Παρέμβαση ενάντια στη βία κατά των γυναικών στους δρόμους της Χιλής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.11.2019

Μια συγκλονιστική παρέμβαση σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο στη Χιλή, εκατοντάδες γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν συγχρόνως μια μελωδία στην οποία επικρίνουν, μεταξύ άλλων, την θεσμική τάση να αποδίδουν στο θύμα ευθύνη για βιασμό.




Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις στη Χιλή και ανα τον κόσμο.

Στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στη Χιλή τους τελευταίους δύο μήνες , προστέθηκαν χθές διαμαρτυρίες γυναικών, οι οποίες με διαφορετικές εικαστικές μορφές και σε διάφορετικές περιοχές της χώρας θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζεται δυναμικά.Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις εκδηλώσεις που τράβηξε την προσοχή περισσότερο ήταν η εικαστική παρέμβαση/περφόρμανς «Βιαστής στο δρόμο σας» της φεμινιστικής ομάδας Lastesis.

Η δράση κάλεσε εκατοντάδες γυναίκες, οι οποίες με τα μάτια δεμένα τραγουδούσαν και χόρευαν ένα τραγούδι στο οποίο επικρίνουν διάφορες πτυχές του machismo (σωβινισμού) που επικρατούν στην κοινωνία μας, αναφέρομενες ιδιαίτερα στις ενέργειες των Carabineros, της αστυνομικής δύναμης στη Χιλή.

«Κοιμήσου ήσυχα αθώα κοπέλα, χωρίς να ανησυχείς για τον ληστή, τα γλυκά και χαμογελαστά σου όνειρα προστατεύει ο αγαπημένος σας καραμπινιέρος», λένε αρχικά οι στίχοι του τραγουδιού, σε άμεση αναφορά στον ύμνο του αστυνομικού ιδρύματος.

Οι στίχοι συνεχίζουν «Και δεν ήταν δικό μου λάθος, ούτε πού ήμουν, ούτε πώς ντύθηκα. Ο βιαστής είσαι εσύ. Είναι οι pacos, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος», σε σχέση με τη θεσμική και κοινωνική πρακτική που κατηγορεί το θύμα της παραβίασης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ