Παραδίδεται στο κοινό ο «Ποιητής» (vid)

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.11.2018

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα


Προς ολοκλήρωση οδεύει το έργο «Ποιητής» του διάσημου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Το γλυπτό που αποτελείται από γυαλί αναμένεται να παραδοθεί στον Δήμο Λευκωσίας τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Ο «Ποιητής» μετακινήθηκε από την Πύλη Αμμοχώστου, όπου βρισκόταν από το 1983, στον προμαχώνα του Παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας δίπλα από την υπό ανέγερση πλατεία Ελευθερίας. Εν τω μεταξύ ο καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην Κύπρο, και επιβλέπει τις εργασίες του έργου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Λευκωσιάτες.

Σημείο αναφοράς

Σύμφωνα με τον κ. Βαρώτσο τον οποίο συναντήσαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ελπίδα του ίδιου και του Δήμου Λευκωσίας είναι το έργο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους δημότες και όχι μόνο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βαρώτσος, «αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο σημείο», αναφερόμενος στην περίοπτη θέση όπου έχει τοποθετηθεί το έργο. Ο «Ποιητής» έχει έξι μέτρα ύψος, και το μέγεθός του θεωρείται ιδανικό δεδομένου του νέου χώρου του.

Σημειώνεται ότι ο σκελετός του γλυπτού διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ενώ το γυαλί αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου. Κατά τον κ. Βαρώτσο το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το αποκορύφωμα της σύνθεσης μιας και είναι το πρώτο συνθετικό έργο που έφτιαξε για να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο. Στόχος του καλλιτέχνη ήταν η ανάδειξη του ποιητή ο οποίος κατά τον κ. Βαρώτσο είναι εξ ορισμού εύθραυστος, διαφανής, επιθετικός αλλά συνάμα και εκρηκτικός. Τέλος ο Κώστας Βαρώτσος ανέφερε πως «στόχος ήταν να διορθωθεί το γλυπτό, το οποίο όταν φτιάχτηκε δεν υπήρχε η γνώση της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα με αποτέλεσμα να φθαρεί στον χρόνο».



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ