Ιράν: Λευκή σημαία σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.1.2020

Η νέα δεκαετία ξεκίνησε με μια νέα πολιτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί και τον όρκο του Ιράν για «εκδίκηση», στις 4 Ιανουαρίου 2020, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την ένταση με ένα tweet που απειλούσε να στοχεύσει 52 θέσεις του Ιράν, ανάμεσά τους πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία.


Αντιδρώντας σε αυτό το tweet, ο Ιρανός αρχιτέκτονας Mohammad Hassan Forouzanfar έχει οραματιστεί την «Ειρήνη». Ένα εννοιολογικό έργο, που ακολουθεί το τυπικό ύφος του αρχιτέκτονα και απεικονίζει λευκές σημαίες πάνω από τα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στο Ιράν, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των αναντικατάστατων κτηρίων και τοπίων.

Μεταφέροντας ένα διακριτικό αλλά ισχυρό μήνυμα, οι σημαίες υπογραμμίζουν πώς σημαντικά στοιχεία της ιστορίας και της κουλτούρας μιας χώρας μπορούν να βρεθοὐν στα πυρά μεταξύ αντιμαχόμενων εθνών. Στην ουσία, η «Ειρήνη» στοχεύει να εκφράσει τη σημασία αυτών των τόπων και να διαδώσει το μήνυμα ότι η απώλεια τους θα ήταν μια τραγωδία όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για την κοινή ανθρώπινη ιστορία μας.

Le-bandiere-bianche-di-Mohammad-Hassan-Forouzanfar-Collater.al-5
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ © mohammad hassan forouzanfar

Le-bandiere-bianche-di-Mohammad-Hassan-Forouzanfar-Collater.al-6
Le-bandiere-bianche-di-Mohammad-Hassan-Forouzanfar-Collater.al-10
mohammad-hassan-forouzanfar-raises-a-white-flag-across-world-heritage-sites-in-iran


Le-bandiere-bianche-di-Mohammad-Hassan-Forouzanfar-Collater.al-2
Le-bandiere-bianche-di-Mohammad-Hassan-Forouzanfar-Collater.al-8


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ © mohammad hassan forouzanfar

ΠΗΓΗ: designboom.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ