τελικό κόστος του έργου θα περιλαμβάνει, επιπλέον, ποσό για τη 12ετή συντήρηση, το οποίο θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών. Το ποσό της συντήρησης, το οποίο υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ 20/11/2019

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ