Παράθυρο logo
Τα πρώτα Χριστούγεννα στο διάστημα
Δημοσιεύθηκε 28.12.2018
Τα πρώτα Χριστούγεννα στο διάστημα

Ποιο ήταν το γεύμα του πληρώματος του Απόλλων 8 στις 25 Δεκεμβρίου 1968; Οι Αμερικανοί αστροναύτες Φρανκ Μπόρμαν, Τζιμ Λόβελ και Ουίλιαμ Άντερς γιόρτασαν τα πρώτα Χριστούγεννα στο διάστημα το 1968 με σούπα από καλαμπόκι, κοτόπουλο, ζεστή σοκολάτα, χυμό πορτοκάλι και ζαχαρωτά. «Ελπίζω να ήταν καλύτερο το δικό σας χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Γη» είπε ο Άντερς χαριτολογώντας σε συνομιλία με το διαστημικό κέντρο ελέγχου.

USA Apollo 8 - Astronautencrew (picture-alliance/dpa)

Η ιστορική επιχείρηση Απόλλων 8 ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου του 1968 με κατεύθυνση τη Σελήνη. Δύο ημέρες αργότερα το διαστημόπλοιο έμπαινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.


Κάποια στιγμή ο Μπόρμαν διόρθωσε ελάχιστα την πορεία και αυτό που αντίκρισε στα μάτια του ήταν μοναδικό. «Θεέ μου» φώναξε στους συναδέλφους του, «κοιτάξτε αυτή την εικόνα, η Γη ανατέλλει»! Αμέσως ο Άντερς πήρε την φωτογραφική μηχανή, έβαλε έγχρωμο φιλμ και πάτησε το κουμπί. «Πατούσα συνεχώς το κουμπί της μηχανής μου» διηγούνταν αργότερα.


Η «Earthrise» εμπνέει ακόμη και μέχρι σήμερα αστροναύτες

Από τις φωτογραφίες που έβγαλε προέκυψε μια που άλλαξε τη ματιά του ανθρώπου για τη Γη και έγινε η πιο γνωστή φωτογραφία του κόσμου: η «Earthrise». Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της ευθραυστότητας και της απομόνωσης της γης. Αν και τότε δεν υπήρχαν ψηφιακές μηχανές και κοινωνικά μέσα δικτύωσης, η «Earthrise» εμπνέει ακόμη και σήμερα αστροναύτες, όπως τον γερμανό Αλεξάντερ Γκερστ, που από τα δικά του ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεχώς έστελνε φωτογραφίες στη Γη μέσω διαδικτύου.


Ωστόσο, ο φωτογράφος της «Earthrise», ο Ουίλιαμ Άντερς, που ζει πλέον ως συνταξιούχος στις νήσους Σαν Χουάν, δεν έχει καλή γνώμη για τη φωτογραφία. «Δεν είναι και τόσο καθαρή», είπε πρόσφατα στους Seattle Times, παραδέχθηκε, όμως ότι η εικόνα του μικρού μπλε ημισφαιρίου, βυθισμένου στο σκοτάδι, άλλαξε τη ματιά που είχε για τη Γη.

«Πήγαμε στη Σελήνη για να ανακαλύψουμε τη Γη»


«Βρισκόμαστε σε ένα ασήμαντο πλανήτη, που περιβάλλεται από ασήμαντα αστέρια, σε έναν ασήμαντο γαλαξία από εκατομμύρια ασήμαντα αστέρια, σε ένα σύμπαν όπου υπάρχουν δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια ασήμαντοι γαλαξίες… είμαστε στην πραγματικότητα τόσο σημαντικοί; Δεν το νομίζω» είπε χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό σουβενίρ από την επιχείρηση Απόλλων 8, την δεύτερη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα χωρίς προσελήνωση, έγινε τυχαία και ήταν εκτός προγράμματος. Στην πραγματικότητα το τριμελές πλήρωμα δεν είχε εντολή να βγάλει φωτογραφίες της Γης, αλλά εικόνες και βίντεο από τη Σελήνη. Ήταν και οι πρώτοι άνθρωποι που θα αντίκρυζαν την πίσω πλευρά της. Κάτι φυσικά που έκαναν, γι' αυτό η αποστολή θεωρείται μέχρι σήμερα όχι μόνο επιτυχημένη, αλλά και απόδειξη ότι μπορούν με επιτυχιά να φτάσουν άνθρωποι στο φεγγάρι.


«Σας πληροφορώ ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης» φώναξε ο αστροναύτης Λόβελ στον διαστημικό σταθμό λίγο πριν το πλήρωμα προσγειωθεί με ασφάλεια στη γη. Οι πληροφορίες που έφεραν οι τρεις αστροναύτες μαζί τους χρησιμοποιήθηκαν σε επόμενες επιχειρήσεις προσσελήνωσης. «Το χαρακτηρίζω λίγο ειρωνικό» είπε ο Άντερς στους Seattle Times. «Πετάξαμε για να ανακαλύψουμε τη Σελήνη, αλλά αυτό που ανακαλύψαμε στην πραγματικότητα ήταν η Γη».

Πηγή: Deutsche Welle / Κριστίνα Χόρστεν/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου